Valentijnsdag

Michaela ten Siethoff is relatiemakelaar. Zij brengt mensen bij elkaar die op zoek zijn naar een nieuwe liefde in hun leven. Zij vertelt je over haar werk als matchmaker bij Toekomst Relatiebemiddeling.

Met Valentijnsdag in aantocht is het vinden van een nieuwe partner als je alleenstaand bent weer volop in het nieuws! De sociale omgeving van singles (maar nog meer de – sociale – media) voert de druk op.

Waar vind jij jouw nieuwe liefde?

Een nieuwe partner vinden wanneer je alleen bent, is niet makkelijk. Waar ontmoet je iemand om je leven mee te delen? Je hebt vast wel eens gehoord van internetdaten, maar is dat niet gevaarlijk? Wat is eigenlijk het verschil tussen een persoonlijk relatiebemiddelingsbureau (datingbureau) of een datingsite?

Hoe werkt een datingsite?

Een datingsite werkt online en met openbare profielen. Je kan er je foto op zetten, iets over jezelf vertellen en over je partnerwensen. Deze informatie kan je ook van de ander zien. Je beantwoordt vragen en dan gaat de computer aan het werk. Een overeenkomst of verschil in antwoorden is vaak de reden van de match die de computer maakt. De algoritmes bepalen of iemand bij je past!

Er zijn echter maar weinig mensen die eerlijk over zichzelf zijn wanneer zij een profiel op een datingsite aanmaken. Leeftijd, karakter, foto’s, carrière, relaties, hobby’s…Mensen zijn geneigd om een ideaal profiel te schrijven.

Er is een ruime keuze aan vrijgezellen op dit soort sites. Dit lijkt gunstig, maar het maakt dat je enorm kritisch kijkt naar profielen en foto’s, zonder dat je de man/vrouw in kwestie hebt ontmoet. Jouw wensenlijstje moet kloppen. Je weet ‘precies’ wat je wilt (of juist niet wilt).

Is jouw beeld van de relatie die je zoekt wel realistisch? Bestaat die droomvrouw? Of die prins op het witte paard? Wie ben je zelf en wie past er echt bij je?

“Wil je vlinders in je buik? Liefde is geen lijstje!”

 

Hoe werkt een datingbureau?

Bij een datingbureau draait het om persoonlijk contact en (een) persoonlijke date(s). Geen online profielen of foto’s, maar discreet, persoonlijk en efficiënt. Bij datingbureaus draait het om jou, om wie je echt bent. Je krijgt een ontmoeting met iemand die echt bij je past. Geen eindeloze mailtjes of telefoongesprekken, wel een persoonlijke ontmoeting. Pas wanneer je iemand hebt gezien, in de ogen hebt gekeken en gesproken hebt, weet je of de juiste klik er is, of er aantrekkingskracht is, chemie. Daarom stuurt een datingbureau je op een blind date met de persoon van wie ze denken dat die bij jou past. Het is aan jullie om kennis te maken, te voelen of de klik er is. En het werkt!

Zo kan de biologische aantrekkingskracht ontstaan (en dat kan niet via algoritmes van een softwareprogramma). De ontmoetingen staan bij persoonlijke relatiebemiddeling centraal: eerst de ontmoeting van de matchmaker met jou en dan jouw ontmoeting met jouw nieuwe liefde. Elkaar persoonlijk leren kennen is de basis. Door deze unieke werkwijze is de slagingskans zeer hoog (rond de 80%).

“Liefde gaat over mensen. Matchen is mensenwerk op maat!” 

 

Toekomst Relatiebemiddeling

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Bemoeizorg: Hoe help je een hulpbehoevende die geen zorg wil? Drie tips!

Als mensen zelf geen zorg vragen of dit niet willen of kunnen accepteren, kan bemoeizorg een oplossing zijn. Hierbij proberen verschillende partijen hulp te bieden aan zorgmijders: mensen die geen zorg of hulp accepteren, terwijl ze dit wel nodig hebben. Zij hebben dan vaak (psychische) problemen op verschillende vlakken die ze zelf niet kunnen oplossen. Kwetsbare ouderen vragen bijvoorbeeld niet altijd om hulp nadat ze hun partner zijn verloren. Of ze durven bijvoorbeeld niet naar buiten omdat ze bang zijn dat ze vallen, maar willen dit niet laten merken. Voor mantelzorgers kan dit ook een grote uitdaging zijn, want zij kunnen dan niet de hulp bieden die nodig is.

Kent u iemand in uw eigen omgeving die geen hulp wil óf kan accepteren? Dan geven we u hieronder een aantal tips om deze persoon toch te voorzien van de juiste zorg:

1. Probeer de zorgmijder te begrijpen

Als je zelf geen zorg nodig hebt, is het misschien lastig voor te stellen hoe moeilijk het kan zijn om afhankelijk te zijn van zorg van anderen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom sommigen, waaronder vaak ouderen, geen ondersteuning willen ontvangen. Probeer je in te leven in de zorgmijder. Waarom wil hij of zij geen hulp?

Het kan te maken hebben met angst of schaamte, maar het is ook mogelijk dat iemand zijn eigen probleem nog niet inziet. In het geval van een verslaving willen mensen vaak niet geholpen worden, omdat ze niet van de verslaving af willen of de ernst ervan niet inzien. Bij ouderen kan ook meespelen dat ze hun zelfstandigheid niet willen opgeven. Kortom: Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom mensen hulp niet accepteren.

Probeer een gesprek aan te knopen met de persoon die zorg behoeft. Waarom wil diegene geen hulp? Als ze zich bijvoorbeeld schamen, kun je dit met praten proberen weg te nemen.

2. Schakel de juiste hulpverlening in: bemoeizorg

Als de hulpbehoevende nog steeds hulp weigert nadat je een of meerdere gesprekken hebt aangeknoopt, is het wellicht tijd om bemoeizorg in te schakelen. Deze zorg wordt meestal verleend door een team van maatschappelijk werkers, psychologen en verpleegkundigen. Zij proberen de drempel voor hulpvraag te verlagen voor de zorgmijder. Ze brengen in kaart wat het probleem is en welke ondersteuning iemand nodig heeft. Daarna verwijzen ze de persoon naar de geschikte hulpinstantie. De dienstverleners bij UWassistent kunnen deze mensen goed ondersteunen bij de dagelijkse taken.

3. Benadruk ook de zelfstandigheid

Vooral kwetsbare ouderen die zorg mijden, willen vaak hun zelfstandigheid niet inleveren. Als je dit weet, kun je tactisch deze angst proberen weg te nemen. Een simpel voorbeeldje: Je 80-jarige moeder wil zelfstandig boodschappen blijven doen met de rollator, maar de familie is bang dat ze valt of dat er iets gebeurt onderweg. Jullie zouden graag willen dat er iemand meeloopt. Je kunt dan aangeven dat ze dan nog steeds zélf de boodschappen kan doen en volledig de controle zelf houdt. Er loopt alleen iemand mee voor de eigen veiligheid en gezelligheid. Benadruk dat ze echt niet volledig hun zelfstandigheid kwijtraken.

 

Op zoek naar goede hulp?

Voor laagdrempelige zorgtaken kun je prima terecht bij UWassistent. Gezelschap of huishoudelijke hulp kan wonderen doen en een vangnet zijn voor zorgmijders!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Tips: een veilige keuken voor dementerenden

Een dementerende wil waarschijnlijk zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen en zijn eigen huishouden blijven doen. Koken is een van de taken die daarbij hoort. Door dementie kunnen vanzelfsprekende zaken vergeten worden, ook in de keuken. Gas dat ongemerkt aan staat of een vergeten maaltijd in een warme oven kunnen gevaarlijke situaties opleveren.

Gevaarlijke keukenapparaten

Er zijn vele apparaten in een keuken die gevaarlijk kunnen zijn als er niet goed mee om wordt gegaan. Een schaal die je uit een warme oven haalt is heet, het gas van het fornuis kan per ongeluk aan blijven staan en het water uit de keukenkraan of de waterkoker kan gloeiend heet zijn.

Tips om veilig te koken

Het is belangrijk om in de gaten te houden wat een dementerende nog zelf kan in de keuken. Weet hij nog hoe een apparaat werkt? Gebruikt hij het nog op een veilige manier? Weet hij nog waar hij op moet letten tijdens het koken? UWassistent heeft het op een rijtje gezet!

- Veilig fornuis

Het veiligste fornuis in een inductiefornuis; deze gaat alleen aan als er een pan op staat. Ook een elektrische kookplaat is veiliger dan een gasfornuis, maar vaak is het niet mogelijk om over te stappen naar een ander fornuis. Een dementerende heeft waarschijnlijk moeite om te leren hoe het nieuwe apparaat werkt. Er zijn wel andere opties; zo zijn er bijvoorbeeld beschermknoppen voor de knoppen van het gasfornuis, zodat deze niet per ongeluk ingeschakeld kan worden. Ook zijn er gaspitten waarbij het gas uitgaat als de vlam ineens uitgaat. Ook zijn er bijvoorbeeld elektrische kookplaatjes te kopen die na een bepaalde tijd automatisch uitschakelen.

- Veilig de (warme) kraan gebruiken

Als je te laat merkt dat het water uit de kraan te heet is, kan je je pijnlijk verbranden. Het is mogelijk om een temperatuurbegrenzer te laten monteren. Deze begrenzer zorgt ervoor dat het water niet warmer wordt dan 45 graden. Als het water wel warmer wordt dan blokkeert de kraan. De kraan kan pas weer gebruikt worden als het water is afgekoeld.

Deze begrenzer kan ook gebruikt worden in de badkamer voor de wastafel, het bad en de douche.

- Magnetron

Een magnetron lijkt misschien een veilig apparaat, maar als er niet goed mee om wordt gegaan dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan als je iets van metaal in de magnetron zet. Een magnetron kan echter een goede oplossing zijn als een dementerende niet meer in staat is om zelf een maaltijd te koken. Als een familielid een extra portie kookt en deze langsbrengt hoeft deze alleen maar opgewarmd te worden.

Ook een kant-en-klaar maaltijd is een optie. Als ook het gebruik van een magnetron te ingewikkeld is, dan kan er altijd nog een bedrijf ingeschakeld worden die een gezonde, verse en soms zelfs verwarmde maaltijd aan huis langsbrengt.

- Oven

In sommige keukens wordt een oven als opbergruimte gebruikt. Doe dit niet! Als de oven (per ongeluk) wordt aangezet kunnen de spullen die erin worden bewaard vlam vatten of smelten.

- Waterkoker Het waterkoker in een waterkoker kan kokend heet zijn. Zorg er in elk geval voor dat de waterkoker een droogkookbeveiliging heeft. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de waterkoker automatisch afslaat als het water kookt.

Algemene tips

- Schaf een fornuisrekje aan! Als dit rekje voor de kookplaat staat zorgt het ervoor dat pannen niet van het kookstel vallen.

- Installeer warmte- of rookmelders. Als er te veel warmte of rook ontstaat, gaat het alarm af

- Plaats een brandblusser of een blusdeken in de keuken zodat je in geval van nood altijd snel in kunt grijpen.

Heb jij nog meer tips voor een veilige keuken?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Wat is Wmo?

De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Gemeenten moeten burgers zo goed mogelijk in staat stellen om deel te blijven nemen aan de samenleving. Hulpbehoevende of kwetsbare personen (zoals ouderen, chronisch zieken of mensen met een beperking) kunnen problemen ondervinden bij het zelfstandig thuis wonen.

 

Wat is Wmo?

Volgens de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zijn gemeenten verplicht om kwetsbare en hulpbehoevende personen te voorzien van ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor een huishoudelijke hulp, of een aanpassing van de woning zoals een traplift. Door deze voorzieningen kan iemand langer thuis blijven wonen. De hulp van de gemeente is erop gericht om zo veel mogelijk zelf te blijven doen.

 

Wmo aanvragen

Een Wmo aanvragen doe je bij je eigen gemeente. De gemeente moet dan onderzoek doen naar uw persoonlijke situatie. De uitslag van dat onderzoek bepaalt of u ondersteuning kunt krijgen vanuit de Wmo. De gemeente moet dit onderzoek binnen zes weken na uw aanvraag doen. Bij het onderzoek wordt gekeken naar uw behoeften en voorkeuren. Er wordt gekeken naar wat u zelf nog kan, welke mensen uit uw sociale netwerk u kunnen helpen en of u al ondersteuning krijgt vanuit andere wetten. Als uit het onderzoek blijkt dat u hulp nodig heeft, krijgt u een Wmo-indicatie.

 

Wmo-indicatie

In de Wmo-indicatie staat vermeld op welke zorg en ondersteuning u recht heeft en waarom u daar recht op heeft. Er kan bijvoorbeeld een algemene voorziening in staan, zoals dat je recht heb op een maaltijdenservice of boodschappendienst.

Vaak is er een keuze tussen hulp in natura of een persoonsgebonden budget. Bij zorg in natura ontvangt de hulpbehoevende ondersteuning van een (zorg)instelling of leverancier waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt. Bij een pgb ontvangt de hulpbehoevende een budget waarmee hij of zij zelf de hulp en zorg kan inkopen.

 

Eigen bijdrage Wmo

Sinds 1 januari 2019 is de eigen bijdrage Wmo voor iedereen € 17,50 per vier weken. Eerder werd deze eigen bijdrage gebaseerd op het inkomen, het eigen vermogen en het aantal uur dat gebruik wordt gemaakt van de Wmo. Sinds dit jaar is de eigen bijdrage Wmo voor iedereen gelijkgesteld.

 

Verschillen per gemeente

Elke gemeente dient zich te houden aan de regels van de Wmo, maar gemeenten mogen zelf beslissen hoe zij de hulp en ondersteuning organiseren. De uitvoering van de Wmo verschilt hierdoor per gemeente. Zo hebben sommige gemeenten sociale wijkteams of is er een fysiek Wmo-loket waar iemand met vragen terechtkan.

Voor ondersteuning bij de aanvraag van het Wmo kun je contact opnemen met het Wmo-loket van je gemeente. Heb je een Wmo-indicatie en ben je op zoek naar een huishoudelijke hulp? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Maakt een schoonmaakster gelukkig?

Stel je voor dat je na een lange werkdag thuiskomt in een brandschoon huis. Alle kamers zijn opgeruimd en gepoetst, de vaat is gedaan en de was ligt opgevouwen in de kast. Zou je daar gelukkig van worden?

Een schoonmaakster maakt gelukkig

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft uitgewezen dat een schoonmaakster gelukkig maakt! Door geld uit te geven aan diensten waarmee je tijd bespaart, in plaats van geld uit te geven aan materiële zaken, gaat je geluk omhoog.

Uit het onderzoek bleek dat in alle onderzochte landen (Nederland, Denemarken, Verenigde Staten en Canada) inwoners gelukkiger zijn als ze geld uitgeven om tijd te kopen.

Tijd kopen

Tijd kopen, hoe doe je dat? Door geld uit te geven aan tijdbesparende diensten hou je zelf meer tijd over. Voorbeelden van tijdbesparende diensten zijn het inhuren van een schoonmaakster of strijkservice, het nemen van een taxi, of de bezorging van je boodschappen. Het creëren van tijd voor leuke activiteiten levert geluk op, ook als je betaalt om deze tijd te kopen.

Geld uitgeven aan tijdsbesparing

De (huishoudelijke) taken waar je zelf een hekel aan hebt, kun je het best uitbesteden. Door deze taken uit te besteden, word je gelukkiger dan door geld uit te geven aan materiële zaken.

Je wordt gelukkiger van een schoonmaakster dan van winkelen; als je iets nieuws koopt voel je je ook gelukkig, maar dit geluksgevoel duurt korter dan het geluksgevoel nadat je schoonmaakster is langs geweest.

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht wees uit dat de mensen die geld uitgaven aan tijdbesparende diensten zich gelukkiger voelden. Hierbij maakte het niet uit hoeveel uren de persoon werkte, wat de hoogte van het inkomen was en hoeveel kinderen er in huis woonden. Het niveau van blijheid stijgt bij het inhuren van een schoonmaakster.

Hoeveel geld geef je uit voor extra tijd?

Een opvallende uitkomst van het onderzoek was dat de hogere inkomens gemiddeld niet veel meer geld uitgaven aan tijdbesparende diensten dan mensen met lagere inkomens. Gemiddeld geven Nederlanders honderdvijftig euro per maand uit aan tijdbesparende diensten zoals een schoonmaakster, terwijl Nederlandse miljonairs gemiddeld tweehonderd euro per maand uitgaven.

Toch blijkt dat sommige mensen het lastig vinden om geld uit te geven aan bijvoorbeeld een schoonmaakster. Veel mensen vinden dat ze het zelf moeten doen. Vrouwen kunnen zich verplicht voelen om huishoudelijke taken op zich te nemen, omdat dit zo ‘hoort’ volgens de cultuur.

Ook hebben sommige mensen er moeite mee dat een ‘vreemde’ in hun huis komt poetsen.

Uitbesteden of zelf doen?

Nederlanders denken vaak dat ze alles zelf wel kunnen. Maar naast het drukke leven van je werk en je gezin, moet je je afvragen of je je huis nog zelf moet willen poetsen. Er zitten immers maar vierentwintig uur in een dag.

De constante tijdsdruk die we tegenwoordig ervaren staat ons geluk in de weg. Door het inzetten van een schoonmaakster (of een tuinman, als je een hekel hebt aan het onderhouden van de tuin) vermindert je stress, wat leidt tot meer tevredenheid en een gelukkiger gevoel.

Tijd is een abstract begrip; vaak denken we dat we ergens morgen wel tijd voor hebben. Vaak is dat niet zo.

Besteed niet alles uit

Maar: geef ook niet teveel geld uit aan het besparen van tijd, daarvan word je niet gelukkiger. Wellicht krijg je dan het gevoel dat je de controle kwijt bent. Besteed dus niet elke dagelijkse taak uit, maar vooral de taak of taken die je echt verschrikkelijk vindt.

Iedereen heeft evenveel uren in een dag. Gebruik ze op een manier waarvan jij gelukkig wordt! Heb je behoefte aan een schoonmaakster? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Tips tegen de kou

Heb jij het ook altijd zo koud in de winter? Heb je koude handen en voeten? UWassistent heeft 6 tips voor je op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat jij het weer warm krijgt!

1. Zorg voor warme voeten

Heb je koude voeten? Dan heb je het vaak over je hele lichaam koud. Vaak worden koude voeten pijnlijk waardoor het niet fijn is om deze te bewegen. Toch zorgt beweging van de voeten voor een betere doorbloeding waardoor ze sneller warm worden. Dit geldt ook voor je vingers.

Toch nog koude voeten? Trek warme sokken (bijvoorbeeld wollen sokken, of twee paar sokken) of schoenen aan en zorg dat je warme voeten krijgt!

2. Draag kleding in laagjes

Als je het warm wil hebben is het beter om laagjes te dragen dan één warm kledingstuk. Je lichaam verwarmt je kleding; de lucht tussen de laagjes kleding wordt daardoor ook verwarmd, waardoor je het minder koud hebt.

3. Gebruik een elektrische deken of kruik

Als je het al koud hebt stap je niet graag in een koud bed. Koop een elektrische deken die je lakens heerlijk voor verwarmt, of neem een kruik mee naar bed!

4. Blijf in beweging

Het is belangrijk om in beweging te blijven als je het koud hebt. Je lichaam blijft warmer als je in beweging blijft. Dit geldt niet alleen voor je handen en voeten, maar ook voor de rest van je lichaam. Als je langere tijd stilzit koelt je lichaam (ongemerkt) af. Het stromende bloed in je lichaam werkt als een soort verwarming en als je stilzit stroomt je bloed niet voldoende door je lichaam.

5. Verander je mindset

Als je het koud hebt, kun je vaak nergens anders meer aan denken. Dit helpt niet om het warmer te krijgen. Ditzelfde geldt voor het zeggen dat je het koud hebt. Hierdoor ga je er nog meer aan denken en overtuig je jezelf ervan dan het koud is. Zeg het dus niet, en probeer ergens anders aan te denken!

6. Eet en drink voldoende

Door voldoende te eten heeft je lichaam genoeg brandstof. Bovendien zorgt warm eten en drinken voor warmte in je lichaam. Het is niet verstandig om koude etenswaren te eten als je het al koud hebt; hierdoor krijg je het nog kouder. Daarnaast zorgt voldoende vocht ervoor dat je bloed goed blijft stromen, wat er voor zorgt dat je ledematen warm blijven.

Alleen als je goed bent uitgerust heeft je lichaam genoeg energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

Heb jij nog andere tips tegen de kou?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

De Nationale Voorleesdagen 2019

Gisteren zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen! Deze worden gehouden tot en met zaterdag 2 februari. Hoewel De Nationale Voorleesdagen speciaal bedoeld zijn voor baby’s, peuters en kleuters die nog niet kunnen lezen, is het ook een goed moment om voor te lezen aan ouderen die zelf niet meer kunnen lezen.

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen werden gisteren traditiegetrouw op de eerste dag geopend met het Nationale Voorleesontbijt. Op deze dag lazen bekende én onbekende Nederlanders voor aan kinderen om het voorlezen te stimuleren.

Lezen

Bij lezen gaat het bijvoorbeeld om het lezen van boeken, kranten en tijdschriften. Nederlanders zijn de laatste jaren opmerkelijk minder gaan lezen. Hoe hoger het opleidingsniveau, des te meer mensen lezen.

Er zijn meer vrouwen die lezen dan mannen; maar als mannen lezen dan besteden ze hier meer tijd aan dan vrouwen.

Hoewel er steeds meer boeken digitaal verkrijgbaar zijn, lezen Nederlanders nog steeds het meest van papier. Vooral jongere mensen lezen regelmatig vanaf een scherm. Onderzoek in opdracht van boekhandels heeft uitgewezen dat het lezen van een digitaal boek voor ouderen beter is; dit komt doordat de verlichting en het goede contrast van de letters en de achtergrond beter is. Hierdoor lezen ze sneller en is het lezen minder vermoeiend.

Uit een leesonderzoek onder 50-plussers is gebleken dat bijna alle ouderen een krant lezen. Daarnaast is meer dan de helft van de 50-plussers lid van de bibliotheek.

Beginnen met voorlezen

Baby’s die worden voorgelezen blijken al snel een grotere woordenschat te hebben dan baby’s die niet worden voorgelezen.

Door voor te lezen wordt fantasie geprikkeld. Voorlezen is goed voor de onderlinge relatie – even een momentje samen – en door er een vast ritueel van te maken geeft het rust. Dit geldt niet alleen voor baby’s, maar ook voor ouderen!

Ouderen voorlezen

Veel ouderen krijgen slechtere ogen naarmate ze ouder worden. Hierdoor kost het lezen van teksten meer moeite.

Heeft u zelf geen tijd om voor te lezen maar wil de oudere graag voorgelezen worden? De meeste boeken zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar als luisterboeken! Zo kan de oudere toch blijven genieten van de verhalen.

Bent u voor uzelf of voor iemand anders op zoek naar iemand die u voor kan lezen? De gezelschapsmaatjes van UWassistent helpen u graag!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Tips voor positief denken

Vandaag is het Blue Monday; de meest deprimerende dag van het jaar. Maar wat is Blue Monday? En wat kun je tegen deze negatieve gevoelens doen?

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is de naam die gegeven is aan de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Deze maandag zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn, omdat op dit moment mensen zich neerslachtig voelen over de goede voornemens die zijn mislukt, en omdat de vakanties nog ver weg lijken.

Positief denken

Iedereen heeft wel eens een dipje; zo’n dag waarop er maar weinig goed gaat en je eigenlijk nergens zin in hebt. Ook optimisten hebben weleens slechte dagen. Maar mensen die positief denken halen meer voldoening en plezier uit het leven.

Mensen met een positieve instelling hebben minder stress, een sterker immuunsysteem en zijn meestal gezonder waardoor ze langer leven; genoeg redenen om negatieve gedachten om te zetten door positief te denken!

Tips voor positief denken

Positief denken kun je leren. UWassistent heeft enkele tips op een rijtje gezet:

- Denk aan alle goede dingen in je leven

Door te waarderen wat je hebt ervaar je meer positiviteit in je leven. Dankbaarheid is een goede manier om negatieve gevoelens om te zetten. Hierdoor focus je je op wat je wél hebt, en niet op wat je zou willen hebben. Wees dankbaar voor wat je hebt!

- Ga om met positieve mensen

Je omgeving heeft veel invloed op je – meer dan je misschien denkt. Een klagende kennis kan jou een slecht humeur geven, net als een familielid dat altijd benadrukt wat je niet goed doet. Omring jezelf met mensen die positief denken en die jou waarderen en steunen. Praat je met iemand die heel positief is? Na het gesprek zul je merken dat je enthousiaster en energieker bent en dat je je gelukkiger voelt!

- Vergelijk jezelf niet met anderen

Het imago dat iemand uitdraagt kan een vals beeld geven omdat dit waarschijnlijk geen realistisch imago is, maar het imago dat deze persoon graag aan de wereld laat zien. Bij sommige mensen lijkt altijd alles goed te gaan – vergelijk jezelf niet met anderen! Maak je ook niet druk om wat anderen van je denken; je kan niet veranderen wat anderen over je denken, dus probeer dat ook niet.

- Kijk naar de positieve kant

Bij een belangrijke situatie in je leven is het belangrijk dat je er positief naar kijkt. Lukt dat niet? Leg de situatie dan aan iemand anders voor en bespreek hoe diegene naar de situatie kijkt. Je zult zien dat er verschillende mogelijkheden zijn en zorg dat jij altijd kijkt naar de positieve kant van de situatie!

- Neem voldoende rust

Een gehaast leven zorgt ervoor dat je het (negatieve) gevoel hebt dat je niet alle belangrijke dingen voldoende aandacht kan geven. Door meer rust te nemen kun je beter relativeren waardoor onnodige zorgen weggenomen worden. Neem daarnaast voldoende tijd voor jezelf om dingen te doen waar je plezier uithaalt, of die je gelukkig maken.

- Maak grapjes en lach

Lachen is het beste medicijn voor positieve gevoelens! Heb jij nog een goede tip voor positief denken?

Vandaag is het Blue Monday; de meest deprimerende dag van het jaar. Maar wat is Blue Monday? En wat kun je tegen deze negatieve gevoelens doen?

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is de naam die gegeven is aan de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Deze maandag zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn, omdat op dit moment mensen zich neerslachtig voelen over de goede voornemens die zijn mislukt, en omdat de vakanties nog ver weg lijken.

Positief denken

Iedereen heeft wel eens een dipje; zo’n dag waarop er maar weinig goed gaat en je eigenlijk nergens zin in hebt. Ook optimisten hebben weleens slechte dagen. Maar mensen die positief denken halen meer voldoening en plezier uit het leven.

Mensen met een positieve instelling hebben minder stress, een sterker immuunsysteem en zijn meestal gezonder waardoor ze langer leven; genoeg redenen om negatieve gedachten om te zetten door positief te denken!

Tips voor positief denken

Positief denken kun je leren. UWassistent heeft enkele tips op een rijtje gezet:

- Denk aan alle goede dingen in je leven

Door te waarderen wat je hebt ervaar je meer positiviteit in je leven. Dankbaarheid is een goede manier om negatieve gevoelens om te zetten. Hierdoor focus je je op wat je wél hebt, en niet op wat je zou willen hebben. Wees dankbaar voor wat je hebt!

- Ga om met positieve mensen

Je omgeving heeft veel invloed op je – meer dan je misschien denkt. Een klagende kennis kan jou een slecht humeur geven, net als een familielid dat altijd benadrukt wat je niet goed doet. Omring jezelf met mensen die positief denken en die jou waarderen en steunen. Praat je met iemand die heel positief is? Na het gesprek zul je merken dat je enthousiaster en energieker bent en dat je je gelukkiger voelt!

- Vergelijk jezelf niet met anderen

Het imago dat iemand uitdraagt kan een vals beeld geven omdat dit waarschijnlijk geen realistisch imago is, maar het imago dat deze persoon graag aan de wereld laat zien. Bij sommige mensen lijkt altijd alles goed te gaan – vergelijk jezelf niet met anderen! Maak je ook niet druk om wat anderen van je denken; je kan niet veranderen wat anderen over je denken, dus probeer dat ook niet.

- Kijk naar de positieve kant

Bij een belangrijke situatie in je leven is het belangrijk dat je er positief naar kijkt. Lukt dat niet? Leg de situatie dan aan iemand anders voor en bespreek hoe diegene naar de situatie kijkt. Je zult zien dat er verschillende mogelijkheden zijn en zorg dat jij altijd kijkt naar de positieve kant van de situatie!

- Neem voldoende rust

Een gehaast leven zorgt ervoor dat je het (negatieve) gevoel hebt dat je niet alle belangrijke dingen voldoende aandacht kan geven. Door meer rust te nemen kun je beter relativeren waardoor onnodige zorgen weggenomen worden. Neem daarnaast voldoende tijd voor jezelf om dingen te doen waar je plezier uithaalt, of die je gelukkig maken.

- Maak grapjes en lach

Lachen is het beste medicijn voor positieve gevoelens! Heb jij nog een goede tip voor positief denken?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Maak kennis met Geert!

Bij UWassistent werken niet alleen persoonlijke assistenten. Op het hoofdkantoor zitten diverse collega’s die dagelijks verschillende werkzaamheden doen. Eerder heeft Bas al wat vragen beantwoord en vandaag stellen we jullie voor aan Geert! Achter de schermen werkt Geert hard aan de website van UWassistent.

1. Wat is jouw rol binnen UWassistent?

Binnen UWassistent zorg ik voor de website en marketing. Het optimaliseren van de website, problemen met de site oplossen, marketingstrategieën bedenken en uitvoeren zijn een aantal zaken waar ik mij op dagelijkse basis mee bezighoud.

2. Wat was de eerste noemenswaardige opdracht / klant / klus / of uitdaging voor jullie?

De grootste uitdaging was toch wel om de site vanuit het niets op te bouwen een aantal jaren geleden. Natuurlijk worden er nog wekelijks verbeteringen en aanpassingen doorgevoerd, maar de site staat er nog in de hoofdlijnen. De klus is gelukkig goed geslaagd!

3. Jouw werkdag is goed als…

Mijn werkdag is geslaagd als er weer mooie stappen gemaakt zijn aan de websites en als ik positieve ontwikkelingen zie van de marketingcampagnes. Helemaal omdat we met een leuk team aan UWassistent werken en als er dan weer vele vooruitgangen zijn geboekt dan krijg ik daar veel energie van.

4. Jij werkt ook regelmatig vanuit het buitenland, kun je hier wat meer over vertellen?

Het voordeel van mijn werk is dat ik alle werkzaamheden kan uitvoeren met alleen een laptop en een internetverbinding. Dit in combinatie met mijn reislust is het gekomen tot een mooie combinatie van beide: het werken voor UWassistent op afstand. Zo heb ik het afgelopen jaar gewerkt vanuit Gran Canaria, Guatemala en Panama. Soms werk ik vanuit een hostel, maar het liefste werk ik toch vanuit een Coworking. Dit is een gedeeld kantoor waar je dan een werkplek kan huren voor bijvoorbeeld een week / maand etc. Het is een erg leuke werkomgeving (naast ons leuke kantoor in Breda natuurlijk), omdat hier ook andere mensen zitten die reizen en het werken op afstand combineren. Een erg fijn gezelschap om deel van uit te maken. En als het goed is hebben de bezoekers van de website er natuurlijk niets van gemerkt dat ik aan de andere kant van de wereld zat.

5. Waar vraagt de onlinemarkt op dit moment veel om? Wat zijn in jullie tak van sport de buzzwoorden?

Personalisatie. De tijd van een “vaste website” is voorbij. Door de steeds grotere concurrentie, individualisering en vluchtigheid van de maatschappij wordt personalisatie steeds belangrijker. Zo is elke bezoeker uniek en dient ook op deze manier benaderd te worden. De boodschap die je wilt overbrengen moet goed aansluiten bij de bezoeker. Voorbeeld: zo is een bezoeker van 34 jaar bij UWassistent juist op zoek naar ondersteuning voor zijn ouders, terwijl een bezoeker van 80 jaar juist weer op zoek is naar ondersteuning voor zichzelf. Maar ook een terugkerende bezoeker is weer anders dan een nieuwe bezoeker van de site, net als een bezoeker die binnenkomt via de organische zoekresultaten weer anders is dan een bezoeker via betaalde advertenties. Hier ligt meteen een hele grote uitdaging om de juiste informatie over te brengen aan elke bezoeker!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Met vier wielen op de dansvloer

Dansen is voor iedereen, zelfs op latere leeftijd kun je daar nog mee beginnen. Ook voor ouderen is het belangrijk om te blijven bewegen.

Ben je wat minder mobiel en heb je een rollator nodig? Dan kun je rollatordansen! Maar wat nu als je in een rolstoel zit? Hoe kun je er dan voor zorgen dat je voldoende beweging krijgt? Ook in een rolstoel kun je dansen! Heb je wel eens van zitdansen gehoord?

Wat is zitdansen?

Bij zitdansen maak je ritmische bewegingen op de maat van de muziek, vanuit een (rol)stoel. In groepsverband kunnen dansbewegingen vanuit een stoel naar eigen capaciteit worden uitgevoerd. Het is een bewegingsvorm voor personen die weinig tot geen verplaatsingsmogelijkheden hebben.

Bewegingen op muziek

Wat voor bewegingen zijn er mogelijk bij zitdansen? Zowel met je armen als je met je benen zijn er vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan links klappen, rechts klappen, met iedere voet stampen, en je handen boven je hoofd wuiven. Deze bewegingen zijn allemaal mogelijk op een stoel, of vanuit een rolstoel.

Voordelen van zitdansen

Meer beweging krijgen is niet het enige voordeel van zitdansen, er zijn nog veel meer voordelen!

- Door herkenbare liedjes te gebruiken, vindt er tegelijkertijd een geheugentraining plaats om teksten te onthouden.

- Ook is het een geheugentraining om de bewegingen van de verschillende dansen te onthouden.

- Door de verschillende bewegingen wordt de coördinatie geoefend. Hierdoor wordt het valgevaar verminderd.

- Bewegen op muziek geeft je de mogelijkheid om je gevoelens te uiten waardoor emoties beter verwerkt kunnen worden – dit is echter wel afhankelijk van je karakter en het soort muziek.

- Zitdansen bevordert de conditie en de bewegingsvaardigheden. Het stimuleert de motorische vaardigheden.

- De spierfuncties worden verstevigd en blijven langer soepel.

- Zitdansen betekent niet alleen bewegen op muziek, maar is ook genieten! Door in groepsverband te bewegen op muziek ontstaat er contact met andere mensen, wat sociale contacten versterkt.

Als je benen fysiek niet sterk genoeg meer zijn, is zitdansen een goed alternatief om voldoende beweging te krijgen. Maar het belangrijkste aan zitdansen is het plezier dat men er aan beleeft!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Sjacco Cinqualbre, persoonlijke assistent in Flevoland

Sinds 1 januari 2019 is Sjacco Cinqualbre onze persoonlijke assistent in Flevoland en de Noordoostpolder.

Sjacco is getrouwd met zijn jeugdliefde en samen hebben ze twee kinderen. In zijn vrije tijd is Sjacco selectietrainer bij een voetbalclub en doet hij aan hardlopen en fitness. Sjacco omschrijft zichzelf als een levensgenieter.

Sjacco heeft diverse studies afgerond, onder andere richting de financiële sector. Lange tijd is hij in die sector werkzaam geweest. Sinds enkele jaren runt hij een eigen adviesbureau en is hij bezig om een kleinschalig verzorgingshuis in Flevoland van de grond te krijgen. Sinds 1 januari is hij persoonlijke assistent voor UWassistent.

“Hoe mooi is het om van toegevoegde waarde te zijn in het leven van (kwetsbare) ouderen en mensen die ondersteuning nodig hebben.”

Dankzij Sjacco zijn karaktereigenschappen heeft hij vaak een positief effect op mensen. Zijn focus ligt erop om het beste uit zichzelf te halen en klanten tevreden te stellen. "Een-op-een een betrouwbaar advies op maat, waar men de aandacht krijgt die men verdient. Bij UWassistent staat persoonlijke aandacht bovenaan."

Sjacco is pas echt tevreden met zijn werk als hij ziet dat klanten door zijn begeleiding hun manier van leven kunnen behouden. Door comfortabel in het leven te blijven staan en zo lang mogelijk veilig zelfstandig te blijven wonen.

“Als persoonlijke assistent wil ik ervoor zorgen dat klanten zolang mogelijk zelfstandig op hetzelfde niveau kunnen blijven wonen, door mijn ondersteuning qua dienstverlening.”

Sjacco wil graag uitgroeien tot een persoonlijk bekend gezicht binnen de zorgdienstverlening in Flevoland.

“Ik wil groeien tot een zorgpioneer die ervoor zorgt dat ouder worden niet meer alleen als lastig wordt ervaren.”

Door de vele verschuivingen binnen de zorgdienstverlening is het lastig voor de klanten om de juiste zorg te regelen. Als UWassistent ondersteunen wij hierbij door taken over te nemen en de klant te ontlasten.

“Wees niet bang om tijdig aan te geven dat u hulp nodig heeft. De huidige, snelle, maatschappij is vandaag de dag nu eenmaal erg druk met zichzelf. Hierdoor heeft men spijtig genoeg niet altijd oog voor signalen die aangeven dat een kwetsbare persoon extra begeleiding en hulp kan gebruik. Door tijdig hulp in te schakelen kunnen wij u de persoonlijke dienstverlening bieden die u nodig heeft.”

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Leuke activiteiten voor in de winter

Tijdens deze koude dagen blijven we vaak het liefst binnen. Toch is het verstandig om elke dag even naar buiten te gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling. Het is belangrijk om voldoende beweging te krijgen.

UWassistent heeft enkele leuke activiteiten voor binnen voor dementerende ouderen op een rijtje gezet.

- Speel een gezelschapsspel

Ook op latere leeftijd kunnen gezelschapsspellen nog veel plezier opleveren. Het belangrijkste is dat een spel interessant genoeg is om de aandacht van de oudere vast te houden. Denk bijvoorbeeld aan ganzenbord, dammen of een kaartspel. Een spel mag best serieus genomen worden, want iedereen wil graag winnen!

- Doe een muzikale activiteit

Vooral in de beginfase van dementie heeft de favoriete muziek van de dementerende een positief effect. Muziek kan herinneringen en gevoelens losmaken – maar dit kunnen ook negatieve gevoelens zijn. Wel kan het zijn dat de dementie de muziekvoorkeur veranderd heeft.

Wil je echt een activiteit doen, in plaats van alleen maar luisteren naar muziek? Ga dan eens dansen! Is de dementerende oudere afhankelijk van een rolstoel of een rollator? Denk dan eens aan zitdansen of rollatordansen. Dit zijn niet alleen muzikale activiteiten, maar deze zorgen ook voor meer beweging!

- Lezen of luisteren

Voor sommige senioren is het niet meer mogelijk om een boek te lezen, bijvoorbeeld omdat het erg vermoeiend is als het gezichtsvermogen minder wordt. Gelukkig zijn veel boeken ook als luisterboek verkrijgbaar. Daarnaast is ‘live’ voorlezen natuurlijk ook een leuke optie!

- Bak een taart

Wat is er lekkerder dan een warme, versgebakken taart op een koude dag? Je bent niet alleen actief bezig, maar je hebt ook een lekker resultaat! Bak eens een lekkere appeltaart, of heerlijke koekjes. Of wat denk je van een recept dat de oudere kent van vroeger? Vind je het te veel werk om zelf een (appel)taart te maken? Koop dan een bakmix in de supermarkt waardoor het makkelijker is om een taart te bakken.

Welke leuke activiteiten voor dementerende ouderen ken jij nog? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Don Oosterkamp – Persoonlijke assistent in Twente

Sinds 1 januari 2019 is Don Oosterkamp onze nieuwe persoonlijke assistent in Enschede en omgeving. Don woont samen met zijn partner en heeft vijf kinderen. Zijn hobby’s zijn hardlopen, nordic walking en langlaufen.

Tijdens zijn studie heeft Don stage gelopen in een revalidatiecentrum in Enschede. In zijn persoonlijke omgeving heeft hij ruime ervaring met een lichamelijk en geestelijk beperkte vriendin.

“Als persoonlijke assistent wil ik bereiken dat de zorgvrager vreugde heeft in zijn of haar leven. Ik wil een goede vorm geven aan de invulling van de wensen van de klant. Ik ben pas tevreden met mijn werk als de hulpvrager tevreden is.”

Don is betrokken, serieus en denkt oplossingsgericht. Don vindt het belangrijk dat er naast de zorg die geleverd wordt, ook wordt gelachen! Don is iemand die betrokken is en zich aan zijn afspraken houdt, maar hij is ook iemand die wel in is voor een geintje.

“Ook bij complexe zorgvragen deins ik er niet van terug om mij hiervoor in te zetten. Door mijn persoonlijkheid en doorzettingsvermogen zorg ik altijd voor een passende invulling van de zorgvraag.”

Tegenwoordig moeten ouderen steeds langer zelfstandig langer thuis blijven wonen. UWassistent ondersteunt deze ouderen en zorgt ervoor dat zij veilig zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

“UWassistent is uniek door het persoonlijke contact waarmee de hulpvraag ingevuld wordt om de mantelzorger zo goed mogelijk te ontlasten. Dankzij de ondersteuning van UWassistent kunnen er nog veel mooie momenten beleefd worden.”

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Goede voornemens 2019

Goede voornemens voor 2019; heeft u ze ook? Onze persoonlijke assistenten delen hun goede voornemens!

Lieke en Anique (regio Salland-Zwolle)

"De jaarwisseling is een mooie gelegenheid om ideeën en plannen te maken voor het nieuwe jaar, maar ook om terug te kijken op het afgelopen jaar. 2018 was voor ons het jaar dat wij zijn gestart als persoonlijk assistenten in de regio Salland en Zwolle. We hebben deze kans met beide handen aangegrepen. Vele mooie gesprekken hebben wij al gehad en we beleven er dagelijks veel plezier aan! De mooie koppelingen die wij hebben kunnen maken leveren veel voldoening op. Het afgelopen jaar hebben de eerste klanten uit Zwolle en omgeving dan ook al het gemak ervaren van persoonlijke ondersteuning aan huis. Er bleek een grote vraag te zijn naar ondersteuning bij het huishouden. Wij zijn blij dat we deze hulpvragen konden invullen door enthousiaste en betrokken dienstverleners. Bedankt voor jullie inzet het afgelopen jaar! Voor 2019 hopen we op een prettige manier samen te blijven werken met onze dienstverleners en hopen dit team uit te breiden met nieuwe dienstverleners, zodat nog meer mensen het gemak kunnen ervaren van de diensten van UWassistent!"

Corine Stigter (regio Dongen, Oosterhout en Tilburg)

“In 2019 ben ik voornemens om UWassistent regio Dongen-Oosterhout-Tilburg verder uit te breiden en wellicht hoort daar iemand bij die mij gaat ondersteunen. Het hoe en wat is nog niet concreet. Daar ga ik met een coach mee aan de slag, maar gezien de groei van het afgelopen jaar zal ik echt een volgende stap moeten maken. Ook ben ik voornemens meer persoonlijk contact te hebben met de bestaande klanten en dienstverleners. Door drukte schiet het er vaak bij in. Je wordt zo geleefd door alles wat er op die dag gebeurt, ik kom altijd tijd te kort. Persoonlijke aandacht vind ik zo waardevol, dus dat is een goed streven voor volgend jaar! Daarnaast heb ik nog mijn persoonlijke voornemen om meer balans te krijgen tussen werk en privé. Ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2019!”

Maaike (regio Eindhoven)

"Mijn goede voornemens voor 2019 zijn om vaker te gaan wandelen in het bos met de hond, me minder druk te maken en om minder te werken!"

Suzanne (regio Breda)

"Goede voornemens, wie heeft ze niet aan het begin van elk jaar? Altijd mooi om er naar toe te werken om deze voornemens ook te realiseren. De meeste van mijn voornemens in 2018 heb ik gerealiseerd zowel zakelijk als privé. Zo heb ik meegedaan aan de Singelloop van Breda dit jaar daar ik uit ervaring weet hoe belangrijk bewegen is voor een goede gezondheid voor elke leeftijd.

Dit jaar hebben we ook in de regio Breda weer heel veel senioren, mantelzorgers en hulpbehoevenden geholpen met hun hulpvraag voor ondersteuning. Wat een mooi beroep heb ik toch.

Een ander voornemen was om regelmatig contact te hebben met mijn bestaande klanten en de dienstverleners in de regio Breda, middels telefoon, mail, app of een bezoek. Niet alleen vind ik dit zelf heel belangrijk en plezierig maar zo blijf ik op de hoogte van wat er speelt en de klant weet bij wie hij terecht kan als hij weer een hulpvraag heeft. Dit is zeker ook weer mijn doel in 2019, in contact blijven met familie, vrienden en de mensen voor en met wie ik werk."

Evelien (Zeeland)

"Mijn goede voornemens voor 2019 zijn het uitbreiden van mijn onderneming en veel mensen op een fijne manier van dienst zijn! Daarnaast wil ik mooie momenten met mijn kinderen en familie beleven en een goede balans vinden tussen werk en privé."

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

4 tips om je bloeddruk te verlagen zonder medicatie

Heb je een hoge bloeddruk en wil je dit onder controle houden? Een hoge bloeddruk is een sluipende moordenaar die de bloedvaten langzaam beschadigt en je gezondheid ernstig bedreigt. Vaak worden er medicijnen voorgeschreven, die helpen je bloeddruk onder controle te houden. Maar je kan hypertensie ook beheersen door middel van veranderingen in levensstijl.

Afvallen

Als je te zwaar bent, kun je een hoge bloeddruk krijgen. Verlies slechts 5-10% van je gewicht en profiteer van de voordelen. Dit betekent dat als je 80 kilo weegt, een verlies van slechts 4-8 kilo een positief effect kan hebben op hypertensie. Om gewicht te verliezen, kun je je richten op een gezonder dieet met magere eiwitten, verse groenten en fruit, volle granen en gezonde vetten. Stop met de frisdrank, luxe koffie, snoep, fastfood en snacks.

1. Wees actief

Lichaamsbeweging kan je helpen om af te vallen, maar het doet veel meer. Sportieve oefening versterkt je hart, verbetert de bloedsomloop en kan zelfs stress verminderen. Goede sporten om te beoefenen zijn fietsen, joggen, aerobic, dansen, zwemmen en tennis.

2. Natrium verminderen

Een gezond dieet voor hypertensie is met verminderd natrium (zout). Te veel natrium in je bloedstroom zorgt ervoor dat je bloedvaten meer water vasthouden. Dit verhoogt de hoeveelheid bloed die door je aderen stroomt en verhoogt de bloeddruk. In verwerkt voedsel zoals bliksoepen, snacks en fastfood zit vaak veel zout. Lees voedseletiketten en kies waar mogelijk natriumarme opties. Streef ernaar om minder dan 2.300 milligram per dag te consumeren, en minder dan 1.500 milligram als je al gediagnosticeerd bent met hypertensie.

3. Drink minder alcohol

Een feestelijk glas wijn of bier kan een gezond onderdeel van je dieet zijn. Blijf bij niet meer dan één drankje per dag als je een vrouw bent, of twee drankjes per dag als je een man bent.

4. Verminder stress

Stress draagt bij aan een opmerkelijke toename van je bloeddruk. Stress is echter een deel van het leven, dus je kunt het beste leren hoe je het beter kunt beheren. Manieren om met stress om te gaan, zijn het vermijden van stressvolle situaties, zoals mensen die boosheid veroorzaken of routes met veel verkeer tijdens het rijden. Vermijd overvolle agenda’s en leer ‘nee’ zeggen.

Als je wilt dat je bloeddruk wordt gecontroleerd, kun je er voor kiezen om regelmatig je bloeddruk te meten. Je kunt online een bloeddrukmeter kopen voor een aantal tientjes en zo nodig bijsturen als je waardes te hoog zijn.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Tradities met de feestdagen

De eerste dag van het nieuwe kalenderjaar staat in het teken van gelukwensen en goede voornemens.

Mensen zien de dagen van Kerstmis tot en met Driekoningen als een feestelijke periode; scholieren hebben vakantie en veel bedrijven zijn (enkele dagen) gesloten. Kerstbomen blijven staan tot Driekoningen en worden daarna soms nog traditioneel verbrand. Maar waar komen al deze tradities vandaan? UWassistent heeft enkele tradities op een rijtje gezet:

Kerstkaarten en gelukwensen

Volgens de etiquetteregels van de negentiende eeuw moest men zijn naasten binnen veertien dagen na nieuwjaar het beste toewensen. De bezoeken die plaatsvonden werden in de loop van de jaren vervangen door schriftelijke wensen. Het versturen van kerstkaarten is nog steeds populair – al worden er wel steeds minder kerstkaarten verstuurd.

Vuurwerk

Ter ere van de jaarwisseling wordt er vuurwerk afgestoken – vroeger waren dat nog kanonschoten of op het platteland lieten boeren melkbussen ontploffen met carbid. De Nederlanders die in de jaren vijftig terugkwamen naar Nederland stimuleerden de gewoonte om zelf vuurwerk af te steken met Oud en Nieuw; dat hadden ze opgepikt van de Chinezen. Oorspronkelijk dienden de luide knallen ervoor dat slechte geesten werden verjaagd. Tegenwoordig staat niemand meer stil bij deze betekenis.

Een koude Nieuwjaarsduik

De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik werd gehouden in Zandvoort in 1959, overgenomen vanuit Canada waar al sinds de jaren ’20 een Nieuwjaarsduik wordt gehouden. Inmiddels worden er over het hele land op bijna 150 verschillende plekken Nieuwjaarsduiken gehouden waarbij mensen zich in de zee of in een ander koud water storten. Maar waarom is ooit iemand begonnen met de Nieuwjaarsduik? Misschien om het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen, of om even goed wakker te worden na een late avond? Het idee achter de Nieuwjaarsduik is niet duidelijk, maar inmiddels is het wel een traditie.

Kerstboomverbrandingen

Kerstboomverbrandingen (of nieuwjaarsvuren) werden oorspronkelijk bedoeld om slechte geesten te verdrijven. Ook geloofde men vroeger dat het ongeluk bracht als er na Nieuwjaar nog kerstgroen in huis aanwezig was. Tegenwoordig vinden veel kerstboomverbrandingen plaats in de loop van januari, tijdens of net na Driekoningen.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Terugblik op 2018

Vorige week deelden enkele persoonlijke assistenten hun mooiste moment van 2018. Deze week delen nog meer persoonlijke assistenten hun mooiste moment: 

Suzanne (regio Breda)

Enige tijd geleden belde een mantelzorger mij op met de hulpvraag of ik voor een gezelschapsmaatje kon zorgen voor haar moeder. Tijdens het vrijblijvende intakegesprek vernam ik dat mevrouw lijdt aan dementie. Mevrouw vertelde me dat ze altijd veel geschilderd had en er hingen inderdaad prachtige schilderijen van haar aan de wand. Verder hield mevrouw van cultuur, muziek en ze was altijd maatschappelijk erg betrokken geweest. Ze wilde heel graag wandelen en gesprekken voeren.

Tijdens dit gesprek gingen mijn gedachten al kort uit naar een dienstverlener waar ik onlangs op bezoek was geweest om kennis te maken. Ook bij haar hingen prachtige door haar zelf gemaakte schilderijen aan de muur en met haar mooie persoonlijkheid, kennis en levenservaring zou zij mijns inziens een perfect maatje voor mevrouw kunnen zijn.

De klik was er al tijdens het kennismakingsgesprek tussen mevrouw en Anneke. Ook haar dochter merkte dit meteen op. Zo ontzettend mooi om te zien hoe er na deze kennismaking een vriendschap is gegroeid tussen beide mensen en hoe fijn dat mevrouw door Anneke minder eenzaam is.

Ook na de verhuizing van mevrouw naar een zorgcentrum bleef Anneke op verzoek van de dochter mevrouw bezoeken en hoe mooi dat ik onlangs de volgende mail kreeg van de dochter:

“Vanavond kreeg ik weer een fijn verslagje van Annekes bezoek aan mama. Op mama’s verjaardag kwam Anneke ook even feliciteren. Mama’s kamer was al goed gevuld met visite en mama begon helemaal te stralen toen Anneke binnenkwam. Ze was oprecht blij om haar te zien en aan iedereen voor te stellen. Wij waren getuige van een bijzondere vriendschap en een blijdschap bij mama die ons verraste! We zijn dan ook ontzettend blij met Anneke en het plezier dat ze mama bezorgt. Dat heb ik Anneke ook al verteld maar ik wil het jou ook graag vertellen. Per slot van rekening heb jij dit contact tot stand gebracht en je hebt voor een hele goede match gezorgd! Compliment!”

Ik doe dit werk met mijn hart. En hoe fijn is het dan om te merken dat je mensen zo kunt helpen!

Maaike (regio Eindhoven)

Ik loop het gebouw binnen en de rouwkamer in en tref daar haar zoon, dochter en kleinzoon. Ik kijk om het hoekje en daar ligt ze. Heel vredig. Het is goed zo. Ze heeft de mooie leeftijd van 96 behaald. De blouse die ze aan heeft, heb ik samen met haar gekocht. Stond prachtig, haalde de kleur van haar ogen naar boven.

Ik kan me nog goed herinneren hoe ze in de winkel stond. Ze wilde in eerste instantie niks passen, maar uiteindelijk stond ze daar als model. Ze nam diverse poses aan zodat ik een leuke foto kon maken om aan haar dochter te sturen.

Ik sta nog steeds in de kamer en er komen meer herinneringen naar boven. Wat ze zei als ze iets verkeerd deed tijdens een spelletje Rummycub: "Wat ben ik nog een tut". Hoe ze reageerde op de dames in de koffieruimte, die zaten er allemaal stom te zitten en zeggen niks, ‘daar ga ik niet bij zitten hoor’. Hoe ze kon genieten van een kroket. Helaas was dat ook al weer enige tijd geleden. De twinkeling in haar ogen als ze over vroeger praat. En hoe ze me bij de eerste ontmoeting het liefste de deur uit keek. Op mijn gezicht een lach en een traan. In de afgelopen tweeëneenhalf jaar, was ik er elke week, vaak twee keer. Het was bijzonder. Het was een mooi mens. En ik ben trots dat wij van UWassistent dit mogen en kunnen doen.

Lieke en Anique (regio Salland-Zwolle)

Ons mooiste moment was voor ons de officiële start als persoonlijke assistenten in onze regio in september. In februari begon het spannende maar bijzondere traject. In september volgden de eerste gesprekken met dienstverleners en klanten – ieder met zijn of haar eigen verhaal. We hebben nu al gezien dat ‘onze’ dienstverleners van absolute meerwaarde zijn voor de klant!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Hoe word ik 100?

De honderdplussers van tegenwoordig zijn van de vooroorlogse generatie; zij hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. De levensverwachting lag toen rond de 70 jaar. Sinds die tijd zijn er geen hongersnoden en oorlogen meer geweest, en in ziekenhuizen worden steeds meer operaties mogelijk.

De levensverwachting van zowel mannen als vrouwen wordt steeds hoger. In het begin van 2018 woonden er ongeveer 2200 honderdplussers in Nederland. Naar verwachting blijft dit aantal toenemen; over ruim tien jaar is dit aantal waarschijnlijk verdubbeld!

Maar hoe kun je deze prachtige leeftijd bereiken? Hoe blijft je zo lang mogelijk fit? UWassistent geeft 7 tips!

1. Blijf nieuwsgierig

De meeste honderdplussers van tegenwoordig stimuleren nog vaak hun hersenen; ze kijken naar het journaal of naar actualiteitenprogramma’s of ze lezen de krant.

2. Behoud sociale contacten

De ouderen met een (groot) netwerk om zich heen blijven langer fit dan ouderen die zich eenzaam voelen. Het is belangrijk om te blijven investeren in je relaties, zodat het leven waardevol blijft.

3. Ga je eigen gang

Ouderen die doen wat ze zelf willen en eigenwijs zijn blijken langer te leven! Ze lijken zich weinig aan te trekken wat anderen over hen zeggen.

4. Geniet van het leven

Ook op honderdjarige leeftijd is het belangrijk dat je activiteiten blijft doen waar je blij van wordt, of waardoor je een doel hebt in het leven. Denk bijvoorbeeld aan toneelvoorstellingen die je inspireren, samen met anderen breien of vrijwilligerswerk waar je blij van wordt!

5. Beweeg voldoende

Door voldoende lichaamsbeweging blijf je langer gezond. Genoeg beweging zorgt er bijvoorbeeld voor dat je suikerspiegel daalt, waardoor je vitaler blijft. Hierdoor voel je je beter en fitter.

6. Eet gezond

Gezond eten is belangrijk, maar wat is gezond? Veel mensen lijken niet te weten wat echt gezond eten is. In ieder geval is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten!

7. Blijf positief

Honderdplussers hebben vaak een positieve houding. Ze beschikken over genoeg humor en kunnen goed relativeren.

Zou je honderd willen worden?

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om honderd te worden. Sommige mensen zouden het niet eens willen! Zolang mensen gezond zijn en plezier hebben in het leven is het mooi om honderd te worden. Niemand wil dement worden, of achter een rollator lopen. We leven steeds langer, en dat kunnen we dan maar het best zo gezond mogelijk doen.

Oud worden is niet altijd makkelijk of leuk, maar het kan wel heel mooi zijn!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Mooie momenten uit 2018

In de nieuwsbrief van december deelden enkele persoonlijke assistenten al hun mooiste moment uit 2018. Hieronder delen wij nog meer mooie momenten!

Pascalle (Roosendaal en omgeving)

In ons werk gaat het er met name om om mensen te helpen en ervoor te zorgen dat de juiste dienstverlener bij de juiste klant terechtkomt en er dus een goede match gemaakt wordt. Een match waarbij beide partijen zich prettig voelen. Dat is voor elke persoon en voor elke situatie anders. Dit maakt het soms lastig maar ook vaak mooi. Een fijn compliment of gebaar waaruit blijkt dat het goed gaat, vind ik vaak het mooiste om te ontvangen.

Zelf had ik een enorme klik met een dame van in de zeventig die ik een jaar lang ondersteunde als gezelschapsmaatje.

We deden samen erg leuke dingen; wandelen in het bos, bakje kibbeling halen op het plein, naar het centrum om wat te shoppen en waar we steevast samen een kopje koffie dronken. Vorig jaar kerst hebben we zelfs een uitstapje gemaakt naar Den Bosch. Na eerst genoten te hebben van een echte Bossche bol, hebben we de beroemde kerststal bekeken in de St. Jans kathedraal.

Naast deze leuke uitstapjes, deden we ook praktische en nuttige dingen samen. Afspraken met betrekking tot haar hoorapparaat, samen een vriezer kopen, ik regelde ook een klusser die wat lampen ophing, plintjes vastzette ed.

Ik wist veel over haar want ze vertrouwde me veel toe. Hoe ze had geleefd voordat ze naar Etten-Leur verhuisde, hoe haar band was met haar dochter en zoon en wat er allemaal speelde op het gebied van haar gezondheid.

Ze kwam niet uit Etten-Leur en verlangde terug naar haar vroegere woonplaats Woerden. Haar dochter heeft ervoor kunnen zorgen dat ze een aantal maanden geleden dat heeft kunnen realiseren. Samen hebben we in haar huis dozen ingepakt.

De laatste ontmoeting hadden we allebei een cadeautje voor elkaar en hebben we afscheid genomen met een dikke knuffel. "Bedankt voor alles" zei ze, uit de grond van haar hart.

Ik mis onze ontmoetingen maar gelukkig weet ik dat ze inmiddels in goede handen is bij mijn collega in Woerden.

Evelien (Goes en omstreken)

Ik ben pas op 1 oktober gestart als persoonlijke assistent in Zeeland. Voor mij is elke nieuwe klant én dienstverlener nog spannend en bijzonder.

Om wat meer ervaring op te doen heb ik een dagje meegelopen met Corine Stigter (regio Tilburg en Dongen). Hier heb ik een klantgesprek meegemaakt, en het was erg mooi om te zien hoe Corine haar onderneming runt en combineert met haar mooie gezin.

Ook ben ik langsgegaan bij Liesbeth en Daphne (Woerden). Het is heel inspirerend om te zien hoe zij hun prachtige onderneming hebben opgebouwd.

UWassistent Friesland

Ons mooiste moment van 2018 was het regelen van verschillende dienstverleners voor een klant, waardoor de dag- en avondopvang was geregeld voor haar ouders. Het geeft veel voldoening om de gewenste ondersteuning voor onze klanten te regelen!

Pieter (regio Amersfoort)

Een gemeente in mijn regio heeft alle zorg voor haar inwoners geregeld met een aantal zorgaanbieders, daar kom je als niet-aangesloten aanbieder (bijna) niet tussen. Er was een situatie met een kritische klant, waar de gemeente en de aangesloten zorgaanbieders zich geen raad mee wisten en ze uiteindelijk bij mij terecht zijn gekomen. Omdat wij meedenken met de klant, we luisteren en proberen van elke opdracht maatwerk te maken, is het gelukt om als aanbieder nu in gesprek te zijn met de gemeente en ook te kunnen starten bij deze klant!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Eigen bijdrages in de zorg

Er zijn verschillende eigen bijdrages in de zorg. Een eigen bijdrage kan bijvoorbeeld gelden bij medicijnen, voorzieningen uit de WMO of voorzieningen uit de WLZ. Een eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico bij je zorgverzekering.

Stapeling van de zorgkosten

Mensen die gebruikmaken van maatschappelijke ondersteuning of langdurige zorg betalen een eigen bijdrage. Veel van hen maken echter ook het eigen risico van de zorgverzekering op en moeten bijbetalen voor bijvoorbeeld geneesmiddelen. Door deze stapeling van zorgkosten kunnen deze bedragen oplopen tot honderden euro’s per maand. Het kabinet heeft enkele plannen om de stapeling van deze kosten tegen te gaan.

1. Eigen bijdrage WMO voor iedereen gelijk

Eerder werd voor de hoogte van de eigen bijdrage voor de WMO gekeken naar onder andere de hoogte van het inkomen, de hoogte van het eigen vermogen en het gebruik van de hulp uit de WMO. Vanaf 1 januari 2019 betaalt iedereen hetzelfde vaste bedrag van €17,50 per vier weken voor ondersteuning uit de WMO. Gemeentes kunnen wel een lagere eigen bijdrage vaststellen, bijvoorbeeld voor huishoudens die een minimuminkomen hebben. Er wordt niet meer gekeken naar inkomen, vermogen of aantal uren gebruik. Door deze verandering wordt de uitvoering van de administratie van de eigen bijdrage een stuk eenvoudiger.

De verwachting is dat er een toename zal zijn van de vraag naar voorzieningen vanuit de WMO. Omdat voor mensen met een modaal of hoger inkomen de eigen bijdrage omlaag gaat, wordt verwacht dat zij meer gebruik gaan maken van de WMO.

2. Eigen bijdrage in de WLZ

Ook in de WLZ worden maatregelen genomen om de stapeling van zorgkosten tegen te gaan. In 2018 al werd het percentage van het inkomen dat meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage verlaagd.

In 2019 wordt de vermogensinkomensbijtelling voor de WLZ gehalveerd, wat betekent dat je eigen vermogen zoals spaargeld minder zwaar meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage. Hierdoor betaal je mogelijk minder eigen bijdrage. Door deze maatregelen hoeven bijvoorbeeld ouderen in verpleeghuizen minder van hun vermogen te betalen aan zorg.

3. Eigen bijdrage voor de zorgverzekering

Naast bovenstaande maatregelen is het kabinet ook van plan om voor bepaalde geneesmiddelen de bijbetalingen maximaal €250 per jaar te laten zijn. Het is echter nog niet duidelijk om welke geneesmiddelen dit gaat.

Het kabinet is daarnaast van plan om het eigen risico voor de zorgverzekering te bevriezen tot 2021. Deze en andere maatregelen worden genomen om de ondersteuning en de zorg betaalbaar te houden voor mensen die te maken hebben met meerdere eigen bijdragen in de zorg.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties