Hoi!

Ik ben Tamara en ik werk als communicatiemedewerker bij UWassistent. Dagelijks ben ik onder andere bezig met het beantwoorden van vragen van klanten en dienstverleners. Daarnaast schrijf ik teksten voor blogs en voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Met vriendelijke groet, 

Tamara
Team UWassistent 

Tel: 085-2013072
E-mail: info@uwassistent.nl 
WhatsApp-support: 06-30366123

Communicatie met dementerenden

Doordat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen, worden steeds meer mensen geconfronteerd met dementerende ouderen in de omgeving. Of het nu een kennis, familielid of zelfs partner is, het kan moeilijk zijn om de betreffende persoon te bereiken. Het vraagt een andere manier van communicatie dan je gewend bent.

Het is belangrijk om goed te communiceren met dementerende ouderen. Door open te praten met een dementerende en jezelf in te leven in deze persoon, kan er betere zorg en ondersteuning geboden worden. Bovendien maakt goed contact met de dementerende het leven prettiger; zowel van jou, als van de dementerende. Waar kun je op letten bij de omgang met iemand met dementie?

Dementie kan communicatie belemmeren

Door dementie wordt communicatie vaak lastiger. Je naaste kan problemen krijgen met taal en spraak, waardoor het moeilijker wordt om zichzelf te uiten. Daarnaast wordt het ook steeds lastiger om informatie te verwerken en gaat het allemaal veel langzamer.

Veranderend gedrag

Mensen met dementie krijgen vaak te maken met gedragsverandering. Dit is niet alleen van invloed op de dementerende, maar ook op de mensen in zijn of haar omgeving. Het karakter kan veranderen, waar je als naaste best van kan schrikken. Vooral de onvoorspelbaarheid is niet altijd makkelijk.

De eigen identiteit van een dementerende verdwijnt steeds meer, en het is aan de mensen in de omgeving om daarop in te spelen en de benaderingswijze aan te passen.

Benaderingswijze 

De benaderingswijze is anders dan bij mensen die dit niet hebben. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden om de communicatie soepeler te laten verlopen. Zo is bijvoorbeeld de manier waarop je praat belangrijker dan wat je zegt.

Je houding speelt een grote rol bij de benaderingswijze. Contact tussen mensen bestaat voor een groot deel uit praten met elkaar, maar een dementerende kan dit steeds minder goed. Dit zorgt ervoor dat woorden minder belangrijk worden, en je houding belangrijker. De communicatie met een dementerende bestaat voor een groot deel uit lichaamstaal of non-verbale communicatie. Gebruik gebaren en leg de nadruk op belangrijke dingen die je zegt.

Lichaamstaal wordt steeds belangrijker

Hoe verder de ziekte is gevorderd, hoe gevoeliger de persoon wordt voor lichaamstaal. De manier waarop je iets zegt, wordt belangrijker dan wát je zegt. Een dementerende merkt het echt wel als jij je vrolijker voordoet dan je bent.

Door je woorden te ondersteunen met gebaren kan een dementerende je beter begrijpen. Maak bijvoorbeeld een etensgebaar als je de dementerende vraagt of hij iets wil eten, zodat hij beter begrijpt wat je bedoelt. Je zult verbaast zijn over hoeveel je duidelijk kunt maken met non-verbale communicatie.

Omgekeerd kun jij aan de lichaamstaal van de persoon ook zien hoe hij zich voelt. Is hij blij, boos of verdrietig? Sommige personen met dementie uiten hun emoties veel sneller dan ze voorheen deden. Leef je in en probeer te achterhalen wat iemand voelt.

Geduld in communicatie met dementerenden

Als een persoon met dementie eindeloos vragen blijft stellen of steeds dezelfde verhalen vertelt, wordt je geduld op de proef gesteld. Vaak gebeurt dit herhalen uit onrust. Door een dementerende op zijn gemak te stellen of door te beginnen over een ander onderwerp, wordt de dementerende afgeleid van de onrust.

Een gesprek voeren wordt steeds moeilijker naarmate de ziekte vordert, maar dit is geen reden om het gesprek uit de weg te gaan. Probeer uit te vinden wat je naaste duidelijk wil maken, ook al vraagt dit veel geduld.

Ben of ken je een mantelzorger van een persoon met dementie? Dan kun je altijd hulp aanvragen bij mantelzorg via UWassistent.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
2197 Hits
0 reacties

Tips: een veilige keuken voor dementerenden

Een dementerende wil waarschijnlijk zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen en zijn eigen huishouden blijven doen. Koken is een van de taken die daarbij hoort. Door dementie kunnen vanzelfsprekende zaken vergeten worden, ook in de keuken. Gas dat ongemerkt aan staat of een vergeten maaltijd in een warme oven kunnen gevaarlijke situaties opleveren.

Gevaarlijke keukenapparaten

Er zijn vele apparaten in een keuken die gevaarlijk kunnen zijn als er niet goed mee om wordt gegaan. Een schaal die je uit een warme oven haalt is heet, het gas van het fornuis kan per ongeluk aan blijven staan en het water uit de keukenkraan of de waterkoker kan gloeiend heet zijn.

Tips om veilig te koken

Het is belangrijk om in de gaten te houden wat een dementerende nog zelf kan in de keuken. Weet hij nog hoe een apparaat werkt? Gebruikt hij het nog op een veilige manier? Weet hij nog waar hij op moet letten tijdens het koken? UWassistent heeft het op een rijtje gezet!

- Veilig fornuis

Het veiligste fornuis in een inductiefornuis; deze gaat alleen aan als er een pan op staat. Ook een elektrische kookplaat is veiliger dan een gasfornuis, maar vaak is het niet mogelijk om over te stappen naar een ander fornuis. Een dementerende heeft waarschijnlijk moeite om te leren hoe het nieuwe apparaat werkt. Er zijn wel andere opties; zo zijn er bijvoorbeeld beschermknoppen voor de knoppen van het gasfornuis, zodat deze niet per ongeluk ingeschakeld kan worden. Ook zijn er gaspitten waarbij het gas uitgaat als de vlam ineens uitgaat. Ook zijn er bijvoorbeeld elektrische kookplaatjes te kopen die na een bepaalde tijd automatisch uitschakelen.

- Veilig de (warme) kraan gebruiken

Als je te laat merkt dat het water uit de kraan te heet is, kan je je pijnlijk verbranden. Het is mogelijk om een temperatuurbegrenzer te laten monteren. Deze begrenzer zorgt ervoor dat het water niet warmer wordt dan 45 graden. Als het water wel warmer wordt dan blokkeert de kraan. De kraan kan pas weer gebruikt worden als het water is afgekoeld.

Deze begrenzer kan ook gebruikt worden in de badkamer voor de wastafel, het bad en de douche.

- Magnetron

Een magnetron lijkt misschien een veilig apparaat, maar als er niet goed mee om wordt gegaan dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan als je iets van metaal in de magnetron zet. Een magnetron kan echter een goede oplossing zijn als een dementerende niet meer in staat is om zelf een maaltijd te koken. Als een familielid een extra portie kookt en deze langsbrengt hoeft deze alleen maar opgewarmd te worden.

Ook een kant-en-klaar maaltijd is een optie. Als ook het gebruik van een magnetron te ingewikkeld is, dan kan er altijd nog een bedrijf ingeschakeld worden die een gezonde, verse en soms zelfs verwarmde maaltijd aan huis langsbrengt.

- Oven

In sommige keukens wordt een oven als opbergruimte gebruikt. Doe dit niet! Als de oven (per ongeluk) wordt aangezet kunnen de spullen die erin worden bewaard vlam vatten of smelten.

- Waterkoker Het waterkoker in een waterkoker kan kokend heet zijn. Zorg er in elk geval voor dat de waterkoker een droogkookbeveiliging heeft. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de waterkoker automatisch afslaat als het water kookt.

Algemene tips

- Schaf een fornuisrekje aan! Als dit rekje voor de kookplaat staat zorgt het ervoor dat pannen niet van het kookstel vallen.

- Installeer warmte- of rookmelders. Als er te veel warmte of rook ontstaat, gaat het alarm af

- Plaats een brandblusser of een blusdeken in de keuken zodat je in geval van nood altijd snel in kunt grijpen.

Heb jij nog meer tips voor een veilige keuken?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
2892 Hits
0 reacties

Met vier wielen op de dansvloer

Dansen is voor iedereen, zelfs op latere leeftijd kun je daar nog mee beginnen. Ook voor ouderen is het belangrijk om te blijven bewegen.

Ben je wat minder mobiel en heb je een rollator nodig? Dan kun je rollatordansen! Maar wat nu als je in een rolstoel zit? Hoe kun je er dan voor zorgen dat je voldoende beweging krijgt? Ook in een rolstoel kun je dansen! Heb je wel eens van zitdansen gehoord?

Wat is zitdansen?

Bij zitdansen maak je ritmische bewegingen op de maat van de muziek, vanuit een (rol)stoel. In groepsverband kunnen dansbewegingen vanuit een stoel naar eigen capaciteit worden uitgevoerd. Het is een bewegingsvorm voor personen die weinig tot geen verplaatsingsmogelijkheden hebben.

Bewegingen op muziek

Wat voor bewegingen zijn er mogelijk bij zitdansen? Zowel met je armen als je met je benen zijn er vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan links klappen, rechts klappen, met iedere voet stampen, en je handen boven je hoofd wuiven. Deze bewegingen zijn allemaal mogelijk op een stoel, of vanuit een rolstoel.

Voordelen van zitdansen

Meer beweging krijgen is niet het enige voordeel van zitdansen, er zijn nog veel meer voordelen!

- Door herkenbare liedjes te gebruiken, vindt er tegelijkertijd een geheugentraining plaats om teksten te onthouden.

- Ook is het een geheugentraining om de bewegingen van de verschillende dansen te onthouden.

- Door de verschillende bewegingen wordt de coördinatie geoefend. Hierdoor wordt het valgevaar verminderd.

- Bewegen op muziek geeft je de mogelijkheid om je gevoelens te uiten waardoor emoties beter verwerkt kunnen worden – dit is echter wel afhankelijk van je karakter en het soort muziek.

- Zitdansen bevordert de conditie en de bewegingsvaardigheden. Het stimuleert de motorische vaardigheden.

- De spierfuncties worden verstevigd en blijven langer soepel.

- Zitdansen betekent niet alleen bewegen op muziek, maar is ook genieten! Door in groepsverband te bewegen op muziek ontstaat er contact met andere mensen, wat sociale contacten versterkt.

Als je benen fysiek niet sterk genoeg meer zijn, is zitdansen een goed alternatief om voldoende beweging te krijgen. Maar het belangrijkste aan zitdansen is het plezier dat men er aan beleeft!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
2353 Hits
0 reacties

Tradities met de feestdagen

De eerste dag van het nieuwe kalenderjaar staat in het teken van gelukwensen en goede voornemens.

Mensen zien de dagen van Kerstmis tot en met Driekoningen als een feestelijke periode; scholieren hebben vakantie en veel bedrijven zijn (enkele dagen) gesloten. Kerstbomen blijven staan tot Driekoningen en worden daarna soms nog traditioneel verbrand. Maar waar komen al deze tradities vandaan? UWassistent heeft enkele tradities op een rijtje gezet:

Kerstkaarten en gelukwensen

Volgens de etiquetteregels van de negentiende eeuw moest men zijn naasten binnen veertien dagen na nieuwjaar het beste toewensen. De bezoeken die plaatsvonden werden in de loop van de jaren vervangen door schriftelijke wensen. Het versturen van kerstkaarten is nog steeds populair – al worden er wel steeds minder kerstkaarten verstuurd.

Vuurwerk

Ter ere van de jaarwisseling wordt er vuurwerk afgestoken – vroeger waren dat nog kanonschoten of op het platteland lieten boeren melkbussen ontploffen met carbid. De Nederlanders die in de jaren vijftig terugkwamen naar Nederland stimuleerden de gewoonte om zelf vuurwerk af te steken met Oud en Nieuw; dat hadden ze opgepikt van de Chinezen. Oorspronkelijk dienden de luide knallen ervoor dat slechte geesten werden verjaagd. Tegenwoordig staat niemand meer stil bij deze betekenis.

Een koude Nieuwjaarsduik

De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik werd gehouden in Zandvoort in 1959, overgenomen vanuit Canada waar al sinds de jaren ’20 een Nieuwjaarsduik wordt gehouden. Inmiddels worden er over het hele land op bijna 150 verschillende plekken Nieuwjaarsduiken gehouden waarbij mensen zich in de zee of in een ander koud water storten. Maar waarom is ooit iemand begonnen met de Nieuwjaarsduik? Misschien om het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen, of om even goed wakker te worden na een late avond? Het idee achter de Nieuwjaarsduik is niet duidelijk, maar inmiddels is het wel een traditie.

Kerstboomverbrandingen

Kerstboomverbrandingen (of nieuwjaarsvuren) werden oorspronkelijk bedoeld om slechte geesten te verdrijven. Ook geloofde men vroeger dat het ongeluk bracht als er na Nieuwjaar nog kerstgroen in huis aanwezig was. Tegenwoordig vinden veel kerstboomverbrandingen plaats in de loop van januari, tijdens of net na Driekoningen.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
875 Hits
0 reacties

6 leuke herfstactiviteiten voor dementerende ouderen

Hoewel we lang van de nazomer hebben kunnen genieten, vallen nu de bladeren in groten getale van de bomen. De herfst is nu echt begonnen!

Het herfstthema biedt veel mogelijkheden voor activiteiten. Ouderen met een vorm van dementie hebben vaak veel herinneringen aan bepaalde onderwerpen, omdat hun lange termijn geheugen nog goed is. Ze zullen daarom ongetwijfeld herinneringen hebben aan dit seizoen.

Herfstactiviteiten

Leuke activiteiten zijn voor dementerende ouderen vaak hun enige afleiding. De herfstactiviteiten kunnen een brug zijn tussen het dagelijkse leven en de wereld waarin de dementerende leeft. Activiteiten die de dementerende oudere bezighouden zijn goed voor de gezondheid van de hersenen. Veel dementerenden voelen zich gelukkiger als zij met een activiteit bezig zijn.

Leuke activiteiten

UWassistent heeft enkele herfstactiviteiten voor dementerende ouderen op een rijtje gezet.

1. Maak een wandeling

Bewegen is gezond en daglicht is erg belangrijk. Is het weer goed genoeg om even naar buiten te gaan? Maak dan een korte herfstwandeling, waarbij je herfstspullen zoals herfstbladeren en kastanjes kunt verzamelen. Deze spullen kun je daarna gebruiken voor een creatieve activiteit.

2. Wees creatief

Het is altijd prettig om creatief bezig te zijn. Van de spullen die je tijdens een herfstwandeling verzameld hebt, kun je bijvoorbeeld een herfstposter of een collage maken. Ook kun je de verzamelde herfstspullen op een tafel of kastje bij elkaar leggen om een herfsttafel te creëren. Door deze herfsttafel is er het hele seizoen een aanleiding om over de herfst te praten en herinneringen er over op te halen.

3. Doe een quiz

Door eenvoudige quizvragen kunnen op een luchtige manier herinneringen over de herfst opgehaald worden. Denk bijvoorbeeld aan vragen over eekhoorns, paddenstoelen en vogels die naar het zuiden trekken.

4. Maak een pindaslinger

Denk ook eens aan de vogels die in Nederland blijven. Door het koude weer kunnen vogels moeilijker zelf aan eten komen. Maak een pindaslinger door doppinda’s aan een draad te rijgen. Deze slinger hang je buiten voor het raam, zodat je kunt genieten van de vogels die naar de slinger toe komen.

5. Kleur een kleurplaat

Zoek je een creatieve activiteit, maar heb je geen herfstspullen of is het te slecht weer om deze te gaan zoeken? Op het internet en in kleurboeken zijn diverse kleurplaten te vinden over het herfstthema.

6. Zing herfstliedjes

Er zijn veel Nederlandstalige (kinder)liedjes over het najaar. Een oudere zal deze herfstliedjes zeker kennen! Wat denk je van ‘Onder moeders paraplu’ en ‘Het regent, het regent’?

Let hierbij wel op dat niet alle ouderen het zullen waarderen om kinderliedjes te zingen. Doe dit alleen als een oudere het accepteert.

Welke leuke herfstactiviteiten ken jij nog meer?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
4722 Hits
0 reacties