UWassistent op de 50PlusBeurs

Interview Corine Stigter

UWassistent staat deze week op de 50PlusBeurs! 

Van dinsdag 18 september tot en met zaterdag 22 september staat UWassistent op de 50PlusBeurs in Jaarbeurs Utrecht. U vindt ons in hal 9, standnummer 09D23. Zien we u deze week op de beurs? 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Gevolgen van eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Bij mensen die zich eenzaam voelen is de verbinding met anderen niet zoals deze moet zijn. Eenzaamheid is een signaal van je lichaam waarbij jij wordt aangezet tot het versterken van verbindingen met anderen.

In de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober 2018 wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem. Maar wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid kan zeer ernstige gevolgen hebben, die je niet moet onderschatten. Jezelf eenzaam voelen heeft niet alleen emotionele, maar ook lichamelijke gevolgen. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

Eenzaamheid zorgt voor een hoger stressniveau

Personen die zich eenzaam voelen blijken vaak het stresshormoon cortisol te hebben.

Eenzaamheid kan leiden tot een depressie

Uit verschillende onderzoeken bij mensen van middelbare leeftijd en ouder blijkt dat eenzaamheid tot een depressie kan leiden. De kans op een depressie is groter bij mensen die zich eenzaam voelen.

Eenzaamheid kan leiden tot suïcide

Diverse onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen eenzaamheid en (poging tot) suïcide. Dit kan verklaard worden door het verband tussen depressie en eenzaamheid.

Hogere kans op overlijden

Volgens onderzoek is het risico om vroegtijdig te overlijden 4% tot 30% hoger bij eenzame personen. Hierin bestaat geen aangetoond verschil tussen mannen en vrouwen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat het percentage om vroegtijdig te overlijden hoger is bij eenzame mensen dan bij mensen met overgewicht.

Grotere kans op hartziekten en beroerte

Eenzaamheid en sociale isolatie leiden tot een grotere kans op hartziekten en beroerten. Daarnaast verhoogt eenzaamheid ook het risico op andere gezondheidsproblemen zoals slaapproblemen en stress. Slaapproblemen kunnen dan weer leiden tot gebrek aan energie waardoor iemands gezondheid nog verder achteruit gaat.

Eenzaamheid maakt ongelukkig

Omdat mensen sociale wezens zijn, hebben we behoefte aan contact met anderen. Als je geen of weinig andere mensen om je heen hebt, word je ongelukkig. Je hebt andere mensen nodig om steun te bieden of om gevoelens te delen.

Verhoogde kans op dementie

Onderzoek heeft aangetoond dat eenzame ouderen bijna twee keer zo veel risico lopen om dementie te krijgen dan ouderen die niet eenzaam zijn. Daarnaast verloopt dementie sneller bij mensen die eenzaam zijn.

Afweersysteem functioneert slechter

Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor ziektes en ontstekingen.

Denk je dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Ga op zoek naar een maatje en lees onze tips tegen eenzaamheid.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Dementie ervaren

Mensen die voor een naaste met dementie zorgen, kunnen zich vaak niet goed voorstellen hoe de dementerende de wereld beleeft. Vaak zijn ze onzeker, geïrriteerd of hulpeloos omdat ze niet goed weten hoe ze met die persoon om moeten gaan. Wat gebeurt er allemaal in het hoofd van je naaste?

Om te ervaren hoe het is om dementie te hebben zijn er verschillende initiatieven ontwikkeld.

Into D’mentia

Into D’mentia is ook wel bekend onder de naam Dementie Experience. In deze cabine kun je ervaren hoe het is om dementie te hebben. Deze simulator wordt veel gebruikt om vrijwilligers én professionals in de zorg te trainen. Door dementie in deze simulator te ervaren, kunnen zij zich beter inleven in de personen met dementie.

In de cabine is een woonkeuken nagebouwd, waarin bezoekers in 25 minuten een dag uit het leven van iemand met dementie doorlopen. Hoe ruim je de boodschappen op als je niet meer weet welke deur in de keuken de koelkast is? Hoe zet je de radio zachter als je niet meer weet hoe dat moet? En wat nu als je niet meer weet waar de voordeur is?

Een bezoek aan deze kamer laat je ervaren hoe het is om dementie te hebben. Je ervaart hoe eenzaam en verward je je voelt als je niet begrepen wordt. Deelnemers geven aan dat zij verwachten betere zorg te kunnen gaan leveren door de ervaring in de simulator. Later gaven zij ook aan dat ze nog regelmatig terugdachten aan hun ervaring in de simulator, om het gedrag van een naaste met dementie beter te kunnen begrijpen.

Dementiebril

Via een Virtual Reality-bril kun je zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Deze dementiebril is een korte film waar je ziet tegen welke problemen iemand aanloopt in dagelijkse situaties. Door een 360 graden simulatiefilm kun je in de huid van iemand met dementie kruipen. Je hoort de gedachten van iemand met dementie en ervaart hoe anderen op jou reageren.

Deze bril is ontwikkeld voor iedereen die te maken heeft met een naaste met dementie. De training met de bril is toegankelijk, zodat meer mantelzorgers de ervaring van dementie kunnen beleven. Het doel van deze bril is om het begrip voor de naaste met dementie te vergroten. Driekwart van de gebruikers van de dementiebril geeft aan dat ze zich na het gebruik van de dementiebril inderdaad beter kunnen verplaatsen in de persoon met dementie.

Kijk voor meer informatie over bovenstaande initiatieven op https://intodmentia.nl/

A Walk Through Dementia

De Engelse Alzheimer’s Research UK heeft de app A Walk Through Dementia ontwikkeld. De app is ontwikkeld om bewustwording in de samenleving te creëren. Deze app laat je ervaren hoe het leven voor iemand met dementie is. Het laat je bijvoorbeeld ervaren hoe moeilijk het kan zijn om thuis kopjes thee te zetten, of in de supermarkt de juiste boodschappen te doen.

Als je beschikt over een virtualrealitybril kun je deze app ook gebruiken om nog veel beter de personen met dementie te begrijpen.

Omgaan met dementie

Samendementievriendelijk.nl heeft een training ontwikkeld over ‘GOED omgaan met dementie’. Op hun site kun je je aanmelden waarna je deze gratis training kan volgen.

Heb je hulp nodig bij het verzorgen van iemand met dementie? UWassistent kan helpen! Neem voor meer informatie contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Van uitstel komt afstel

De was moet opgevouwen worden, je moet nog boodschappen doen en je moet nog steeds een schilderij ophangen. En wat ben je aan het doen? Je kijkt televisie, want de meeste klusjes kun je morgen ook nog doen.

Iedereen vertoont wel eens uitstelgedrag – maar waarom?

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is vaak een gevolg van een gebrek aan overzicht. Het betekent niet alleen dat je je taken niet doet, maar het betekent dat je de taken niet doet én dat je je er slecht over voelt. Je lichaam maakt hierdoor stresshormonen aan, waardoor jij stress ervaart, piekert en je je zorgen maakt. Dit is slecht voor je immuunsysteem en het bevordert de groei van vetcellen. Uitstelgedrag is slecht voor je gezondheid en voor je ontwikkeling.

Vaak wordt uitstelgedrag pas echt vervelend als je bepaalde taken echt moet doen en de deadline in zicht is. Hoewel de deadline eerst ver weg lijkt, komt deze vanzelf dichterbij.

Oorzaken van uitstelgedrag

Een bekende oorzaak van uitstelgedrag is een gebrek aan discipline. Mensen die niet goed zijn in doelen stellen, hebben vaak veel uitstelgedrag. Vaak mis je ook een overzicht van de taken die je nog te doen hebt. Hierdoor ontstaat er onrust in je hoofd, waardoor je je moeilijker kunt focussen.

Vaak zijn mensen bezig met meerdere dingen tegelijk. Tegenwoordig zijn mensen druk, druk, druk en komen ze niet meer toe aan lastige – maar belangrijke – taken. Onze hersenen zijn zuinig met energie, dus als er een keuze is tussen een makkelijke of een ingewikkelde taak dan kiezen de hersenen voor de makkelijke taak. Mensen voelen zich fijn bij gewoonteklussen waarbij de hersenen nauwelijks belast worden.

Een andere oorzaak voor uitstelgedrag zijn laagdrempelige afleidingen; sinds de komst van smartphones en – soms verslavende – apps zijn mensen vaak snel afgeleid; even je mail checken of een geluid van een nieuw bericht, het zorgt er voor dat je minder gefocust bent en het verlaagt je persoonlijke effectiviteit.

Daarnaast gebeurt uitstelgedrag ook vaak bij saaie taken waar je geen plezier aan beleeft, bij weinig motivatie, of als je nieuwe taken hebt waarvan je niet goed weet hoe je deze aan moet pakken.

Uitstelgedrag in de zorg

Niet alleen in het dagelijkse leven is er sprake van uitstelgedrag, ook in de zorg gebeurt het. Als iemand echter te lang met medische klachten rond blijft lopen kunnen de klachten verergeren.

Vaak wordt een ondersteuner of zorgverlener te laat ingeschakeld – huisartsen hebben regelmatig te maken met medische klachten die al te lang niet aangepakt zijn. Wacht dus niet tot iemand is gevallen of ernstig ziek is, maar schakel van tevoren hulp in!

Ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft? Wacht dan niet te lang, maar ga samen op zoek naar een oplossing.

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Komkommertijd is voorbij; 9 tv-programma's waar jij de herfst mee door komt!

De zomer is voorbij, tijd voor een nieuw tv-seizoen! UWassistent heeft 9 leuke tv-programma's op een rijtje gezet. 

The Voice Senior

Dit nieuwe programma is een speciale editie van het succesvolle ‘The Voice of Holland’, bedoeld voor zangtalenten vanaf 60 jaar. De eerste aflevering op 24 augustus werd door ruim 1,5 miljoen kijkers bekeken. De finale is op 14 september. Wie hoop jij dat er gaat winnen?

Dance dance dance

Op zaterdag 25 augustus is het vierde seizoen van Dance Dance Dance van start gegaan. De bekende Nederlanders dansen voor een door henzelf gekozen goede doel. Het winnende duo mag maar liefst € 100.000 geven aan het goede doel.

Expeditie Robinson

Op donderdag 6 september start het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson! Bekende én onbekende Nederlanders gaan met elkaar de strijd aan om de titel ‘Robinson 2018’.

Miljoenenjacht

Een van de 500 deelnemers van de Postcode Loterij maakt in de studio kans om €5 miljoen te winnen! Maar de prijs kan ook € 0,01 zijn… Ook een andere deelnemer van de Postcode Loterij die niet in de studio zit, krijgt deze prijs. Dit najaar komen er vijf nieuwe afleveringen op tv!

Golden Boys

In dit programma begeleidt André Hazes mannelijke senioren in een datingshow! Elke aflevering wordt de zoektocht van één van de mannen gevolgd. Verschillende dates met vrouwen die zich hebben aangemeld zorgen ervoor dat er steeds meer vrouwen afvallen. Uiteindelijk kiest de man één vrouw voor een weekendje weg. Wekelijks op maandag om 21.30!

De Grote Tuinverbouwing

De nieuwe naam voor ‘Robs Grote Tuinverbouwing’ waarin Rob op zoek gaat in zowel Nederland als het buitenland naar de meest bijzondere planten. Elke weken worden mensen verrast met een nieuwe tuin, en er worden bijzondere gerechten bereid op de barbecue. De Grote Tuinverbouwing is elke zaterdag om 17.00 te zien bij SBS6.

Max Maakt Mogelijk

Friese oma’s komen in actie voor oma’s in Oeganda die zorgen voor hun kleinkinderen. Daarnaast is er aandacht voor arme ouderen die blind dreigen te worden, en worden eenzame ouderen in Nederland in het zonnetje gezet. Vanaf eind oktober elke zaterdag om 18.00.

Ragas reist rond

Bastiaan en Tooske Ragas hebben een gezin met vier kinderen en zijn altijd druk. Ze pakken hun koffers en trekken vier maanden lang over de wereld. Ze logeren bij gezinnen in het buitenland om echt te ontdekken hoe het leven daar is – zowel in de jungle, als in een miljoenenstad. Vanaf woensdag 5 september om 21.30.

Vrouw op mars

Vanaf 11 oktober start dit programma over de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. In historisch perspectief wordt het verwerven van de vrouwenrechten getoond. Dit gebeurt niet alleen op televisie; ook is er een webserie en een podcastserie waarin bekende Nederlanders vertellen over hun leven en de manier waarop zij zich inzetten voor het feminisme.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

7 tips tegen geheugenverlies

7 tips tegen geheugenverlies | UWassistent

Als je ouder wordt kun je last hebben van geheugenverlies of vergeetachtigheid. Vaak gaat het hierbij om normale (ouderdoms)vergeetachtigheid. UWassistent geeft 7 tips om geheugenverlies tegen te gaan.

1. Blijf bewegen

Beweging is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat bewegen niet alleen geheugenverlies kan voorkomen, maar dat het zelfs het geheugen kan verbeteren. Door te bewegen is er een betere toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen wat de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert. Bovendien is bewegen ook goed voor het lichaam. De gezondheid van ouderen verbetert als zij blijven sporten

2. Zorg voor een goede nachtrust

Voldoende slaap is belangrijk voor de hersenen. Eerder gaf UWassistent al tips om beter te slapen.

3. Voorkom schade aan je hersenen

Gedurende je leven kunnen je hersenen beschadigen. Bijvoorbeeld door koppen bij voetbal, verkeersongelukken, roken of het drinken van alcohol. Zorg er voor dat je zo min mogelijk hersenschade oploopt zodat je hersenen langer goed kunnen blijven functioneren.

4. Leer iets nieuws

Door nieuwe activiteiten te ondernemen worden er nieuwe verbindingen tussen de hersencellen gebouwd. Bij nieuwe activiteiten worden je hersenen uitgedaagd, waardoor je brein beter gaat functioneren en nieuwe informatie sneller verwerkt wordt.

5. Blijf kauwen

Door goed op je eten te kauwen gaat je hart sneller kloppen en worden je hersenen beter doorbloed.

6. Houd je hersenen scherp

Hoewel niet wetenschappelijk is bewezen dat braingames een positieve invloed hebben op de hersenen, kun je wel je hersenen scherp houden. Dit doe je door bijvoorbeeld een geheugentraining in de vorm van een puzzel of een andere braingame. Door deze geestelijke inspanning wordt de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen gestimuleerd.

7. Eet gezond

Graanproducten zorgen voor een stabiele toevoer van glucose waardoor je scherp blijft. Als je je ontbijt overslaat kan je activiteiten die op je geheugen gebaseerd zijn minder goed uitvoeren. Sla dus nooit je ontbijt over.

Welke tips gebruik jij om geheugenverlies tegen te gaan?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Ervaringen van dienstverleners

Twinkeling in haar ogen

Een prachtig ervaringsverhaal van één van onze dienstverleners. Zij helpt een oudere klant met dementie:

"Wat ik ervaar is dat de positieve instelling die ik heb, mijn cliënt enorm blij maakt. Als ze weet dat ik kom staat ze al voor het raam te wachten. Ze weet dat ze met elke vraag bij mij terecht kan, Ik ben in voor uitjes, belevingen die zij op dat moment wilt doen. Niks is te gek. Ze was bijvoorbeeld enorm verdrietig op het moment dat ze besefte dat het haar trouwdag was (haar man is onlangs overleden), ik besloot meteen om niet samen verdrietig te zijn maar om haar trouwdag te gaan vieren. Geweldig. Mijn honden neem ik af en toe mee als ik bij haar op bezoek ga. Je ziet de rust en liefde voor dieren in haar ogen. Bij een bezoek aan een tuincentrum zong er een smartlappen koor. Ze was er stil van....toen ik begon te zingen deed ze spontaan mee. Wij hebben samen een half uur gezongen, dat had ze lang niet meer gedaan. De twinkeling in haar ogen was geweldig."

 

Genieten

“Ik ben al een tijdje werkzaam bij UWassistent. Ik vind het ontzettend leuk en dankbaar werk. Toen ik kennismaakte met een dementerende vrouw, merkte ik al dat zij graag aandacht wil, heel dankbaar is en ontzettend goed kan genieten.

Mensen die in een verpleeghuis wonen, komen relatief weinig buiten, dus ik had me voorgenomen om haar eens mee naar buiten te nemen. Mevrouw woont al haar hele leven in hetzelfde dorp als waar het verpleegtehuis staat. Het was bijzonder wat er toen gebeurde: ze herkende iedereen op straat en wilde met iedereen een praatje maken. Dat was zo gezellig en ze genoot intens.

Een ander vast ritueel wat bij elk bezoek plaatsvindt is dat we samen een kaarsje branden in de kapel. Mevrouw is erg gelovig en vindt daar veel steun aan. In het begin dronk ik met mevrouw eerst koffie op haar kamer of in het restaurant en daarna gingen we naar buiten, maar al snel ben ik met haar in het park koffie gaan drinken. Het geeft mij een goed gevoel dat ik eraan kan bijdragen om de kwetsbare mensen in onze samenleving een paar uurtjes te laten genieten; ze zijn met zo weinig al tevreden. Zij beschouwt mij als haar vriendin en ik merk dat ik ook een band met haar heb opgebouwd. Ik ga iedere keer met plezier naar haar toe.”

 

Mooi werk

“Zo leuk om persoonlijk assistent van een oudere heer te mogen zijn. Buiten de normale persoonlijke begeleiding heb ik deze week overhemden gekocht, deze vervolgens gewassen en gestreken, kringloop gebeld voor ophalen van meubels en vanavond frietjes met kroketten voor hem gehaald. Heel afwisselend voor mij, en een dankbare cliënt! Mooi werk heb ik toch....”

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel, waardoor het lastig is om aan te geven wanneer iemand eenzaam is. De ene persoon heeft meer behoefte aan sociale contacten dan iemand anders. Sommige mensen voelen zich eenzaam terwijl ze nog vele sociale contacten hebben, terwijl anderen zich niet eenzaam voelen met minder sociale contacten.

Maar welke factoren kunnen van invloed zijn op het gevoel van eenzaamheid? UWassistent heeft de belangrijkste oorzaken op een rij gezet:

Individualisering

De maatschappij is de afgelopen decennia veranderd en de huidige trend van individualisering speelt een grote rol bij eenzaamheid. Er zijn bijvoorbeeld steeds minder sociale verbanden zoals kerkgemeenschappen om op terug te vallen. Mensen zijn eerder op zichzelf aangewezen.

Activiteiten

Regelmatig de deur uit gaan is niet voldoende; voor veel mensen geeft dat niet genoeg voldoening. Om eenzaamheid tegen te gaan zijn er activiteiten nodig waarbij je je nuttig maakt. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk. Bij vrijwilligerswerk maak je je nuttig én ontmoet je nieuwe mensen waardoor je je netwerk vergroot.

 

Bij ouderen is er een grotere kans op eenzaamheid omdat zij vaker te maken hebben met onderstaande situaties:

Pensionering

Als je met pensioen gaat heb je ineens geen collega’s meer, en daarnaast ook geen dagelijkse bezigheid. Het verlies van deze bezigheden kan zorgen voor een verminderd gevoel van eigenwaarde. Het is belangrijk om niet achter de geraniums te zitten na pensionering, maar om activiteiten te blijven ondernemen.

Afhankelijkheid

Voor de eigenwaarde van ouderen is het van belang om zo veel mogelijk zelf te blijven doen. Dit moet dan ook gestimuleerd worden door bijvoorbeeld de partner of mantelzorger.

Privacy

In verzorgingstehuizen kunnen ouderen het gevoel hebben dat ze zichzelf niet meer kunnen zijn; ze worden bekeken en besproken door personeel en medebewoners. Ouderen kunnen zich anders voor gaan doen, waardoor ze van zichzelf verwijderd raken. Dit kan een gevoel van eenzaamheid veroorzaken.

Wegvallen van de partner

Over het algemeen zijn mensen zonder partner eenzamer dan mensen met een partner.

Wegvallen van familie, vrienden en kennissen

Wie veel contact heeft met anderen loopt minder risico op eenzaamheid. Ouderen hebben meer kans dat leeftijdsgenoten wegvallen. Hoe kleiner hun netwerk wordt, hoe groter de kans op eenzaamheid.

Tehuis of thuis?

Is het verzorgingstehuis een tehuis of een thuis? Hoe voelt dit voor de oudere? Zijn er allerlei regels waar de oudere zich aan moet houden? Dan zal hij zich waarschijnlijk niet snel thuis voelen in het tehuis. Hoe is de sfeer op de afdeling? Een negatieve sfeer zal er voor zorgen dat de oudere zich eerder eenzaam voelt.

Ken je iemand die (misschien) eenzaam is? Lees dan onze tips tegen eenzaamheid.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Wandelen in Nederland

 

Bewegen is gezond! Maakt u wel eens een wandeling? Voor mooie wandelingen hoef je niet naar het buitenland, ook in Nederland zijn bijzondere wandelroutes. UWassistent heeft enkele mooie wandelignen in Nederland op een rijtje gezet:

1. Hollandse Duinen

Lekker uitwaaien in de duinen? Tussen Hoek van Holland en Langevelderslag ligt een groot duingebied wat door het Nederlandse publiek is gekozen als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Vanaf het startpunt in Wassenaar zijn twee routes van drie kilometer en een route van vijf kilometer uitgezet. De laatste route gaat ook langs zee!

2. Het Loo

Vlak bij Apeldoorn ligt Kroondomein Het Loo: Koninklijke Houtvesterij en Paleispark. De houtvesterij bestaat uit uitgestrekte bossen en heidevelden, het Paleispark ligt rondom slot het Oude Loo, tegen Paleis Het Loo aan. 

In het gebied is een grote biologische diversiteit waardoor het schoonheid uitstraalt. In het kroondomein zijn verschillende wandelroutes, van slechts enkele kilometers tot ruim dertien kilometer. Daarnaast zijn er in het Paleispark ook rolstoelroutes beschikbaar.

3. Amsterdamse waterleidingduinen

Tussen Zandvoort en Noordwijk liggen de De Amsterdamse Waterleidingduinen, een beschermd natuurmonument. In dit gebied, alleen bedoeld voor wandelaars, mag ook buiten de paden gelopen worden. In het noordelijke deel van dit gebied wordt het grootste deel van het drinkwater voor Amsterdam voorgezuiverd. Daarnaast woont de grootste damhertenpopulatie van Nederland in dit gebied, het is onmogelijk om deze te missen!

4. Landgoedwandeling Wierssepad

In Ruurlo begint - en eindigt - bij het station een wandeling door bossen, velden, langs het kasteel Ruurlo, doolhof Ruurlo en buitenplaats de Wiersse waar prachtige tuinen zijn. Deze tocht komt langs diverse horecagelegenheden en is in totaal ongeveer vijftien kilometer.

5. De Smokkelroute Strijbeekse Heide

Met deze route tussen Breda en België ga je terug in de tijd. Je loopt door de Brabantse landschappen die smokkelaars vroegen ook aflegden tussen Nederland en België. Langs de route staan diverse informatieborden met uitleg over de geschiedenis van het gebied.

De Smokkelroute is in totaal acht kilometer en de paden zijn goed onderhouden. Onderweg zijn weinig punten om drinken of eten te kopen, dus we raden wel aan om (zeker bij warm weer) je eigen versnaperingen mee te nemen. De route start bij pannenkoekenboerderij het Smokkelaartje. De weg wordt je vervolgens gewezen door de bewegwijzering met het smokkelmannetje erop.

6. Het Pieterpad

Het Pieterpad is de langste (bekende) wandelroute van Nederland. Het Pieterpad gaat van Pieterburen in het noorden van Groningen naar de Sint Pietersberg bij Maastricht. Deze route is maar liefst 486 kilometer lang, maar is verdeeld in 26 etappes, variërend van 12 tot 24 kilometer. Het pad is oorspronkelijk ontworpen omdat er onvrede was over het gebrek aan langeafstandswandelpaden in Nederland.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

6 tips om meer te bewegen voor ouderen

Het is belangrijk om voldoende te (blijven) bewegen. Er zijn meer dan genoeg activiteiten voor ouderen om voldoende beweging te krijgen. Door zoveel mogelijk thuis zelfstandig te blijven doen, ligt er al een goede basis om genoeg te bewegen. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweging krijgt?

UWassistent geeft 6 tips met activiteiten voor ouderen om meer te bewegen zonder pijn!

1. Neem de trap in plaats van de lift

Moet je op de 13e verdieping zijn? Dan is het misschien niet zo’n goed idee om de trap te nemen. Maar hoef je maar enkele verdiepingen omhoog? Neem dan de trap! Meer bewegen is beter dan niet bewegen.

2. Doe ochtendgymnastiek

Doe bijvoorbeeld mee met Nederland in Beweging of maak elke ochtend een wandeling.

3. Kies een activiteit die je leuk vindt om te doen

Er zijn veel mogelijkheden om te bewegen; kies een activiteit die je leuk vindt om te doen! Als je iets doet wat je niet leuk vindt, is de kans groter dat je het niet volhoudt. Hou je van wandelen, zwemmen, fietsen of dansen? Kies wat jij leuk vindt om te doen!

4. Samen sporten

Samen bewegen is leuker dan alleen bewegen! Zoek een maatje om mee te wandelen of te fietsen. Samen bewegen werkt als een stok achter de deur en maakt het makkelijker om vol te houden. Heeft u niemand om mee te bewegen? Een gezelschapsmaatje gaat graag met u mee!

5. Neem de fiets in plaats van de auto

Boodschappen doen en maar enkele producten nodig? Ga dan op de fiets of lopend. Heb je een afspraak waar je de auto niet perse voor nodig hebt? Laat de auto dan eens staan. Dat is niet alleen goed voor je conditie, maar ook goed voor het milieu!

6. Stap een bushalte eerder uit

Reist u wel eens met de bus of de tram? Stap dan één halte eerder uit en wandel het laatste stukje.

Er zijn genoeg activiteiten voor ouderen die er voor zorgen dat u genoeg beweging krijgt. Heeft u nog meer tips om voldoende te bewegen? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Ervaringen van persoonlijke assistenten

  

Doen wat nodig is – door persoonlijke assistent Liesbeth Pauw

Afgelopen week kreeg ik een spoedopdracht binnen via de Letselschadehulpdienst. Er moest direct hulp komen voor een mevrouw die een auto-ongeluk had gehad. Zij had een zware hersenschudding en zeven zwaar gekneusde rugwervels en kon bijna niets zelf doen. Mevrouw was na het ongeluk niet direct naar het ziekenhuis vervoert maar pas veel later, daarom heeft ze ook niet direct de juiste hulp gehad.

Ze was zo blij dat ik zo snel al kwam en wilde graag haar hart luchten, zodat ik de eerste ochtend alleen maar heb geluisterd naar haar verhalen en koffie gezet. Ze knapte er helemaal van op dat er eindelijk hulp was en dat ik naar haar wilde luisteren. Uiteindelijk heb ik nog de benodigde boodschappen gehaald en beloofd dat ik de vrijdag erop weer zou komen. Inmiddels had mevrouw bericht dat ze alsnog naar een zorghotel kon voor 4 weken, gezellig onder de mensen en gerichte therapie. Ik heb voor haar vertrek het huis schoon gemaakt en geholpen met de koffer inpakken, ze werd er helemaal blij van. Ik heb beloofd over 4 weken weer terug te komen om verder te helpen waar nodig.

 

Blij dat jij er bent – door persoonlijke assistent Bianca van Wijk

Ze belde rond 20.30 in totale paniek. De wasbak liep niet door en ze wilde net haar tanden poetsen. Haar geheugen is niet meer wat het geweest is en als je bijna 87 bent dan is een verstopte wasbak net wat te veel. “Ik kom er aan,” zei ik.

En daar zat ze in pyjama met de paniek nog in haar ogen. “Gelukkig daar ben je.... Ik ga ff een sigaret roken ga je mee?” “Natuurlijk,” zei ik. En na twee sigaretten was ze gekalmeerd. “Beloof je dat je morgen terug komt als ze het niet kunnen maken?” “Natuurlijk kom ik,” zei ik.

En toen stopte ik haar in bed met een glaasje water, de krant en de afstandsbediening. “Ik ben blij dat jij er altijd bent,” zei ze. “Ik ben blij dat ik er voor je mag zijn,” zei ik.

 

Mooie momenten – door persoonlijke assistent Corine Stigter

Gisteren was ik er voor het eerst alleen voor hem. Hij was al blij toen ik binnenkwam. Eerst koffie gedronken en daarna op pad met de rolstoel. Geld pinnen en lopen langs de kinderboerderij, want daar geniet hij echt van. Ondanks het grijze weer hadden we een paar mooie momenten en hij vond het een leuke middag. Hij kijkt uit naar de volgende keer en ik ging met een goed gevoel naar huis. Zijn somberheid kan ik niet wegnemen, maar als ik kan bijdragen aan een paar mooie momenten in zijn leven dan geeft dat veel voldoening.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, maar ouderdom is geen oorzaak van eenzaamheid. Ouderen zijn niet eenzamer dan mensen uit andere leeftijdsgroepen, maar ze worden wel vaker met situaties geconfronteerd waarbij gevoelens van eenzaamheid opgeroepen kunnen worden. Het verlies van belangrijke relaties komt op oudere leeftijd vaker voor.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat ouderen weinig sociale contacten hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld 10% van de ouderen alleen te zijn tijdens te feestdagen. Bij ouderen die in een verzorgingstehuis wonen, komen gevoelens van eenzaamheid vaker voor dan bij thuiswonende ouderen. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk?

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is het gevoel dat je alleen bent. Het is een verborgen probleem; anderen kunnen niet zien hoe je je voelt, of hoeveel contact je graag hebt met anderen. Mensen die eenzaam zijn zullen dat niet graag toegeven. Daarnaast is eenzaam zijn voor iedereen verschillend; de ene persoon heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan sociale contacten dan anderen.

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid, zoals emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid.

Sociale eenzaamheid

Bij sociale eenzaamheid heb je minder contact met andere mensen dan je graag zou willen. Je sociale netwerk is te klein; denk bijvoorbeeld aan het gemis van vrienden of collega’s. Je voelt je eenzaam omdat het je niet lukt om vriendschappen te sluiten. Ook grote veranderingen in het leven, zoals het overlijden van een partner of het verliezen van je baan, kunnen leiden tot sociale eenzaamheid. Door het verliezen van belangrijke contacten, kun je in een sociaal isolement terechtkomen.

Als je sociale netwerk te klein is, sta je er vaak alleen voor. Je mist dan relaties waar je op terug kunt vallen als je bijvoorbeeld praktische steun nodig hebt. Bij sociale eenzaamheid kan een maatje helpen; door met een maatje op pad te gaan, komen er meer sociale contacten wat de sociale eenzaamheid vermindert.

Emotionele eenzaamheid

Als je een intieme band met één of meerdere personen mist, gaat het om emotionele eenzaamheid. Hierbij heerst er het gevoel dat het niet lukt om gevoelens te delen. Vaak gaat dit om een levenspartner. Iemand die emotionele eenzaamheid ervaart, wordt niet blij van bijvoorbeeld een maatje omdat deze persoon een hechte band met een levenspartner mist.

Bij emotionele eenzaamheid heb je wel mensen om je heen, maar voel je je niet verbonden met hen. Je mist een emotioneel hechte band. Vooral bij emotionele eenzaamheid neemt de eenzaamheid toe met de leeftijd, bijvoorbeeld na het overlijden van de levenspartner.

Ken je iemand die (misschien) eenzaam is? Lees dan onze tips tegen eenzaamheid.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Medewerkers van de maand augustus

 

Onze berichten over de medewerker van de maand worden altijd enthousiast door jullie ontvangen. Daarom presenteren wij deze keer een speciale zomereditie, waarin we niet één maar zeven dienstverleners in het zonnetje zetten. Wij hebben aan onze persoonlijke assistenten gevraagd wie zij hiervoor wilden nomineren. Er kwam een nominatie bij ons binnen waar wij erg ontroerd van werden.

“Nou daar hoef ik niet lang over na te denken. In regio Amsterdam hebben wij een bijzondere klant en hier werken zeven toegewijde dienstverleners!“ aldus onze persoonlijke assistent Nancy Rietveld. Het zorgteam draagt acht uur per dag, zeven dagen per week de zorg voor onze bijzondere Riet; haar persoonlijke hygiëne, garderobe, huishouden, boodschappen, maaltijden en sociale leven. Dit doen zij al ruim anderhalf jaar. De grijze, eentonige dagen van Riet veranderden drastisch. Ze loopt er nu verzorgd bij, haar huis is weer gezellig, de zorgverleners gaan regelmatig met haar naar buiten ‘een terrasje pakken’, zelfs een keer naar de bioscoop. Een van de zorgverleners neemt haar af en toe mee uit varen op haar bootje. Soms wordt er ’s avonds buiten een hapje gegeten. Kortom: de ondersteuning van de medewerkers is een ideale oplossing voor een dementerende oudere die zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen.

Twee dienstverleners delen hun ervaringen.

Dienstverlener Esther aan het woord over haar ervaringen bij deze klant:

“De eerste dag bij Riet was wennen! Ik wist niet wat ik van Riet, en de situatie waarin ze zat, moest denken. Riet keek mij de hele tijd met grote ogen aan en volgde elke stap die ik deed. Veel kwam er niet uit haar maar al snel had ik door dat Riet mij belangstellend aan het observeren was.”

“En ook al zei Riet niet veel, zelf babbelde ik er vrolijk op los. De dienst daarop merkte ik dat Riet wel degelijk dingen had opgeslagen die ik haar de dienst ervoor had verteld. De eerste opmerking die zij tegen mij maakte was ”Esther, jij bent ook altijd vrolijk hè!?” Hierna was het ijs gebroken. Ik had al snel goed contact met Riet en merkte dat zij van directe communicatie houdt en dat dit op een luchtige manier gebracht moet worden. Dan doet Riet eigenlijk alles wat je haar opdraagt. En niet in de vragende vorm want Riet is gek op het woordje ‘nee’.”

“Wat mij van Riet altijd zal bijblijven was op een dag aan het einde van mijn dienst. Wij hadden een gezellige dag gehad; gewandeld, op een terrasje gezeten, lekker gegeten, huisje aan kant, Riet inmiddels voldaan op haar stoel de krant aan het lezen en ik vroeg aan haar: “Lieve Riet mijn dienst zit er op. Ik ga nu, kan ik nog iets voor u doen?” Ze keek niet op toen zij met een zware stem antwoorde: “JA! Oprotten!” Het was even stil. En toen… moest ik vreselijk lachen! Ik kwam echt niet meer bij en de tranen rolden over mijn gezicht van het lachen. Riet keek op van haar krant met van die typische Riet-pretoogjes en zei: “Dit vind je echt leuk hè?” Sinds die dag heeft Riet nooit iets ‘lelijks’ tegen mij gezegd. Volgens mij was het een testcase van haar naar mij toe. Het voelde alsof de kaarten waren geschud. Wat ik heel erg in haar bewonder is haar directheid. Iets wat zij niet leuk vindt zegt zij meteen. Ook wat zij wel leuk vindt of lekker, daar zal zij altijd positief op reageren. En dat vind ik een gave.”.

Ook Sandra deelt haar mooie momenten

Ook dienstverlener Sandra wilt graag haar mooie momenten delen, en iets meer vertellen over haar band met Riet. “Als ik aan Riet denk, denk ik direct aan een leuk, oud huisje in de Jordaan met een soms lieve, soms boze, altijd eigenzinnige, dwarse, intelligente, maar ook dementerende bijzondere oude bewoonster.”

“Mijn werkdag ziet er als volgt uit: Om 17.00 uur ben ik bij Riet, dan drinken we meestal eerst koffie en praten wat samen. Hierna lees ik het verslag van de voorgaande dagen en kijk of er iets bijzonders is gebeurd of nog moet gebeuren. Ik kijk of er nog iets van eten gemaakt moet worden en bespreek dan met Riet wat we zullen eten. Ik ga boodschappen doen en kook voor haar. Dit vind ik het leukste om te doen: iets lekkers, en natuurlijk gezonds, voor haar koken. Moeilijk is ze niet: eigenlijk vindt ze alles altijd heerlijk!”

“Riet ziet er heel goed uit sinds we voor haar koken, we moeten zelfs opletten dat ze niet te dik wordt! We eten gezellig samen en ik ruim alles op. Soms helpt Riet met de afwas. Dit doen we heel graag samen, we praten dan honderduit. Na het eten geef ik haar de medicijnen en kijk wat er verder nog gedaan moet worden. Om 21.00 uur ga ik weer naar huis. Mijn mooiste momenten samen zijn wanneer ik Riet een complimentje geef, bijvoorbeeld door te zeggen dat het bij haar altijd zo gezellig is. Dan kijkt ze je glunderend aan.”

Riet heeft haar ook een belangrijke levensles meegegeven: “Niet veel materie willen hebben.”

Het werken in een groot zorgteam ervaart Sandra als erg prettig. “Eigenlijk zien we elkaar vooral op door Nancy Rietveld georganiseerde gezellige meetings. Verder doet iedereen zijn werk zo goed mogelijk op zijn of haar eigen manier. Door het grote team kunnen we vrij makkelijk diensten ruilen en van elkaar overnemen.”

Alle dienstverleners zijn tijdens hun laatste teamuitje door Nancy Rietveld verrast met een mooie bos bloemen. UWassistent wil dit bijzondere zorgteam bedanken voor alle goede inzet. Wij zijn blij met dienstverleners zoals jullie!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Vergeetachtigheid of dementie?

Als je ouder wordt gaat alles wat trager, ook het leren van nieuwe dingen. Ook heb je wel eens last van vergeetachtigheid. Je geheugen werkt iets langzamer en wellicht kun je niet meer zoveel dingen tegelijk onthouden. Soms wordt het warrig in je hoofd of heb je moeite met nadenken. Maar wanneer moet je je daar ongerust over maken?

Cognitieve vaardigheden

Cognitieve vaardigheden zijn vaardigheden waar inzicht bij nodig is. Deze vaardigheden zijn nodig om te kunnen leren en te onthouden. Het heeft te maken met je concentratie, je geheugen en je taalkundigheid. Een voorbeeld van een cognitieve vaardigheid is je op één onderdeel van de omgeving richten en daar de relevante informatie uit kunnen filteren, terwijl minder belangrijke informatie genegeerd wordt.

Veel mensen doen aan geheugentraining om hun cognitieve vaardigheden op peil te houden, maar het is niet altijd duidelijk of dit echt een positieve invloed heeft. Een gezonde levensstijl met verantwoorde voeding en voldoende beweging is wel gunstig voor de hersenen.

Vergeetachtigheid

Bij vergeetachtigheid gaat het om normale geheugenklachten, het verstoort je dagelijks leven niet. Als je bijvoorbeeld een keer niet op een woord of naam kan komen, valt dat onder vergeetachtigheid. Naarmate je ouder wordt, werkt je geheugen trager en kost het meer moeite om je te concentreren. Dit is normale (ouderdoms)vergeetachtigheid.

Dementie

De symptomen van dementie zijn erger dan de symptomen van vergeetachtigheid. Iemand met dementie vergeet niet alleen iemands naam, maar herkent deze persoon ook niet meer. Hij kan verdwalen in zijn eigen omgeving en weet niet meer hoe hij het huishouden moet doen.

Er ‘verdwijnt’ steeds meer informatie uit het geheugen. Eerst is dat vooral nieuwe informatie, maar later gaat het ook om vertrouwde handelingen die verdwijnen. Je vergeet dan bijvoorbeeld belangrijke datums of gebeurtenissen, of je stelt steeds dezelfde vraag. Het gaat bij dementie niet alleen om geheugenproblemen, maar ook om gedragsveranderingen.

Als je je zorgen maakt over je geheugen, kun je het beste even langs de huisarts gaan. Hij kan onderzoeken of er spraken is van dementie, of van normale vergeetachtigheid.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Vochtbehoefte bij ouderen

Vochtbehoefte bij ouderen

Door het ouder worden gaan de nieren vaak minder concentrerend werken en daardoor kan het dorstgevoel afnemen. Daarnaast kan de huid dunner worden, waardoor de kans op uitdroging toe kan nemen. Ook kan medicatie (plaspillen, laxeerpillen, pillen tegen depressies) voor extra vochtverlies zorgen.

Ouderen hebben vocht nodig

In de praktijk hoor ik vaak dat ouderen minder gaan drinken omdat ze heel veel of ineens heel snel moeten plassen en dit graag willen beperken. Of dat ze minder mobiel worden en dus echt afhankelijker worden van wat hun aangeboden wordt door verpleging of familie. Ook merk ik dat mensen vergeten te drinken door hun vergeetachtigheid/dementie/zorgen voor hun partner. Omdat ouderen vaak meer tijd in huis doorbrengen, verliezen ze soms ook meer vocht door het verblijf in hun warme kamer.

Het lichaam bestaat voor ruim 60% uit vocht (ouderen 50%) en onze hersenen voor 97%. Dus is het heel belangrijk dat er voldoende gedronken wordt. De gemiddelde ouderen heeft toch wel 1,7 tot 2 liter vocht nodig.

Uitdroging

Als er te weinig gedronken wordt, kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden, zoals dorst, sufheid, minder zweten, minder plassen, minder elastische huid. En soms zelfs bij ernstige uitdroging verwarring of zwalken. Er zijn ook veel darmproblemen zoals verstoppingen, veroorzaakt door te weinig drinken.

Wanneer u dorst heeft, bent u eigenlijk al te laat. U zou het beste kunnen proberen om het dorstgevoel voor te zijn. Wanneer de urine vrijwel helder/licht geel van kleur is, dan wordt er voldoende gedronken.

De hoeveelheid aan vocht is natuurlijk per persoon en situatie verschillend, maar het algemene advies is 8 tot 10 keer per dag iets te drinken. En bij hitte, koorts, diarree en overgeven heeft u vaak nog extra vocht nodig. Check dus goed de kleur van uw urine.

Jolanda Donk-Roozeboom is diëtist en helpt mensen in hun zoektocht naar een gezond en passend voedingspatroon. Elke maand schrijft Jolanda een blog voor UWassistent over voeding en ouderen.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Bewegen is gezond - 6 voordelen van bewegen

Bewegen helpt om fit te blijven, ook als je ouder wordt. Beweging zorgt voor een goede conditie, waardoor je jezelf lichamelijk en mentaal fitter voelt.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 150 minuten per week, verspreid over meerdere dagen, matig intensief te bewegen. Bij matig intensieve beweging gaat je hartslag omhoog, maar is het wel mogelijk om te blijven praten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen en fietsen, maar ook aan huishoudelijk werk.

Bewegen is gezond; maar waarom eigenlijk? UWassistent heeft de voordelen voor je op een rijtje gezet:

1. Goed gevoel

Bewegen geeft een goed gevoel; als je je lichaam actief gebruikt, heb je daarna een voldaan gevoel. Vaak voel je je na het sporten veel beter. Dit komt doordat er tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ wordt aangemaakt, waardoor je je beter gaat voelen.

2. Kleinere kans op (chronische) ziektes

Regelmatig bewegen is een goedkope manier om je gezondheid goed te houden. Lichamelijk bewegen is goed voor je hart, je bloedvaten en je longen. Daarnaast verkleint het de kans op chronische ziekten.

3. Goed voor je hersenen

Beweging is niet alleen lichamelijk goed voor je, het is ook goed voor je hersenen! Vaak bewegen is positief voor je geheugen en je concentratievermogen. Er komt steeds meer bewijs dat het risico op dementie verlaagd wordt door voldoende te bewegen.

4. Langer zelfredzaam

Door regelmatig (matig intensief) te bewegen worden je spieren en uithoudingsvermogen op peil gehouden. Dit helpt je om langer zelfredzaam te blijven, waardoor je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Je kunt dan namelijk langer zelfstandig boodschappen doen en het huishouden doen.

5. Minder kans op vallen

Door te bewegen, blijft je balans op peil. Als je goed in balans bent is het risico om te vallen kleiner. Goede balansoefeningen zijn bijvoorbeeld op een been staan, of iets van de grond oprapen.

6. Gewrichtspijn voorkomen

Door te bewegen blijven je spieren en gewrichten soepel omdat er meer gewrichtssmeermiddel aan wordt gemaakt. Voldoende bewegen voorkomt veel rugklachten en gewrichtspijn.

Niemand is te oud om te beginnen met bewegen. Zelfs ouderen kunnen hun kracht, conditie en balans nog verbeteren. Beweeg jij elke week voldoende?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Anique Lenting - Persoonlijke assistent in Salland en omgeving Zwolle

Anique Lenting - Persoonlijke assistent in Salland en omgeving Zwolle

Anique Lenting is samen met haar collega Lieke Overgoor op 1 juli 2018 begonnen als persoonlijk assistent in de regio Salland-Zwolle.

“Samen met Lieke de krachten bundelen om ons in te zetten voor alle mensen met een hulpvraag! Samen de verbinding zoeken door persoonlijke benadering en betrokkenheid te tonen. Graag willen wij die verbindende schakel zijn tussen de mensen met een hulpvraag en de gescreende dienstverlener. Onze energie inzetten door een ander te helpen en zo ons eigen steentje bij te dragen om de maatschappij voor iedereen wat leefbaarder te maken, dat is toch fantastisch!”

Samen met haar man Leon en hun vier kinderen woont Anique woont in Heino, de Parel van Salland, dicht bij Zwolle. Een paar jaar geleden zijn ze buitenaf gaan wonen in haar ouderlijk huis. Naast het ouderlijk huis staat een mantelzorgwoning waar haar vader in woont. Zijn wens is in vervulling gegaan; hij kan op zijn oude dag op zijn eigen erf blijven wonen. Op deze manier kunnen Anique en haar man (o)pa blijven ondersteunen en houden de (klein)kinderen opa jong.

Op het erf lopen kippen, konijnen, een poes en een minivarken. In haar vrije tijd speelt Anique handbal, gaat ze graag hardlopen en daarnaast leest en tuiniert ze graag. Ook geniet ze van een lekker hapje en drankje met familie en vrienden.

Anique heeft gestudeerd op de NHTV in Breda en heeft ook de opleiding Officemanagement afgerond. Na haar studie heeft ze meerdere dienstverlenende functies gehad bij verschillende (internationale) bedrijven. Haar laatste werkervaring heeft ze opgedaan bij een bemiddelingsbureau in de gastouderopvang. Deze ervaring heeft vele overeenkomsten met het werk als persoonlijk assistent bij UWassistent. In haar vrije tijd heeft ze zich voor diverse instanties als vrijwilliger ingezet.

Net als Lieke is Anique empatisch en dienstverlenend ingesteld. Anique heeft een helicopterview, Lieke is detaillist; hun kwaliteiten sluiten goed op elkaar aan, dat maakt ze een écht team!

“UWassistent staat voor persoonlijke dienstverlening. Wij nemen de tijd voor de klant en zoeken de perfecte match met de dienstverlener. Die persoonlijke aanpak zie je terug in de praktijk. Zo veel mogelijk mensen laten genieten van de prettige dienstverlening door UWassistent. Persoonlijke benadering en betrokkenheid, dat is onze kwaliteit. Wij staan voor iedereen klaar!”

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Slaapproblemen? 7 tips om beter te slapen!

Slaapproblemen? 7 tips om beter te slapen!

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid, ook op hogere leeftijd. Een goede nachtrust ondersteunt het geheugen en helpt je om je te concentreren. Voldoende slapen is belangrijk voor het immuunsysteem en helpt ziektes voorkomen. Onvoldoende slaap kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Veranderend slaappatroon

Ons slaappatroon verandert naarmate we ouder worden. Op oudere leeftijd heb je niet minder slaap nodig dan op jongere leeftijd. De meeste gezonde ouderen hebben 7,5-9 uur slaap nodig. Wel verandert de verdeling van slaap over de dag heen en verandert de slaapkwaliteit. Zo slapen ouderen lichter en worden ze vaker wakker. Ze zijn gevoeliger voor geluiden en doen vaak overdag een dutje.

Slaapproblemen

Bijna de helft van de 50-plussers heeft chronische slaapproblemen. Vaak heeft dit te maken met medische of psychische problemen, het gebruik van medicijnen of een stressvolle gebeurtenis. Slapeloosheid is het meest voorkomende slaapprobleem; moeite met inslapen of ’s nachts lang wakker liggen. Als het slaapprobleem langer dan twee maanden duurt, is er sprake van chronische slapeloosheid. Zowel te kort (minder dan 7 uur) als te lang (meer dan 9 uur) slapen vergroot de kans op slapeloosheidsklachten.

Heb jij ook problemen met slapen? UWassistent geef 7 tips!

7 tips om beter te slapen

1. Elke dag hetzelfde ritueel

Als je elke avond rond hetzelfde tijdstip en volgens hetzelfde ritueel naar bed gaat, val je gemakkelijker in slaap. Een ritueel zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen.

2. Beweeg voldoende

Als je overdag veel beweegt, ben je moe aan het eind van de dag waardoor je klaar bent om te gaan slapen. Probeer om de laatste drie uur voor je gaat slapen niet te gaan sporten. Je lichaam heeft dan nog te veel adrenaline waardoor het juist moelijker wordt om in slaap te vallen.

3. Ga naar buiten

Zonlicht helpt je melatonine op peil te houden. Melatonine is een hormoon dat er voor zorgt dat je slaperig wordt als het donker wordt. Het reguleert je slaapt-waakritme. Daarom is het belangrijk om minimaal twee uur zonlicht per dag te zien. Houd overdag je gordijnen open, zodat je pas moe wordt als het donker wordt.

4. Creëer een rustige omgeving

Zorg er voor dat de omgeving waarin je slaapt donker, rustig en comfortabel is. De ideale kamertemperatuur om te slapen ligt tussen de 16 en 18 graden. Denk daarnaast aan een dekbedovertrek met een relaxerende kleur zoals wit of blauw en zorg voor een matras waar je goed op ligt.

5. Eet bewust

Drink geen cafeïne of alcohol voor het slapengaan. Eet ook geen grote maaltijd of pittig eten net voordat je gaat slapen; doe dit minimaal drie uur voor je naar bed gaat. Ga echter ook niet met honger naar bed, neem dan een kleine gezonde snack voor dat je gaat slapen.

6. Gebruik geen slaapmiddelen

Slaapmiddelen kun je beter vermijden; vooral bij ouderen brengen deze middelen veel risico’s met zich mee. Door gewenning aan slaapmiddelen is er een steeds hogere dosis nodig en kun je niet meer zonder. Als je echter pijn hebt en daardoor niet in slaap kan komen, is het verstandig om met je arts te overleggen over eventuele pijnstilling.

7. Ontspan voor je naar bed gaat

Zorg ervoor dat je minstens een uur voordat je naar bed gaat je lichaam ontspant. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, het drinken van een kop thee of het nemen van een warm bad. Gebruik voor het slapengaan geen beeldschermen, hierdoor kan het lastiger zijn om in slaap te vallen.

Slaap-en waakdiensten

Is er ’s nachts ondersteuning nodig? Is je vader of moeder ’s nachts liever niet alleen, of is er na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname behoefte aan nachtzorg? UWassistent biedt slaap- en waakdiensten aan om u ’s nachts te ondersteunen!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Lieke Overgoor – Persoonlijk assistent in omgeving Zwolle

Lieke Overgoor – Persoonlijk assistent in omgeving Zwolle

Lieke Overgoor is een van onze persoonlijke assistenten in de regio Zwolle. Samen met haar collega Anique Lenting is ze op 1 juli 2018 aan de slag gegaan als persoonlijke assistent.

“Met het werk als persoonlijke assistent kunnen we zorgen voor een stukje minder eenzaamheid onder de senioren. We verbinden mensen om het leven voor velen wat makkelijker te maken.”

Lieke woont in Heino samen met haar partner Marc en haar twee jonge kinderen Maud en Loek. Tijdens haar studie Leisure Management in Leeuwarden werkte Lieke in de keuken van een verzorgingstehuis, waar ze het erg naar haar zin had. De combinatie tussen het contact met de bejaarden en het werk dat ze deed was prettig. Na haar studie is ze bij een gastouderbureau op de administratie gaan werken, maar dankzij de snelle groei van het gastouderbureau heeft ze verschillende functies bekleed. De laatste jaren is ze werkzaam als relatiebeheerder.

In haar vrije tijd spreekt Lieke graag af met vrienden. De gezelligheid van een drankje en lekker kletsen is voor haar echt ontspanning. Daarnaast probeert ze regelmatig te sporten, hardlopen en zwemmen zijn daarbij favoriet.

Lieke is net als Anique dienstverlenend ingesteld. “Ik ben pas tevreden met mijn werk als mijn klant blij is met de dienstverlening én wanneer de dienstverlener met veel plezier bij de klant werkt.”

Mensen worden steeds ouder en willen langer zelfstandig blijven wonen. Hoewel ze niet altijd zorg nodig hebben, kunnen ze vaak wel wat ondersteuning gebruiken. Ook zien Lieke en Anique dat steeds meer jonge, drukke gezinnen en tweeverdieners baat hebben bij ondersteuning in het huishouden. Bovendien hopen ze overbelaste mantelzorgers van dienst te kunnen zijn.

“De persoonlijke aandacht en het denken vanuit de klant maakt UWassistent uniek. We bekijken het totaalplaatje en handelen hiernaar. We richten ons niet op zorg, maar kijken net iets verder. Waarmee zou de klant nog meer geholpen zijn dan bijvoorbeeld alleen huishoudelijk werk?”

“Naast landelijke samenwerkingen willen we graag regionaal gaan samenwerken. Samen hebben we een doel; de mens prettig langer zelfstandig laten wonen, op welke manier dan ook!”

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

De rol van muziek bij dementie

De rol van muziek bij dementie

Voor Dementieweb schreven wij een blog over de rol van muziek bij dementie. Muziek heeft verschillende functies en muziek doet iets met ons brein. Lees het hele artikel op de site van Dementieweb of klik op bovenstaande afbeelding.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties