Hoi!

Ik ben Tamara en ik werk als communicatiemedewerker bij UWassistent. Dagelijks ben ik onder andere bezig met het beantwoorden van vragen van klanten en dienstverleners. Daarnaast schrijf ik teksten voor blogs en voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Met vriendelijke groet, 

Tamara
Team UWassistent 

Tel: 085-2013072
E-mail: info@uwassistent.nl 
WhatsApp-support: 06-30366123

Met vier wielen op de dansvloer

Dansen is voor iedereen, zelfs op latere leeftijd kun je daar nog mee beginnen. Ook voor ouderen is het belangrijk om te blijven bewegen.

Ben je wat minder mobiel en heb je een rollator nodig? Dan kun je rollatordansen! Maar wat nu als je in een rolstoel zit? Hoe kun je er dan voor zorgen dat je voldoende beweging krijgt? Ook in een rolstoel kun je dansen! Heb je wel eens van zitdansen gehoord?

Wat is zitdansen?

Bij zitdansen maak je ritmische bewegingen op de maat van de muziek, vanuit een (rol)stoel. In groepsverband kunnen dansbewegingen vanuit een stoel naar eigen capaciteit worden uitgevoerd. Het is een bewegingsvorm voor personen die weinig tot geen verplaatsingsmogelijkheden hebben.

Bewegingen op muziek

Wat voor bewegingen zijn er mogelijk bij zitdansen? Zowel met je armen als je met je benen zijn er vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan links klappen, rechts klappen, met iedere voet stampen, en je handen boven je hoofd wuiven. Deze bewegingen zijn allemaal mogelijk op een stoel, of vanuit een rolstoel.

Voordelen van zitdansen

Meer beweging krijgen is niet het enige voordeel van zitdansen, er zijn nog veel meer voordelen!

- Door herkenbare liedjes te gebruiken, vindt er tegelijkertijd een geheugentraining plaats om teksten te onthouden.

- Ook is het een geheugentraining om de bewegingen van de verschillende dansen te onthouden.

- Door de verschillende bewegingen wordt de coördinatie geoefend. Hierdoor wordt het valgevaar verminderd.

- Bewegen op muziek geeft je de mogelijkheid om je gevoelens te uiten waardoor emoties beter verwerkt kunnen worden – dit is echter wel afhankelijk van je karakter en het soort muziek.

- Zitdansen bevordert de conditie en de bewegingsvaardigheden. Het stimuleert de motorische vaardigheden.

- De spierfuncties worden verstevigd en blijven langer soepel.

- Zitdansen betekent niet alleen bewegen op muziek, maar is ook genieten! Door in groepsverband te bewegen op muziek ontstaat er contact met andere mensen, wat sociale contacten versterkt.

Als je benen fysiek niet sterk genoeg meer zijn, is zitdansen een goed alternatief om voldoende beweging te krijgen. Maar het belangrijkste aan zitdansen is het plezier dat men er aan beleeft!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
60 Hits
0 reacties

Tradities met de feestdagen

De eerste dag van het nieuwe kalenderjaar staat in het teken van gelukwensen en goede voornemens.

Mensen zien de dagen van Kerstmis tot en met Driekoningen als een feestelijke periode; scholieren hebben vakantie en veel bedrijven zijn (enkele dagen) gesloten. Kerstbomen blijven staan tot Driekoningen en worden daarna soms nog traditioneel verbrand. Maar waar komen al deze tradities vandaan? UWassistent heeft enkele tradities op een rijtje gezet:

Kerstkaarten en gelukwensen

Volgens de etiquetteregels van de negentiende eeuw moest men zijn naasten binnen veertien dagen na nieuwjaar het beste toewensen. De bezoeken die plaatsvonden werden in de loop van de jaren vervangen door schriftelijke wensen. Het versturen van kerstkaarten is nog steeds populair – al worden er wel steeds minder kerstkaarten verstuurd.

Vuurwerk

Ter ere van de jaarwisseling wordt er vuurwerk afgestoken – vroeger waren dat nog kanonschoten of op het platteland lieten boeren melkbussen ontploffen met carbid. De Nederlanders die in de jaren vijftig terugkwamen naar Nederland stimuleerden de gewoonte om zelf vuurwerk af te steken met Oud en Nieuw; dat hadden ze opgepikt van de Chinezen. Oorspronkelijk dienden de luide knallen ervoor dat slechte geesten werden verjaagd. Tegenwoordig staat niemand meer stil bij deze betekenis.

Een koude Nieuwjaarsduik

De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik werd gehouden in Zandvoort in 1959, overgenomen vanuit Canada waar al sinds de jaren ’20 een Nieuwjaarsduik wordt gehouden. Inmiddels worden er over het hele land op bijna 150 verschillende plekken Nieuwjaarsduiken gehouden waarbij mensen zich in de zee of in een ander koud water storten. Maar waarom is ooit iemand begonnen met de Nieuwjaarsduik? Misschien om het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen, of om even goed wakker te worden na een late avond? Het idee achter de Nieuwjaarsduik is niet duidelijk, maar inmiddels is het wel een traditie.

Kerstboomverbrandingen

Kerstboomverbrandingen (of nieuwjaarsvuren) werden oorspronkelijk bedoeld om slechte geesten te verdrijven. Ook geloofde men vroeger dat het ongeluk bracht als er na Nieuwjaar nog kerstgroen in huis aanwezig was. Tegenwoordig vinden veel kerstboomverbrandingen plaats in de loop van januari, tijdens of net na Driekoningen.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
36 Hits
0 reacties

6 leuke herfstactiviteiten voor dementerende ouderen

Hoewel we lang van de nazomer hebben kunnen genieten, vallen nu de bladeren in groten getale van de bomen. De herfst is nu echt begonnen!

Het herfstthema biedt veel mogelijkheden voor activiteiten. Ouderen met een vorm van dementie hebben vaak veel herinneringen aan bepaalde onderwerpen, omdat hun lange termijn geheugen nog goed is. Ze zullen daarom ongetwijfeld herinneringen hebben aan dit seizoen.

Herfstactiviteiten

Leuke activiteiten zijn voor dementerende ouderen vaak hun enige afleiding. De herfstactiviteiten kunnen een brug zijn tussen het dagelijkse leven en de wereld waarin de dementerende leeft. Activiteiten die de dementerende oudere bezighouden zijn goed voor de gezondheid van de hersenen. Veel dementerenden voelen zich gelukkiger als zij met een activiteit bezig zijn.

Leuke activiteiten

UWassistent heeft enkele herfstactiviteiten voor dementerende ouderen op een rijtje gezet.

1. Maak een wandeling

Bewegen is gezond en daglicht is erg belangrijk. Is het weer goed genoeg om even naar buiten te gaan? Maak dan een korte herfstwandeling, waarbij je herfstspullen zoals herfstbladeren en kastanjes kunt verzamelen. Deze spullen kun je daarna gebruiken voor een creatieve activiteit.

2. Wees creatief

Het is altijd prettig om creatief bezig te zijn. Van de spullen die je tijdens een herfstwandeling verzameld hebt, kun je bijvoorbeeld een herfstposter of een collage maken. Ook kun je de verzamelde herfstspullen op een tafel of kastje bij elkaar leggen om een herfsttafel te creëren. Door deze herfsttafel is er het hele seizoen een aanleiding om over de herfst te praten en herinneringen er over op te halen.

3. Doe een quiz

Door eenvoudige quizvragen kunnen op een luchtige manier herinneringen over de herfst opgehaald worden. Denk bijvoorbeeld aan vragen over eekhoorns, paddenstoelen en vogels die naar het zuiden trekken.

4. Maak een pindaslinger

Denk ook eens aan de vogels die in Nederland blijven. Door het koude weer kunnen vogels moeilijker zelf aan eten komen. Maak een pindaslinger door doppinda’s aan een draad te rijgen. Deze slinger hang je buiten voor het raam, zodat je kunt genieten van de vogels die naar de slinger toe komen.

5. Kleur een kleurplaat

Zoek je een creatieve activiteit, maar heb je geen herfstspullen of is het te slecht weer om deze te gaan zoeken? Op het internet en in kleurboeken zijn diverse kleurplaten te vinden over het herfstthema.

6. Zing herfstliedjes

Er zijn veel Nederlandstalige (kinder)liedjes over het najaar. Een oudere zal deze herfstliedjes zeker kennen! Wat denk je van ‘Onder moeders paraplu’ en ‘Het regent, het regent’?

Let hierbij wel op dat niet alle ouderen het zullen waarderen om kinderliedjes te zingen. Doe dit alleen als een oudere het accepteert.

Welke leuke herfstactiviteiten ken jij nog meer?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
212 Hits
0 reacties

Alles loopt op rolletjes

Bewegen voor ouderen is erg belangrijk. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je langer fit blijft, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Bewegen geeft energie. Bewegen is goed voor je hersenen en verlaagt de kans op dementie.

Maar hoe kun je als oudere voldoende blijven bewegen? Bijvoorbeeld als je wat minder mobiel bent en een rollator nodig hebt om te lopen?

Rollatordans

In verschillende bejaardentehuizen en wijkcentra is het al een groot succes; rollatordans. Deze vorm van beweging wordt vooral gedaan door minder mobiele ouderen, maar is ook erg geschikt voor jongeren met een beperking. Een rollator wordt nog vaak gezien als oubollig, maar het is een handig hulpmiddel als iemand extra steun nodig heeft bij het lopen.

Rollatordansen is als dansen met een partner; een dansende vrouw wordt normaal gesproken geleid door een partner. Nu leidt een rollatordanser de rollator.

Ontstaan van het rollatordansen

Jeanne Assmann was in de jaren zestig beroemd in het ballroomdansen. Nadat zij een hersenbloeding had gehad, was het dansen en praten voor haar onmogelijk en kwam zij op het idee van rollatordansen. Ze heeft hiermee onder andere een televisieprogramma bereikt en ze was betrokken bij een rollatordansversie van het Zwanenmeer.

Voordelen van rollatordansen

Rollatordansen is een verantwoorde beweegactiviteit en heeft een preventieve werking. Het draagt niet alleen bij aan het halen van de beweegnorm, maar zorgt er ook voor dat de danser een betere balans heeft, wat de kans op vallen verkleint.

Door vaker te rollatordansen wordt het zelfvertrouwen in de omgang met de rollator vergroot. Er is bij het dansen aandacht voor de houding, balans en het besturen van de rollator. Het belangrijkste van rollatordansen zijn de ‘danskriebels’; de beweging, de muziek en het plezier. Veilig gebruik van de rollator staat hierbij centraal.

Dansen met een rollator

De rollatordansen zijn gebaseerd op gewone dansen zoals een Engelse wals, de samba en de chachacha. Wel zijn de dansen aangepast; met een rollator moeten de bewegingen wat simpeler zijn. Zo worden bijvoorbeeld snelle draaien of passen achteruit aangepast om het voor de rollatordansers veilig en leuk te houden.

Herinneringen aan vroeger

Rollatordansen is niet alleen goed voor de beweging, ouderen halen er ook vaak herinneringen mee op. Door te dansen komen er vaak herinneringen aan vroeger terug, bijvoorbeeld over het dansen met een partner. Ouderen hebben hier vaak positieve herinneringen aan.

Dansen is dus mogelijk voor iedereen! Zelfs op latere leeftijd kun je nog beginnen met dansen.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
150 Hits
0 reacties

Eenzaamheid bij ouderen

Een 88-jarige man op de vierde verdieping van een klein flatje, zittend in zijn fauteuil met de benen omhoog. Kijkend op zijn horloge, in zijn rechterhand de krant van vandaag die hij voor de tweede keer leest. Het hoogtepunt van zijn dag? Dochterlief, die de boodschappen komt brengen, een kopje koffie drinkt en gehaast weer weggaat om de kinderen naar de voetbal en hockey te brengen.

 

Eenzaam voelen

Volgens Het Ouderenfonds voelen veel ouderen zich eenzaam. Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers in Nederland, waarvan zeker een kwart zich eenzaam voelt. Meer dan 200.000 van hen zijn extreem eenzaam, wat betekent dat zij slechts een keer in de maand sociaal contact hebben (Bron: Onderzoek TNS/Nipo). Het meest eenzaam zijn de gescheiden alleenstaande ouderen die weinig sociale contacten hebben.

Eenzaamheid neemt toe als de leeftijd toeneemt. Vaak komt dit door intense gebeurtenissen, zoals het overlijden van de partner, verminderde vitaliteit en afnemende zelfstandigheid. Het RIVM stelt dat niet alleen sociale eenzaamheid, maar ook emotionele eenzaamheid toeneemt met de leeftijd.

 

Gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid kan veel gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Een lagere weerstand en een verhoogde kans op hartziekten en Alzheimer kunnen het gevolg zijn van (langdurige) eenzaamheid.

 

UWassistent ondersteunt eenzame ouderen

Persoonlijke assistent Corine Stigter deelt haar ervaring:

“Een klant van mij heeft nooit een partner gehad en is erg eenzaam. In ons eerste gesprek gaf hij aan dat hij nergens van geniet. Tijdens het gesprek kwamen er toch dingen naar boven die hij wel leuk vindt en hij stond er voor open dat ik wekelijks even bij hem zou komen; iemand die er echt helemaal voor hem is.

Hij was al blij toen ik een week later binnenkwam. Eerst koffie gedronken en daarna op pad met de rolstoel. Geld pinnen en lopen langs de kinderboerderij, want daar geniet hij echt van. Hij kijkt uit naar de volgende keer en ik ging met een goed gevoel naar huis.”

 

Gezelschapsmaatje

Ken jij iemand die wel een gezelschapsmaatje kan gebruiken? De persoonlijke assistenten van UWassistent gaan graag op zoek naar passend gezelschap.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
387 Hits
0 reacties