Hoi!

Ik ben Tamara en ik werk als communicatiemedewerker bij UWassistent. Dagelijks ben ik onder andere bezig met het beantwoorden van vragen van klanten en dienstverleners. Daarnaast schrijf ik teksten voor blogs en voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Met vriendelijke groet, 

Tamara
Team UWassistent 

Tel: 085-2013072
E-mail: info@uwassistent.nl 
WhatsApp-support: 06-30366123

Alles loopt op rolletjes

Bewegen voor ouderen is erg belangrijk. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je langer fit blijft, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Bewegen geeft energie. Bewegen is goed voor je hersenen en verlaagt de kans op dementie.

Maar hoe kun je als oudere voldoende blijven bewegen? Bijvoorbeeld als je wat minder mobiel bent en een rollator nodig hebt om te lopen?

Rollatordans

In verschillende bejaardentehuizen en wijkcentra is het al een groot succes; rollatordans. Deze vorm van beweging wordt vooral gedaan door minder mobiele ouderen, maar is ook erg geschikt voor jongeren met een beperking. Een rollator wordt nog vaak gezien als oubollig, maar het is een handig hulpmiddel als iemand extra steun nodig heeft bij het lopen.

Rollatordansen is als dansen met een partner; een dansende vrouw wordt normaal gesproken geleid door een partner. Nu leidt een rollatordanser de rollator.

Ontstaan van het rollatordansen

Jeanne Assmann was in de jaren zestig beroemd in het ballroomdansen. Nadat zij een hersenbloeding had gehad, was het dansen en praten voor haar onmogelijk en kwam zij op het idee van rollatordansen. Ze heeft hiermee onder andere een televisieprogramma bereikt en ze was betrokken bij een rollatordansversie van het Zwanenmeer.

Voordelen van rollatordansen

Rollatordansen is een verantwoorde beweegactiviteit en heeft een preventieve werking. Het draagt niet alleen bij aan het halen van de beweegnorm, maar zorgt er ook voor dat de danser een betere balans heeft, wat de kans op vallen verkleint.

Door vaker te rollatordansen wordt het zelfvertrouwen in de omgang met de rollator vergroot. Er is bij het dansen aandacht voor de houding, balans en het besturen van de rollator. Het belangrijkste van rollatordansen zijn de ‘danskriebels’; de beweging, de muziek en het plezier. Veilig gebruik van de rollator staat hierbij centraal.

Dansen met een rollator

De rollatordansen zijn gebaseerd op gewone dansen zoals een Engelse wals, de samba en de chachacha. Wel zijn de dansen aangepast; met een rollator moeten de bewegingen wat simpeler zijn. Zo worden bijvoorbeeld snelle draaien of passen achteruit aangepast om het voor de rollatordansers veilig en leuk te houden.

Herinneringen aan vroeger

Rollatordansen is niet alleen goed voor de beweging, ouderen halen er ook vaak herinneringen mee op. Door te dansen komen er vaak herinneringen aan vroeger terug, bijvoorbeeld over het dansen met een partner. Ouderen hebben hier vaak positieve herinneringen aan.

Dansen is dus mogelijk voor iedereen! Zelfs op latere leeftijd kun je nog beginnen met dansen.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
36 Hits
0 reacties

Eenzaamheid bij ouderen

Een 88-jarige man op de vierde verdieping van een klein flatje, zittend in zijn fauteuil met de benen omhoog. Kijkend op zijn horloge, in zijn rechterhand de krant van vandaag die hij voor de tweede keer leest. Het hoogtepunt van zijn dag? Dochterlief, die de boodschappen komt brengen, een kopje koffie drinkt en gehaast weer weggaat om de kinderen naar de voetbal en hockey te brengen.

 

Eenzaam voelen

Volgens Het Ouderenfonds voelen veel ouderen zich eenzaam. Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers in Nederland, waarvan zeker een kwart zich eenzaam voelt. Meer dan 200.000 van hen zijn extreem eenzaam, wat betekent dat zij slechts een keer in de maand sociaal contact hebben (Bron: Onderzoek TNS/Nipo). Het meest eenzaam zijn de gescheiden alleenstaande ouderen die weinig sociale contacten hebben.

Eenzaamheid neemt toe als de leeftijd toeneemt. Vaak komt dit door intense gebeurtenissen, zoals het overlijden van de partner, verminderde vitaliteit en afnemende zelfstandigheid. Het RIVM stelt dat niet alleen sociale eenzaamheid, maar ook emotionele eenzaamheid toeneemt met de leeftijd.

 

Gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid kan veel gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Een lagere weerstand en een verhoogde kans op hartziekten en Alzheimer kunnen het gevolg zijn van (langdurige) eenzaamheid.

 

UWassistent ondersteunt eenzame ouderen

Persoonlijke assistent Corine Stigter deelt haar ervaring:

“Een klant van mij heeft nooit een partner gehad en is erg eenzaam. In ons eerste gesprek gaf hij aan dat hij nergens van geniet. Tijdens het gesprek kwamen er toch dingen naar boven die hij wel leuk vindt en hij stond er voor open dat ik wekelijks even bij hem zou komen; iemand die er echt helemaal voor hem is.

Hij was al blij toen ik een week later binnenkwam. Eerst koffie gedronken en daarna op pad met de rolstoel. Geld pinnen en lopen langs de kinderboerderij, want daar geniet hij echt van. Hij kijkt uit naar de volgende keer en ik ging met een goed gevoel naar huis.”

 

Gezelschapsmaatje

Ken jij iemand die wel een gezelschapsmaatje kan gebruiken? De persoonlijke assistenten van UWassistent gaan graag op zoek naar passend gezelschap.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
286 Hits
0 reacties

Tips tegen uitstelgedrag

Uitstelgedrag houdt in dat je je taken niet uitvoert, én dat je je hier slecht over voelt. Door dit slechte gevoel worden er stresshormonen aangemaakt, waardoor jij stress ervaart en je zorgen maakt. Dit bevordert de groei van vetcellen en is slecht voor je immuunsysteem. Uitstelgedrag kan er dus voor zorgen dat je ziek of dik wordt. Dit zijn goede redenen om uitstelgedrag aan te pakken! UWassistent geeft 9 tips tegen uitstelgedrag.

1. Stel een deadline

Verplicht jezelf om de taak te voltooien voor een bepaalde deadline. Lukt dit niet? Maak het dan een publiekelijke deadline. Stel familie, vrienden of collega’s op de hoogte van je deadline. Door een concrete toezegging te doen aan iemand die belangrijk voor je is, dan is de kans lager dat je je taak uitstelt omdat je je belofte na wilt komen.

2. Maak een to-do list

Door een lijst te maken van openstaande taken weet je precies wat je nog moet doen. Zonder lijst heb je geen overzicht, wat tot meer uitstelgedrag kan leiden. Bovendien kun je op je to-do list afvinken wat je al gedaan hebt. Dit werkt motiverend om de lijst verder af te werken.

3. Geen zin? Doe een makkelijke taak

Heb je geen zin in een moeilijke of grote taak, bijvoorbeeld waarbij je lang bezig bent of belangrijke beslissingen moet nemen? Doe dan een gemakkelijk taak. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van je bureau of het afhandelen van enkele e-mails. Ook deze taken moeten immers een keer gedaan worden en nu ben je wél productief bezig. Door andere nuttige dingen te doen kom je weer in een productieve flow waardoor je persoonlijke effectiviteit verbetert.

4. Voorkom afleiding

Tegenwoordig zijn mensen snel afgeleid door – vooral – hun mobiele telefoon. Zet deze dus uit, of op vliegtuigstand, of op stil. Kies voor een werkplek waar je niet snel afgeleid wordt. Minder afleiding zorgt voor minder uitstel.

5. Stel doelen op

Mensen die laag scoren op doelen stellen, hebben vaker uitstelgedrag. Door korte termijn doelen te stellen bereik je meer doelen dan door lange termijn doelen te stellen.

6. Zet alles klaar

Heb je geen zin in een taak? Zorg dan dat alles alvast klaar staat. Ben je van plan om je administratie op te ruimen? Leg dan alvast al je archiefmappen en papieren op tafel. Als alles klaar ligt dan is de drempel om te beginnen met de taak veel lager.

7. Begin eraan! Want het begin is het moeilijkst

Neem jezelf voor om vijftien minuten aan de taak te werken die je uitstelt. Vaak zul je zien dat je daarna doorgaat omdat je er toch al mee bezig bent. Het begin is het moeilijkst; als je eenmaal op gang bent dan komt de rest vanzelf!

8. Vraag hulp!

Soms hebben mensen last van faalangst; dit gebeurt vooral bij nieuwe taken. Omdat ze er niet aan durven te beginnen of omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen, stellen ze de taak uit. Twijfel je of je een taak wel aankan of weet je niet goed wat je moet doen? Vraag dan hulp!

9. Zeg nee

Vaak komt uitstelgedrag omdat je het te druk hebt. Zeg eens nee tegen dingen die jou niet helpen om je doelen te behalen.

Iedere stap in de richting van je einddoel is een stap in de goede richting. Ook meerdere kleine stappen zorgen er voor dat je je doel bereikt.

Zijn er taken in het huishouden die je echt niet zelf meer wil of kan uitvoeren? Een huishoudelijke hulp via UWassistent zorgt ervoor dat uw huis weer schoon wordt!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
487 Hits
0 reacties

(Online) daten voor ouderen

Ouderen en romantiek

Er is weinig bekend over de behoeften en opvattingen van ouderen over intimiteit en relaties. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft een verkennend onderzoek gedaan om te analyseren hoe ouderen hier over denken. Uit dit onderzoek is gebleken dat zelfs bewoners in verpleeghuizen voldoende ruimte voor romantiek ervaren. Het gemis aan romantisch contact zorgt er echter voor dat bewoners eenzamer en minder gelukkig zijn.

Ook ouderen hebben behoefte aan romantiek, maar waar vind je dat nog op oudere leeftijd?

Steeds meer ouderen gaan daten

Meer senioren nemen de stap om (online) te gaan daten. Michaela ten Siethoff van Toekomst Relatiebemiddeling, persoonlijke relatiebemiddeling voor senioren, vertelt:

“Senioren hebben al een hoop levenservaring, waardoor ze vooral heel goed weten wat ze niet willen in een nieuwe relatie. Wat ze wel willen, dat moeten ze vaak zelf nog ontdekken.

Het is belangrijk om de tijd te nemen om elkaar goed te leren kennen. Je hoeft immers niet bij het eerste kopje koffie of thee te beslissen of dit de partner voor de rest van je leven wordt.

Een eerste ontmoeting is altijd spannend, mensen zijn dan niet zichzelf. Pas als je samen ongedwongen dingen gaat doen zoals naar een braderie, een concertbezoek of een fietstocht, kun je elkaar echt leren kennen en kun je iets op gaan bouwen.”

Online daten

Steeds meer ouderen maken gebruik van internet, vooral Facebook is populair onder senioren. Het gebruik van internet maakt de wereld groter. Door de digitale vernieuwingen kunnen ouderen in contact blijven met hun familieleden, ze kunnen herenigd worden met oude bekenden, of ze kunnen nieuwe mensen ontmoeten.

Er zijn talloze websites met mogelijkheden voor online dating. De meeste datingsites werken hetzelfde; je schrijft je in, vertelt iets over jezelf, plaatst er een foto bij en je geeft aan waar je naar op zoek bent. Het systeem gaat dan voor je op zoek naar een passende match. Er zijn zelfs speciale 50-plus datingsites voor senioren. Deze sites zijn met name geschikt voor het snel en eenvoudig vinden van mensen met dezelfde interesses.

Niet iedereen is positief over online daten, er zitten een hoop ‘niet zo nette’ mensen. Zij maken misbruik van de situatie, plaatsen geen realistische foto’s van zichzelf of spreken niet de waarheid over hun status.

Steeds meer alleenstaanden

Niet alleen de digitale ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat steeds meer ouderen online op zoek gaan naar een nieuwe partner. De huidige trend laat zien dat er steeds meer single 50-plussers zijn. De groei van het aantal alleenstaanden is het gevolg van veranderingen in de maatschappij, zoals welvaart, de uitbreiding van de verzorgingsstaat en de veranderende denkwijze over het huwelijk en relaties. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat stellen op oudere leeftijd nog uit elkaar gaan.

Wel hebben de mannen het voor het uitzoeken; er zijn meer oudere vrouwen dan oudere mannen op zoek naar een partner. Dit komt niet alleen omdat er meer oudere vrouwen zijn, maar ook omdat zij vaker initiatief nemen.

Op zoek naar een relatie

Er is een verschil tussen de 40’ers en 50’ers die een relatie zoeken, in vergelijking met de 70-plussers. De eerste groep staat vaak nog midden in het leven, is nog druk aan het werk, heeft wellicht nog thuiswonende kinderen en een grote sociale kring om zich heen. Zij stellen meer eisen, omdat een nieuwe relatie in hun huidige leven moet passen.

Bij 70-plussers is dit anders. Zij realiseren zich dat zij niet alleen willen zijn. Ze hebben een pensioen, een huis, en alles goed voor elkaar. Ze zijn op zoek naar een relatie voor de gezelligheid. Als het klikt en als je verliefd bent, dan is niets beter dan samenzijn.

“Mensen in deze leeftijdsgroep gaan er al snel helemaal voor. Ze realiseren zich dat ze niet meer weten hoeveel tijd ze hebben. Op deze leeftijd vallen er meer mensen weg, waardoor ze zich realiseren dat het leven eindig is.” aldus Michaela, specialist op het gebied van relatiebemiddeling voor ouderen.

“Mensen zijn heel erg blij als het lukt om een nieuwe partner te vinden en dit lukt heel vaak. Het is echt bijzonder en ze zien dit als een gedroomde toevoeging aan hun leven, ze zijn superblij met elkaar. Want hoe is het mogelijk dat ze elkaar nu, op latere leeftijd, nog gevonden hebben? Veel van deze mensen hadden anders eenzaam achter de geraniums gezeten, nu gaan ze samen op pad!”

Je bent nooit te oud om liefde te vinden!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
505 Hits
0 reacties

Gevolgen van eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Bij mensen die zich eenzaam voelen is de verbinding met anderen niet zoals deze moet zijn. Eenzaamheid is een signaal van je lichaam waarbij jij wordt aangezet tot het versterken van verbindingen met anderen.

In de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober 2018 wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem. Maar wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid kan zeer ernstige gevolgen hebben, die je niet moet onderschatten. Jezelf eenzaam voelen heeft niet alleen emotionele, maar ook lichamelijke gevolgen. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

Eenzaamheid zorgt voor een hoger stressniveau

Personen die zich eenzaam voelen blijken vaak het stresshormoon cortisol te hebben.

Eenzaamheid kan leiden tot een depressie

Uit verschillende onderzoeken bij mensen van middelbare leeftijd en ouder blijkt dat eenzaamheid tot een depressie kan leiden. De kans op een depressie is groter bij mensen die zich eenzaam voelen.

Eenzaamheid kan leiden tot suïcide

Diverse onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen eenzaamheid en (poging tot) suïcide. Dit kan verklaard worden door het verband tussen depressie en eenzaamheid.

Hogere kans op overlijden

Volgens onderzoek is het risico om vroegtijdig te overlijden 4% tot 30% hoger bij eenzame personen. Hierin bestaat geen aangetoond verschil tussen mannen en vrouwen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat het percentage om vroegtijdig te overlijden hoger is bij eenzame mensen dan bij mensen met overgewicht.

Grotere kans op hartziekten en beroerte

Eenzaamheid en sociale isolatie leiden tot een grotere kans op hartziekten en beroerten. Daarnaast verhoogt eenzaamheid ook het risico op andere gezondheidsproblemen zoals slaapproblemen en stress. Slaapproblemen kunnen dan weer leiden tot gebrek aan energie waardoor iemands gezondheid nog verder achteruit gaat.

Eenzaamheid maakt ongelukkig

Omdat mensen sociale wezens zijn, hebben we behoefte aan contact met anderen. Als je geen of weinig andere mensen om je heen hebt, word je ongelukkig. Je hebt andere mensen nodig om steun te bieden of om gevoelens te delen.

Verhoogde kans op dementie

Onderzoek heeft aangetoond dat eenzame ouderen bijna twee keer zo veel risico lopen om dementie te krijgen dan ouderen die niet eenzaam zijn. Daarnaast verloopt dementie sneller bij mensen die eenzaam zijn.

Afweersysteem functioneert slechter

Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor ziektes en ontstekingen.

Denk je dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Ga op zoek naar een maatje en lees onze tips tegen eenzaamheid.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
458 Hits
0 reacties