Hoi!

Ik ben Tamara en ik werk als communicatiemedewerker bij UWassistent. Dagelijks ben ik onder andere bezig met het beantwoorden van vragen van klanten en dienstverleners. Daarnaast schrijf ik teksten voor blogs en voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Met vriendelijke groet, 

Tamara
Team UWassistent 

Tel: 085-2013072
E-mail: info@uwassistent.nl 
WhatsApp-support: 06-30366123

Gevolgen van eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Bij mensen die zich eenzaam voelen is de verbinding met anderen niet zoals deze moet zijn. Eenzaamheid is een signaal van je lichaam waarbij jij wordt aangezet tot het versterken van verbindingen met anderen.

In de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober 2018 wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem. Maar wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid kan zeer ernstige gevolgen hebben, die je niet moet onderschatten. Jezelf eenzaam voelen heeft niet alleen emotionele, maar ook lichamelijke gevolgen. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

Eenzaamheid zorgt voor een hoger stressniveau

Personen die zich eenzaam voelen blijken vaak het stresshormoon cortisol te hebben.

Eenzaamheid kan leiden tot een depressie

Uit verschillende onderzoeken bij mensen van middelbare leeftijd en ouder blijkt dat eenzaamheid tot een depressie kan leiden. De kans op een depressie is groter bij mensen die zich eenzaam voelen.

Eenzaamheid kan leiden tot suïcide

Diverse onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen eenzaamheid en (poging tot) suïcide. Dit kan verklaard worden door het verband tussen depressie en eenzaamheid.

Hogere kans op overlijden

Volgens onderzoek is het risico om vroegtijdig te overlijden 4% tot 30% hoger bij eenzame personen. Hierin bestaat geen aangetoond verschil tussen mannen en vrouwen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat het percentage om vroegtijdig te overlijden hoger is bij eenzame mensen dan bij mensen met overgewicht.

Grotere kans op hartziekten en beroerte

Eenzaamheid en sociale isolatie leiden tot een grotere kans op hartziekten en beroerten. Daarnaast verhoogt eenzaamheid ook het risico op andere gezondheidsproblemen zoals slaapproblemen en stress. Slaapproblemen kunnen dan weer leiden tot gebrek aan energie waardoor iemands gezondheid nog verder achteruit gaat.

Eenzaamheid maakt ongelukkig

Omdat mensen sociale wezens zijn, hebben we behoefte aan contact met anderen. Als je geen of weinig andere mensen om je heen hebt, word je ongelukkig. Je hebt andere mensen nodig om steun te bieden of om gevoelens te delen.

Verhoogde kans op dementie

Onderzoek heeft aangetoond dat eenzame ouderen bijna twee keer zo veel risico lopen om dementie te krijgen dan ouderen die niet eenzaam zijn. Daarnaast verloopt dementie sneller bij mensen die eenzaam zijn.

Afweersysteem functioneert slechter

Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor ziektes en ontstekingen.

Denk je dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Ga op zoek naar een maatje en lees onze tips tegen eenzaamheid.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
119 Hits
0 reacties

Van uitstel komt afstel

De was moet opgevouwen worden, je moet nog boodschappen doen en je moet nog steeds een schilderij ophangen. En wat ben je aan het doen? Je kijkt televisie, want de meeste klusjes kun je morgen ook nog doen.

Iedereen vertoont wel eens uitstelgedrag – maar waarom?

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is vaak een gevolg van een gebrek aan overzicht. Het betekent niet alleen dat je je taken niet doet, maar het betekent dat je de taken niet doet én dat je je er slecht over voelt. Je lichaam maakt hierdoor stresshormonen aan, waardoor jij stress ervaart, piekert en je je zorgen maakt. Dit is slecht voor je immuunsysteem en het bevordert de groei van vetcellen. Uitstelgedrag is slecht voor je gezondheid en voor je ontwikkeling.

Vaak wordt uitstelgedrag pas echt vervelend als je bepaalde taken echt moet doen en de deadline in zicht is. Hoewel de deadline eerst ver weg lijkt, komt deze vanzelf dichterbij.

Oorzaken van uitstelgedrag

Een bekende oorzaak van uitstelgedrag is een gebrek aan discipline. Mensen die niet goed zijn in doelen stellen, hebben vaak veel uitstelgedrag. Vaak mis je ook een overzicht van de taken die je nog te doen hebt. Hierdoor ontstaat er onrust in je hoofd, waardoor je je moeilijker kunt focussen.

Vaak zijn mensen bezig met meerdere dingen tegelijk. Tegenwoordig zijn mensen druk, druk, druk en komen ze niet meer toe aan lastige – maar belangrijke – taken. Onze hersenen zijn zuinig met energie, dus als er een keuze is tussen een makkelijke of een ingewikkelde taak dan kiezen de hersenen voor de makkelijke taak. Mensen voelen zich fijn bij gewoonteklussen waarbij de hersenen nauwelijks belast worden.

Een andere oorzaak voor uitstelgedrag zijn laagdrempelige afleidingen; sinds de komst van smartphones en – soms verslavende – apps zijn mensen vaak snel afgeleid; even je mail checken of een geluid van een nieuw bericht, het zorgt er voor dat je minder gefocust bent en het verlaagt je persoonlijke effectiviteit.

Daarnaast gebeurt uitstelgedrag ook vaak bij saaie taken waar je geen plezier aan beleeft, bij weinig motivatie, of als je nieuwe taken hebt waarvan je niet goed weet hoe je deze aan moet pakken.

Uitstelgedrag in de zorg

Niet alleen in het dagelijkse leven is er sprake van uitstelgedrag, ook in de zorg gebeurt het. Als iemand echter te lang met medische klachten rond blijft lopen kunnen de klachten verergeren.

Vaak wordt een ondersteuner of zorgverlener te laat ingeschakeld – huisartsen hebben regelmatig te maken met medische klachten die al te lang niet aangepakt zijn. Wacht dus niet tot iemand is gevallen of ernstig ziek is, maar schakel van tevoren hulp in!

Ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft? Wacht dan niet te lang, maar ga samen op zoek naar een oplossing.

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
102 Hits
0 reacties

Komkommertijd is voorbij; 9 tv-programma's waar jij de herfst mee door komt!

De zomer is voorbij, tijd voor een nieuw tv-seizoen! UWassistent heeft 9 leuke tv-programma's op een rijtje gezet. 

The Voice Senior

Dit nieuwe programma is een speciale editie van het succesvolle ‘The Voice of Holland’, bedoeld voor zangtalenten vanaf 60 jaar. De eerste aflevering op 24 augustus werd door ruim 1,5 miljoen kijkers bekeken. De finale is op 14 september. Wie hoop jij dat er gaat winnen?

Dance dance dance

Op zaterdag 25 augustus is het vierde seizoen van Dance Dance Dance van start gegaan. De bekende Nederlanders dansen voor een door henzelf gekozen goede doel. Het winnende duo mag maar liefst € 100.000 geven aan het goede doel.

Expeditie Robinson

Op donderdag 6 september start het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson! Bekende én onbekende Nederlanders gaan met elkaar de strijd aan om de titel ‘Robinson 2018’.

Miljoenenjacht

Een van de 500 deelnemers van de Postcode Loterij maakt in de studio kans om €5 miljoen te winnen! Maar de prijs kan ook € 0,01 zijn… Ook een andere deelnemer van de Postcode Loterij die niet in de studio zit, krijgt deze prijs. Dit najaar komen er vijf nieuwe afleveringen op tv!

Golden Boys

In dit programma begeleidt André Hazes mannelijke senioren in een datingshow! Elke aflevering wordt de zoektocht van één van de mannen gevolgd. Verschillende dates met vrouwen die zich hebben aangemeld zorgen ervoor dat er steeds meer vrouwen afvallen. Uiteindelijk kiest de man één vrouw voor een weekendje weg. Wekelijks op maandag om 21.30!

De Grote Tuinverbouwing

De nieuwe naam voor ‘Robs Grote Tuinverbouwing’ waarin Rob op zoek gaat in zowel Nederland als het buitenland naar de meest bijzondere planten. Elke weken worden mensen verrast met een nieuwe tuin, en er worden bijzondere gerechten bereid op de barbecue. De Grote Tuinverbouwing is elke zaterdag om 17.00 te zien bij SBS6.

Max Maakt Mogelijk

Friese oma’s komen in actie voor oma’s in Oeganda die zorgen voor hun kleinkinderen. Daarnaast is er aandacht voor arme ouderen die blind dreigen te worden, en worden eenzame ouderen in Nederland in het zonnetje gezet. Vanaf eind oktober elke zaterdag om 18.00.

Ragas reist rond

Bastiaan en Tooske Ragas hebben een gezin met vier kinderen en zijn altijd druk. Ze pakken hun koffers en trekken vier maanden lang over de wereld. Ze logeren bij gezinnen in het buitenland om echt te ontdekken hoe het leven daar is – zowel in de jungle, als in een miljoenenstad. Vanaf woensdag 5 september om 21.30.

Vrouw op mars

Vanaf 11 oktober start dit programma over de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. In historisch perspectief wordt het verwerven van de vrouwenrechten getoond. Dit gebeurt niet alleen op televisie; ook is er een webserie en een podcastserie waarin bekende Nederlanders vertellen over hun leven en de manier waarop zij zich inzetten voor het feminisme.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
240 Hits
0 reacties

7 tips tegen geheugenverlies

7 tips tegen geheugenverlies | UWassistent

Als je ouder wordt kun je last hebben van geheugenverlies of vergeetachtigheid. Vaak gaat het hierbij om normale (ouderdoms)vergeetachtigheid. UWassistent geeft 7 tips om geheugenverlies tegen te gaan.

1. Blijf bewegen

Beweging is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat bewegen niet alleen geheugenverlies kan voorkomen, maar dat het zelfs het geheugen kan verbeteren. Door te bewegen is er een betere toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen wat de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert. Bovendien is bewegen ook goed voor het lichaam. De gezondheid van ouderen verbetert als zij blijven sporten

2. Zorg voor een goede nachtrust

Voldoende slaap is belangrijk voor de hersenen. Eerder gaf UWassistent al tips om beter te slapen.

3. Voorkom schade aan je hersenen

Gedurende je leven kunnen je hersenen beschadigen. Bijvoorbeeld door koppen bij voetbal, verkeersongelukken, roken of het drinken van alcohol. Zorg er voor dat je zo min mogelijk hersenschade oploopt zodat je hersenen langer goed kunnen blijven functioneren.

4. Leer iets nieuws

Door nieuwe activiteiten te ondernemen worden er nieuwe verbindingen tussen de hersencellen gebouwd. Bij nieuwe activiteiten worden je hersenen uitgedaagd, waardoor je brein beter gaat functioneren en nieuwe informatie sneller verwerkt wordt.

5. Blijf kauwen

Door goed op je eten te kauwen gaat je hart sneller kloppen en worden je hersenen beter doorbloed.

6. Houd je hersenen scherp

Hoewel niet wetenschappelijk is bewezen dat braingames een positieve invloed hebben op de hersenen, kun je wel je hersenen scherp houden. Dit doe je door bijvoorbeeld een geheugentraining in de vorm van een puzzel of een andere braingame. Door deze geestelijke inspanning wordt de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen gestimuleerd.

7. Eet gezond

Graanproducten zorgen voor een stabiele toevoer van glucose waardoor je scherp blijft. Als je je ontbijt overslaat kan je activiteiten die op je geheugen gebaseerd zijn minder goed uitvoeren. Sla dus nooit je ontbijt over.

Welke tips gebruik jij om geheugenverlies tegen te gaan?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
483 Hits
0 reacties

Oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel, waardoor het lastig is om aan te geven wanneer iemand eenzaam is. De ene persoon heeft meer behoefte aan sociale contacten dan iemand anders. Sommige mensen voelen zich eenzaam terwijl ze nog vele sociale contacten hebben, terwijl anderen zich niet eenzaam voelen met minder sociale contacten.

Maar welke factoren kunnen van invloed zijn op het gevoel van eenzaamheid? UWassistent heeft de belangrijkste oorzaken op een rij gezet:

Individualisering

De maatschappij is de afgelopen decennia veranderd en de huidige trend van individualisering speelt een grote rol bij eenzaamheid. Er zijn bijvoorbeeld steeds minder sociale verbanden zoals kerkgemeenschappen om op terug te vallen. Mensen zijn eerder op zichzelf aangewezen.

Activiteiten

Regelmatig de deur uit gaan is niet voldoende; voor veel mensen geeft dat niet genoeg voldoening. Om eenzaamheid tegen te gaan zijn er activiteiten nodig waarbij je je nuttig maakt. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk. Bij vrijwilligerswerk maak je je nuttig én ontmoet je nieuwe mensen waardoor je je netwerk vergroot.

 

Bij ouderen is er een grotere kans op eenzaamheid omdat zij vaker te maken hebben met onderstaande situaties:

Pensionering

Als je met pensioen gaat heb je ineens geen collega’s meer, en daarnaast ook geen dagelijkse bezigheid. Het verlies van deze bezigheden kan zorgen voor een verminderd gevoel van eigenwaarde. Het is belangrijk om niet achter de geraniums te zitten na pensionering, maar om activiteiten te blijven ondernemen.

Afhankelijkheid

Voor de eigenwaarde van ouderen is het van belang om zo veel mogelijk zelf te blijven doen. Dit moet dan ook gestimuleerd worden door bijvoorbeeld de partner of mantelzorger.

Privacy

In verzorgingstehuizen kunnen ouderen het gevoel hebben dat ze zichzelf niet meer kunnen zijn; ze worden bekeken en besproken door personeel en medebewoners. Ouderen kunnen zich anders voor gaan doen, waardoor ze van zichzelf verwijderd raken. Dit kan een gevoel van eenzaamheid veroorzaken.

Wegvallen van de partner

Over het algemeen zijn mensen zonder partner eenzamer dan mensen met een partner.

Wegvallen van familie, vrienden en kennissen

Wie veel contact heeft met anderen loopt minder risico op eenzaamheid. Ouderen hebben meer kans dat leeftijdsgenoten wegvallen. Hoe kleiner hun netwerk wordt, hoe groter de kans op eenzaamheid.

Tehuis of thuis?

Is het verzorgingstehuis een tehuis of een thuis? Hoe voelt dit voor de oudere? Zijn er allerlei regels waar de oudere zich aan moet houden? Dan zal hij zich waarschijnlijk niet snel thuis voelen in het tehuis. Hoe is de sfeer op de afdeling? Een negatieve sfeer zal er voor zorgen dat de oudere zich eerder eenzaam voelt.

Ken je iemand die (misschien) eenzaam is? Lees dan onze tips tegen eenzaamheid.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
413 Hits
0 reacties