UWassistent heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Week tegen Eenzaamheid: UWassistent brengt mensen samen

Week tegen Eenzaamheid: UWassistent brengt mensen samen

Volgens recente cijfers van de Gezondheidsmonitor voelt meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam. Met de ondersteuning die we bieden dragen we dagelijks ons steentje bij om dit probleem op te lossen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (29 september t/m 6 oktober) geven we extra aandacht aan het thema eenzaamheid. Door heel het land verrassen we tientallen klanten met een extra bezoekje. Samen genieten we van een heerlijk gebakje en een fijn kletspraatje.

 

Een tegen Eenzaamheid

Wat eenzaamheid is en hoe het voelt is voor iedereen verschillend. “Het is niet altijd aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gesproken. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid”, aldus Bianca van Wijk van UWassistent in regio Den Haag.

 

Bianca is een van de initiatiefneemsters van de gebakjesactie van UWassistent. “Omdat we nauw betrokken zijn bij de zorg van onze klanten, voelen we heel goed aan wanneer een klant behoefte heeft aan een luisterend oor of wat gezelligheid. Op die manier helpen wij ouderen dagelijks zich minder eenzaam te voelen, want wat we doen is zoveel meer dan enkel en alleen het huishouden of hulp bij het aankleden.” 

 

Met de gebakjesactie wil Bianca samen met haar collega’s verspreid over heel Nederland extra aandacht vragen voor het thema eenzaamheid. “Want het is zo mooi om te zien dat een klein gebaar het verschil kan maken”, besluit Bianca.

 

Een actie die verbind

Sinds de start van de actie hebben we al veel enthousiaste reacties mogen ontvangen. In Geldermalsen kreeg mevrouw Wristers bezoek én een lekkere tompouce van vaste hulp Dita. “Het is iedere keer zo fijn als Dita er is”, gaf mevrouw Wristers aan. “Ik kijk er altijd naar uit als ze komt.”

 

 

Ook mevrouw Wigman werd verrast met een lekkernij. Geen gebakje, maar een Cornetto. “Daar is mevrouw dol op”, geeft Elise van der Burgt van UWassistent in de regio Ede, Wageningen en Veenendaal aan. “We genieten iedere keer weer van elkaars aanwezigheid.”

 

 

In Eindhoven werd meneer Leemans verrast met een gebakje van hulp Barbara. “En ik ben nog niet eens jarig!”, had meneer Leemans gezegd. Barbara en Meneer Leemans hebben zichtbaar genoten van het spontane bezoek. Samen hebben ze veel mooie herinneringen opgehaald.

  

 

Niet alleen tijdens de Week tegen Eenzaamheid hebben we aandacht voor het thema eenzaamheid. We zetten ons dag in dag uit vol overgave in voor ouderen. Dat doen we met heel ons hart, samen met ons landelijk netwerk van betrokken dienstverleners. Ook de dienstverleners zijn te spreken over de verrassingsbezoekjes. Het heeft de ouderen zichtbaar goed gedaan. Een steuntje in de rug kan zo veel betekenen.

 

Zo kun je het verschil maken

Met deze gebakjesactie willen we als organisatie ook anderen motiveren om eens langs te gaan bij diegenen die dat kunnen gebruiken. Signaleer je eenzaamheid in je omgeving? Maak een praatje, bedenk iets om te doen, bied een luisterend oor en kijk samen wat er mogelijk is. Benieuwd hoe? Zie www.eentegeneenzaamheid.nl.

 

Ondersteuning nodig voor uzelf of uw naaste?

Zorgt u voor een familielid dat vanwege ouderdom, ziekte of een beperking hulp nodig heeft? Het kan lastig zijn om dit te combineren met uw gezin, werk en sociale leven. Wij ondersteunen mantelzorgers daarom met diverse diensten. De klik met de dienstverlener vinden we daarbij erg belangrijk. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. We zijn in heel Nederland actief en helpen u graag.

 

Vrijblijvende kennismaking aanvragen

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
93 Hits
0 reacties

Nieuwe contactpersoon regio Noord- en Midden-Limburg: Janet Rienties!

 

Deze maand start onze nieuwe persoonlijke contactpersoon Janet Rienties. Zij neemt de regio Noord- en Midden-Limburg voor haar rekening. Ze regelt gemak en ondersteuning aan huis waar u zich prettig bij voelt. In deze blog stellen we Janet aan u voor.

Janet is geboren en getogen in Neer en woont hier nog steeds. ‘Ik woon samen met mijn man Maarten en onze twee bijna volwassen dochters op een oude boerderij met paarden, kippen, scharrelvarkens, een hond en wat katten’, vertelt ze. ‘Ik houd van mensen en dieren en heb een zwak voor iedereen die een beetje extra hulp kan gebruiken.’

De kennismaking met UWassistent

Janet kwam via haar man in aanraking met UWassistent. ‘Toen corona uitbrak zag hij het belang van essentiële beroepen. Hij wilde zijn steentje bijdragen en ging als dienstverlener aan de slag via UWassistent. Sindsdien werkt hij met veel plezier bij Jos, een man met een visuele beperking. Hij klust, maait het gazon, ruimt op, gaat mee naar de dokter en drinkt een kopje koffie: een goede match en win-winsituatie voor beiden.’

Ze zag hoe wat hulp het leven van een ander zoveel prettiger maakt. ‘Dit heeft mij geïnspireerd om als persoonlijke contactpersoon bij UWassistent aan de slag te gaan.’

Betrokken en betrouwbaar

UWassistent staat voor persoonlijke dienstverlening op maat. Dit past volledig in het straatje van Janet. Anderen omschrijven haar als betrokken, praktisch, betrouwbaar en oplossingsgericht. Eigenschappen die haar helpen gemak en ondersteuning te regelen op basis van uw wensen. ‘Het persoonlijke contact, het écht iets kunnen betekenen voor een ander, dat spreekt mij enorm aan in dit werk’, aldus de enthousiaste nieuwe contactpersoon.

Janet werkte jarenlang als psycholoog in het onderwijs en de gezondheidszorg. ‘Mijn werkervaring en persoonlijke eigenschappen wil ik graag inzetten, zodat met de juiste ondersteuning, iemand die dat nodig heeft, langer prettig thuis kan blijven wonen. Net als Jos.’

Kennismaken met Janet

Wilt u ook profiteren van gemak en ondersteuning aan huis? U kunt vrijblijvend kennismaken met Janet en uw vragen en wensen voorleggen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uzelf of uw naaste? Vraag dan een kennismaking aan en ontdek wat Janet voor u kan betekenen.

‘Door zorg te delen kunnen we samen de wereld een beetje mooier maken’ – Janet Rienties

 

Kennismaking aanvragen >

Team UWassistent wenst Janet veel succes en werkplezier in haar nieuwe functie!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
279 Hits
0 reacties

Blijf warmte de baas deze zomer

Het is al behoorlijk warm geweest afgelopen voorjaar. Nu de zomer is aangebroken zal de zon zich steeds vaker laten zien. Dit zorgt voor stijgende temperaturen. Dat is natuurlijk fijn, zolang u de warmte de baas blijft tenminste. Houd het hoofd koel met onze tips tegen de warmte.

Water drinken

De belangrijkste tip als het warm is: voldoende water drinken. In de zomer is dat nog belangrijker. Omdat u zweet, raakt u namelijk meer vocht kwijt. Als u te weinig drinkt, kunt u uitgedroogd raken. Uitdroging kan leiden tot vervelende (milde) klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en kramp. Maar er kunnen ook ernstige uitdrogingsverschijnselen optreden zoals bewusteloosheid, verwardheid en een onregelmatige hartslag. Neem direct contact op met een arts als u de ernstige verschijnselen herkent bij uzelf of een ander.

Voldoende water drinken kan lastig zijn. Drink daarom ieder uur. U doet er goed aan om ten minste 2 liter water te drinken op een warme zomerdag. Neem ook een flesje water mee als u op pad gaat. Lees meer over dit onderwerp bij Het Voedingscentrum >

Warmte buiten houden

Als het warm is in huis, hebben veel mensen de neiging om de ramen open te zetten. Dit is niet handig. De warme lucht waait zo juist naar binnen en warmt de ruimte op. Sluit daarom overdag ramen, deuren, gordijnen en zonwering. Zorg wel voor ventilatie. Vroeg in de ochtend of later op de avond kunt u de ramen wel opzetten. Dan is het een stuk koeler buiten.

Goede isolatie draagt ook bij aan een aangename temperatuur in huis. In de zomer én in de winter. Lees meer over isolatie op de website van Milieu Centraal >

Tips tegen de warmte

 • Doe het rustig aan, anders raakt u mogelijk oververhit.
 • Ga niet naar buiten tussen 12.00 en 16.00 uur.
 • Koel uw lichaam met een koud voetenbad (klein zwembadje of wasteiltje).
 • Eet geen zware maaltijden, maar kies voor veel fruit en groenten.
 • Draag luchtige kleding (katoen/linnen) en bescherm uw hoofd met een pet of hoedje.
 • Kies voor dunne lakens en luchtige nachtkleding.
 • Overweeg de aanschaf van een ventilator of (mobiele) airco.
 • Gebruik oven en fornuis zo min mogelijk.

 

Warm, warmer, warmst

Als het meerdere dagen achter elkaar warmer is dan 27 graden, kan het Nationaal Hitteplan in werking treden. Dit is een waarschuwingssysteem om extra aandacht te vragen voor de risico’s van warm weer, vooral voor risicogroepen. Ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht zijn voorbeelden van zulke groepen. Zij hebben meer kans op gezondheidsrisico’s als het warm is. Het hitteplan is niet altijd op het hele land van toepassing, het kan ook voor delen van het land in werking treden.

Het is verstandig om bij warm weer goed op elkaar te letten en bovenstaande tips te volgen. Wat zijn uw tips voor warme zomerdagen?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
514 Hits
0 reacties

Fijne activiteiten bij dementie

Onderzoek toont aan dat het belangrijk is om de hersenen actief te houden, zeker voor mensen met dementie. Activiteiten in allerlei vormen dragen hier aan bij. Voor familie en mantelzorgers kan het lastig zijn om een fijne activiteit te bedenken. We zien vaak sneller de onmogelijkheden dan de mogelijkheden. UWassistent deelt daarom graag enkele activiteiten en waardevolle inzichten.

 

Denk in mogelijkheden

We zijn snel geneigd om te kijken naar de dingen die iemand met dementie niet meer kan. Dat is logisch. U kent uw naaste op een bepaalde manier en ineens moet u dat beeld aanpassen. Probeer in mogelijkheden te denken. Gebruik werk of hobby’s van vroeger als aanknopingspunt. Het gaat om raakvlakken, niet om de exacte activiteit. Ook het seizoen kan een goede inspiratiebron zijn voor een leuke activiteit. Denk aan pinda’s rijgen in de herfst, kerstliedjes zingen in de winter, jonge eendjes voeren in de lente of een fruitsalade maken in de zomer.

 

Fijne activiteiten bij dementie

Wandelen

Een wandeling maken is niet alleen gezond, het kan ook het geheugen activeren. Loop eens samen langs bekende plaatsen in de buurt. Misschien komen er wel mooie verhalen van vroeger naar boven. Door te wandelen verbetert het denkvermogen en de doorbloeding. Onrust neemt af. Een ander idee: samen naar een familielid of bekende wandelen. Gezellig kletsen stimuleert de hersenen ook.

Schilderen

Creatief bezig zijn, vermindert stress en angst. Daarnaast is het voor iemand met dementie een fijne afleiding. Schilderen of tekenen zijn mooie voorbeelden van geschikte activiteiten voor binnenshuis. Het draait hierbij om het plezier. Genieten van de bezigheid, kleuren en vormen. Het gaat niet om het resultaat. Schilderen met water kan een goede oplossing zijn om de activiteit te vereenvoudigen.

Koken

Een volledige maaltijd maken, is misschien te ingewikkeld geworden. Kook daarom samen en verdeel de taken. Heeft de persoon met dementie vroeger altijd voor het avondeten gezorgd? Dan zal deze activiteit zekerheid en herkenning opleveren. Dat stelt gerust. Ook leuk: appelmoes maken, koekjes bakken of zelf vruchtenlimonade maken.

 

100 activiteiten

Alzheimer Nederland helpt met 100 activiteiten voor mensen met dementie. De activiteiten zijn verdeeld in vier categorieën: aan de eettafel, buiten, binnen en in de keuken. Daarnaast is er een onderscheid tussen nuttige, actieve, ontspannen en uitdagende activiteiten. Zo kiest u eenvoudig welke activiteit er bij de persoon en zijn of haar interesses past.

 

Positieve effecten

Activiteiten hebben verschillende positieve effecten op mensen met dementie. Dit zorgt voor een verhoogde kwaliteit van leven.

 • Het denkvermogen gaat minder snel achteruit.
 • De persoon voelt zich zinvol en nuttig.
 • Het gevoel van eigenwaarde stijgt.
 • Afleiding van de chaos in het hoofd.
 • Er ontstaat structuur in de dag.
 • De persoon maakt plezier.

 

Goed om te onthouden

 • Wát u doet is minder belangrijk dan dát u iets doet.
 • Plezier en het gevoel krijgen dat iets lukt staan voorop.
 • Het gaat niet om de prestatie, het gaat om de uitdaging.
 • De activiteit is niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk.
 • Groepsactiviteiten hebben een groter effect.

 

Bent u voor uw naaste met dementie op zoek naar gezelschap? U kunt vrijblijvend kennismaken met de contactpersoon bij u uit de buurt om de mogelijkheden te bespreken.

Vrijblijvende kennismaking >

 

Heb jij ervaring met dementie, wil je ouderen ondersteunen en ben je 100% toegewijd? Schrijf je in als dienstverlener!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
862 Hits
0 reacties

Veilig fietsen: zo pakt u dat aan!

Fietsen is niet alleen gezond, het brengt u ook op de leukste plekken. Het voorjaar is een mooie tijd om nieuwe fietsroutes te verkennen of de fiets te pakken voor een boodschap. Mede door te fietsen blijft u langer gezond en zelfredzaam. Oudere fietsers zijn helaas ook kwetsbaarder in het verkeer. Veilig fietsen: hoe pakt u dat aan?

Hulpmiddelen voor veilig fietsen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die de veiligheid kunnen vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een fietshelm. Het dragen van een fietshelm kan veel leed voorkomen. Hiermee verkleint u namelijk de kans op hersenletsel als gevolg van een fietsongeluk. Het advies om een helm te dragen wordt breed gedragen onder artsen.

Bij ouder worden horen verschillende lichamelijke uitdagingen. Mogelijk bent u strammer, op- en afstappen is dan minder eenvoudig. Een fiets met een lage instap is daarom een goed idee. Zo voorkomt u dat u omvalt bij deze handeling.

In het verkeer is het belangrijk om te weten wat er rondom gebeurt, zeker als u gaat afslaan. Wanneer achteromkijken minder makkelijk gaat of u daarbij erg overhelt, is een spiegel een goed hulpmiddel.

Andere hulpmiddelen waar u aan kunt denken zijn:

 • Werkende verlichting en reflectiestrips (gezien worden bij slecht weer en in het donker)
 • Een zonnebril (tegen vervelende schitteringen en vliegjes, voor beter zicht)
 • Fietstassen (geen tassen aan het stuur, voor een betere balans)

Veilig Verkeerd Nederland maakte handige video’s over veilig fietsen >

Veilig fietsen met de e-bike

Veel ouderen kiezen voor een elektrische fiets, ook wel een e-bike genoemd. Deze fietsen hebben een motortje dat ondersteunt bij het trappen. Zo heeft u altijd ‘de wind in de rug’. De snelheid is maximaal 25 kilometer per uur. Dat is al snel een aantal kilometer harder dan dat u zou halen zonder motortje. Andere weggebruikers kunnen niet altijd makkelijk inschatten wat uw snelheid is. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Blijf dus altijd goed opletten wat andere weggebruikers doen, of ze u hebben gezien en of u voorrang krijgt als dat de bedoeling is. Het besef dat u sneller gaat dan de gemiddelde fietser is belangrijk, maar er zijn nog meer zaken waar u op kunt letten als u een elektrische fiets heeft.

Samen veilig blijven fietsen

Mede door (samen) te fietsen blijven ouderen langer gezond en zelfredzaam. Daarnaast is ook het sociale aspect waardevol. Daarom ontwikkelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met verschillende partners het programma Doortrappen. Dit programma heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen en motiveert fietsers om maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Lees de tips op Doortrappen.nl >

In verschillende regio’s organiseert Doortrappen leuke fietsactiviteiten.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
528 Hits
0 reacties