Alles loopt op rolletjes

Bewegen voor ouderen is erg belangrijk. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je langer fit blijft, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Bewegen geeft energie. Bewegen is goed voor je hersenen en verlaagt de kans op dementie.

Maar hoe kun je als oudere voldoende blijven bewegen? Bijvoorbeeld als je wat minder mobiel bent en een rollator nodig hebt om te lopen?

Rollatordans

In verschillende bejaardentehuizen en wijkcentra is het al een groot succes; rollatordans. Deze vorm van beweging wordt vooral gedaan door minder mobiele ouderen, maar is ook erg geschikt voor jongeren met een beperking. Een rollator wordt nog vaak gezien als oubollig, maar het is een handig hulpmiddel als iemand extra steun nodig heeft bij het lopen.

Rollatordansen is als dansen met een partner; een dansende vrouw wordt normaal gesproken geleid door een partner. Nu leidt een rollatordanser de rollator.

Ontstaan van het rollatordansen

Jeanne Assmann was in de jaren zestig beroemd in het ballroomdansen. Nadat zij een hersenbloeding had gehad, was het dansen en praten voor haar onmogelijk en kwam zij op het idee van rollatordansen. Ze heeft hiermee onder andere een televisieprogramma bereikt en ze was betrokken bij een rollatordansversie van het Zwanenmeer.

Voordelen van rollatordansen

Rollatordansen is een verantwoorde beweegactiviteit en heeft een preventieve werking. Het draagt niet alleen bij aan het halen van de beweegnorm, maar zorgt er ook voor dat de danser een betere balans heeft, wat de kans op vallen verkleint.

Door vaker te rollatordansen wordt het zelfvertrouwen in de omgang met de rollator vergroot. Er is bij het dansen aandacht voor de houding, balans en het besturen van de rollator. Het belangrijkste van rollatordansen zijn de ‘danskriebels’; de beweging, de muziek en het plezier. Veilig gebruik van de rollator staat hierbij centraal.

Dansen met een rollator

De rollatordansen zijn gebaseerd op gewone dansen zoals een Engelse wals, de samba en de chachacha. Wel zijn de dansen aangepast; met een rollator moeten de bewegingen wat simpeler zijn. Zo worden bijvoorbeeld snelle draaien of passen achteruit aangepast om het voor de rollatordansers veilig en leuk te houden.

Herinneringen aan vroeger

Rollatordansen is niet alleen goed voor de beweging, ouderen halen er ook vaak herinneringen mee op. Door te dansen komen er vaak herinneringen aan vroeger terug, bijvoorbeeld over het dansen met een partner. Ouderen hebben hier vaak positieve herinneringen aan.

Dansen is dus mogelijk voor iedereen! Zelfs op latere leeftijd kun je nog beginnen met dansen.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Dag van de Mantelzorg 2018

 

10 november is de Dag van de Mantelzorg. UWassistent waardeert mantelzorgers, daarom zetten wij elke maand een mantelzorger in het zonnetje!

Voldoening

Mantelzorgers halen vaak veel voldoening uit het zorgen voor een ander. Toch geven veel mantelzorgers aan dat het zwaar voor hen is om de zorg te verlenen. Vaak gaat het niet alleen om zorg, maar moeten er ook andere dingen voor de hulpbehoevende geregeld worden. Op de Dag van de Mantelzorger wordt de waardering voor de mantelzorgers in heel Nederland getoond. Zo wordt er bijvoorbeeld een heerlijke lunch georganiseerd in Lelystad, een verwendag in Den Bosch en een Quiz in het Stadstheater in Zoetermeer. Wil je weten wat er die dag bij jou in de buurt georganiseerd wordt? Kijk op www.dagvandemantelzorg.nl

Om mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen werkt UWassistent samen met diverse organisaties.

Mezzo

Mezzo ondersteunt al tientallen jaren landelijk iedereen die zorgt voor een naaste. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Mezzo Mantelzorglijn, waarbij je voor vragen of een luisterend oor terechtkunt. Ook kun je via Mezzo lotgenoten vinden, en kunnen zij je helpen met diverse vragen met betrekking tot mantelzorg zoals informatie over de wet- en regelgeving.

De Mantelzorgmakelaar

 Onze persoonlijke assistenten Linda en Bianca uit regio Den Haag hebben kortgeleden kennisgemaakt met de mantelzorgmakelaar. De mantelzorgmakelaar zet zich in voor mantelzorgers die ondersteuning willen bij het regelwerk dat de zorg met zich meebrengt. Een mantelzorgmakelaar wijst de weg, geeft overzicht en voert regeltaken uit voor de mantelzorger – maar de regie blijft bij de mantelzorger. Hierdoor krijgt deze weer grip op de situatie en komen zorg en privé beter in balans.

Bianca en Linda zien een mantelzorgmakelaar als een mooie aanvulling op onze bestaande diensten: “Wij zien dat een mantelzorger intensief voor een naaste of dierbare zorgt. Vaak is een mantelzorger (over)belast met al het papierwerk, contacten met instanties, indicaties, wettelijke regelingen en de organisatie van de zorg. Een overbelaste mantelzorger kan worden geholpen met praktische ondersteuning. Samen met de diensten van UWassistent kunnen wij de mantelzorger bijstaan in de liefdevolle taak die hij heeft.” 

Wil je meer informatie over de Mantelzorgmakelaar? Neem dan contact op met de persoonlijke assistent, of met het hoofdkantoor via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

Een mantelzorgmakelaar kan mogelijk vergoed worden vanuit je zorgverzekering. Vraag deze vergoeding altijd eerst na bij je zorgverzekering.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Mooie ervaringen

Onze persoonlijke assistenten hebben enkele mooie ervaringen opgeschreven!

Dankbaar werk – door Corine Stigter

Zo fijn dat je met kleine dingen al zo veel voor iemand kunt betekenen. Bij mijn wekelijkse bezoekje aan een vaste klant ben ik even met hem naar de kapper geweest, heb ik zijn kledingkast geordend, boodschappen gehaald, afwasje gedaan en scheerapparaat gereinigd. Voor mij zo gewoon maar voor hem heel bijzonder. Omdat hij nooit een partner heeft gehad is hij het helemaal niet gewend dat dit soort dingen voor hem worden gedaan. Zelf kan hij niet veel meer. “Als ik jou toch niet had” zucht hij dan. “Ja ja, en allebei je handen niet” geef ik hem dan terug. Dan lachen we er samen maar om. Dankbaar werk heb ik toch.

Samen boodschappen doen - door Maaike Smulders

Al enige tijd kom ik bij een vrouw van inmiddels 85 jaar. Ze is super lief en ik kan onwijs met haar lachen. Ik plaag haar af en toe, bijvoorbeeld als we een boodschappenlijstje aan het opstellen zijn. Ze vraagt wat er op mijn boodschappenlijstje staat. “Een bubbelbad,” zeg ik dan. Of: “Een knappe man. O nee haha, verkeerde lijstje!”

In de supermarkt moet iedereen altijd lachen als we weer rondlopen. Ik voorop met het boodschappenkarretje, wuivend welke kant we op moeten.

De laatste tijd gaat ze niet altijd meer mee boodschappen doen. Ze is moe, heeft minder energie en is soms wat verward. Dat vind ik er verdrietig om te zien. Als ik wegga, zegt ze altijd. “Ga je nu al?” of “Wanneer zie ik je weer?” Als ik aangeef wanneer ik weer langskom, vindt ze dat dat lang duurt. Vervolgens maak ik een grapje, dat we allebei iets hebben om naar uit te kijken en dat we elkaar snel weer zien. En ik vertel dat ze me altijd mag bellen.

Thuis gaat de telefoon. Het is mevrouw. Ze belt me om te laten weten dat ze genoten heeft vandaag. Maar ze zegt ook dat ze verdrietig is en dat ze me mist. Dan breekt mijn hart, en kijk ik extra uit naar de volgende afspraak.

Afhankelijk van anderen – door Bianca van Wijk

Wat is het moeilijk voor hem. Hij is 80 jaar en heeft altijd zelfstandig geleefd. Zijn vrouw verloren en dan de diagnose Parkinson krijgen. Hij ging zichtbaar achteruit en dat zagen niet alleen de mensen om hem heen; hij zag het zelf des te meer. Gelukkig had hij, met de juiste medicatie, weer zin in het leven.

Helaas brak hij zijn been en kan hij nooit meer alleen thuis wonen. Wat moet het moeilijk voor hem zijn om op deze manier afscheid te moeten nemen van zijn zelfstandige leven. Ineens kom je nooit meer thuis en ben je afhankelijk van anderen.

Van foto's die zijn kinderen maken kiest hij uit wat hij uit zijn huis wil en dat brengen ze in zijn kleine kamertje in het verpleeghuis. “Ik moet het hier naar mijn zin krijgen, het is niet anders”, zegt hij sterk.

“En ja, nu heb ik ook geen huishoudelijke hulp nodig,” zegt hij treurig. “Nee” zeg ik “maar we gaan u niet vergeten. Zo gemakkelijk komt u niet van mij af.” “Dan wil ik graag in plaats van een huishoudelijke hulp iemand die me van de zomer lekker mee naar buiten neemt.” “Komt in orde”, zeg ik, en we nemen afscheid. Maar niet voor lang want ik ga op zoek naar een fijn en lief gezelschapsmaatje.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Naambadges in de zorg

In het ziekenhuis is het belangrijk dat je cliënten en patiënten je eenvoudig kunnen aanspreken. Het gebruik van naambadges is dan ook al zeer gebruikelijk. Maar niet alleen in ziekenhuizen is het belangrijk dat je eenvoudig kan worden aangesproken. Ook voor verzorgingstehuizen, bejaardentehuizen, tandartspraktijken en andere medisch specialisten centra is een naambadge zeer belangrijk.

Er zijn veel mogelijkheden met naambadges bij zorginstellingen. Je kunt jouw ideale naambadge zelf ontwerpen en dat is fijn, want met jouw ideale naambadge neem je een belangrijke onzichtbare drempel weg.

Het voordeel van een naambadge

Een zorgverlener met een naambadge is natuurlijk eenvoudig aanspreekbaar, maar dat is niet het enige grote voordeel van een naambadge:
• Medewerkers zien er representatief en professioneel uit
• Medewerkers zijn goed herkenbaar
• Cliënten en patiënten weten precies wie er wel bij de zorginstelling werkt
• Ook bezoekers kunnen eenvoudig een medewerker zoeken en aanspreken
• Elkaar bij naam kunnen aanspreken schept een persoonlijke band

Oftewel genoeg belangrijke voordelen van een naambadge voor persoonlijke zorg.

Dementie 

Een belangrijk onderwerp binnen de zorg is natuurlijk dementie. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen / syndroom waaruit blijkt dat de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Als zorgverlener binnen deze groep is het natuurlijk ontzettend belangrijk om te zorgen dat je herkenbaar en aanspreekbaar bent. Naambadges spelen hierbij ook een zeer belangrijke rol. Het is belangrijk om een punt van herkenning te zijn. Een naambadge met bijvoorbeeld je foto, naam en functie kan er al voor zorgen dat de cliënten je makkelijker kunnen herkennen en aanspreken.

 Aandachtspunten voor naambadges in de zorg

Het is mogelijk om zelf een naambadge te ontwerpen met behulp van software. Tijdens het ontwerpen en uitzoeken van een naambadge zijn er een aantal aandachtspunten waar het handig is om rekening mee te houden: 

• Het is belangrijk dat badges veilig zijn
• De badges moeten goed leesbaar zijn, zorg voor een duidelijk lettertype en lettergrootte
• Het is belangrijk dat badges goed bevestigd zitten
• De huisstijl moet ook terugkomen op het ontwerp  

Probeer binnen de mogelijkheden te kiezen voor een creatief ontwerp. Een creatief en leuk ontwerp kan een punt van herkenning zijn voor dementerende ouderen of voor een glimlach zorgen op het gezicht van een kind. Pas wel op met het gebruik van veel verschillende kleuren, dit kan namelijk zorgen dat de badge onleesbaar wordt.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Eenzaamheid bij ouderen

Een 88-jarige man op de vierde verdieping van een klein flatje, zittend in zijn fauteuil met de benen omhoog. Kijkend op zijn horloge, in zijn rechterhand de krant van vandaag die hij voor de tweede keer leest. Het hoogtepunt van zijn dag? Dochterlief, die de boodschappen komt brengen, een kopje koffie drinkt en gehaast weer weggaat om de kinderen naar de voetbal en hockey te brengen.

 

Eenzaam voelen

Volgens Het Ouderenfonds voelen veel ouderen zich eenzaam. Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers in Nederland, waarvan zeker een kwart zich eenzaam voelt. Meer dan 200.000 van hen zijn extreem eenzaam, wat betekent dat zij slechts een keer in de maand sociaal contact hebben (Bron: Onderzoek TNS/Nipo). Het meest eenzaam zijn de gescheiden alleenstaande ouderen die weinig sociale contacten hebben.

Eenzaamheid neemt toe als de leeftijd toeneemt. Vaak komt dit door intense gebeurtenissen, zoals het overlijden van de partner, verminderde vitaliteit en afnemende zelfstandigheid. Het RIVM stelt dat niet alleen sociale eenzaamheid, maar ook emotionele eenzaamheid toeneemt met de leeftijd.

 

Gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid kan veel gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Een lagere weerstand en een verhoogde kans op hartziekten en Alzheimer kunnen het gevolg zijn van (langdurige) eenzaamheid.

 

UWassistent ondersteunt eenzame ouderen

Persoonlijke assistent Corine Stigter deelt haar ervaring:

“Een klant van mij heeft nooit een partner gehad en is erg eenzaam. In ons eerste gesprek gaf hij aan dat hij nergens van geniet. Tijdens het gesprek kwamen er toch dingen naar boven die hij wel leuk vindt en hij stond er voor open dat ik wekelijks even bij hem zou komen; iemand die er echt helemaal voor hem is.

Hij was al blij toen ik een week later binnenkwam. Eerst koffie gedronken en daarna op pad met de rolstoel. Geld pinnen en lopen langs de kinderboerderij, want daar geniet hij echt van. Hij kijkt uit naar de volgende keer en ik ging met een goed gevoel naar huis.”

 

Gezelschapsmaatje

Ken jij iemand die wel een gezelschapsmaatje kan gebruiken? De persoonlijke assistenten van UWassistent gaan graag op zoek naar passend gezelschap.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Linda Herkemij – persoonlijke assistent in regio Den Haag

Linda Herkemij is samen met Bianca van Wijk werkzaam als persoonlijke assistent in regio Den Haag.

Linda heeft de opleiding Nederlands Recht gevolgd aan de Open Universiteit. Ze woont samen met haar vriend en zijn zoon. Ze hebben een lieve Beagle en twee katten. Linda’s hobby’s zijn sporten, lezen en wandelen.

Ze heeft diverse functies gehad. Zo heeft Linda gewerkt als docent juridische en administratieve vakken, examenontwikkelaar en -beoordelaar, office manager, vrijwilliger bij een stichting ter ondersteuning van immigranten en bij 113 (zelfmoordlijn).

Volgens Linda maakt het persoonlijke contact met zowel klanten als dienstverleners UWassistent uniek. “Ik wil niet tot mijn pensioen achter een bureau zitten en contracten maken. Als persoonlijke assistent heb je afwisselend werk en ben je van toegevoegde waarde in de maatschappij, en vooral voor ouderen.”

Door haar mensenkennis is Linda in staat om goed matches te maken. Ze is een harde werker die net dat stapje extra wil doen voor klanten en dienstverleners. Linda heeft aandacht voor de persoon, ze denkt mee en is bereid om haar handen uit de mouwen te steken.

“Ik wil me verder ontwikkelen als persoonlijke assistent door te groeien en dan een goede organisatiestructuur op te bouwen. Ik wil meer inzicht krijgen in nieuwe mogelijkheden en meer samenwerkingen aangaan, bijvoorbeeld met zorgmakelaars.

Linda is tevreden met haar werk als alles goed loopt, als er goede matches zijn gemaakt en als de klant en de dienstverlener tevreden zijn.

“Ik wil dat onze klanten weten dat er altijd mogelijkheden zijn en dat we graag meedenken.”

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

In beweging met een wandelstok

Een wandelstok kopen is één ding. Vervolgens dient u de wandelstok nog op de juiste hoogte in te stellen en op de juiste manier te gebruiken. We geven u hieronder graag een aantal handige tips.

De wandelstokhoogte instellen

Alleen als een wandelstok op de juiste hoogte ingesteld is, kan hij u goed ondersteunen en uw benen, knieën en enkels ontlasten. Een wandelstok die te kort of juist te lang is, kan juist voor extra klachten aan uw rug en / of schouders zorgen omdat u scheef gaat lopen met een te korte of een te lange wandelstok. Hoe weet u of de wandelstok op de juiste hoogte is ingesteld?

1. Ga recht staan met uw favoriete schoenen aan.

2. Laat uw armen losjes langs uw lichaam hangen met licht gebogen ellebogen.

3. Meet de afstand van de grond tot aan de bovenkant van uw pols, bij de knokkel net voorbij uw pols.

4. De afstand die u gemeten heeft, is de lengte van de wandelstok inclusief handgreep.

U kunt de wandelstok ook verstellen door de stok naast het been waar u de stok gaat gebruiken te zetten en te verstellen tot aan de knokkel net voorbij uw pols. Heeft u een traditionele wandelstok? Dan dient u deze op de juiste hoogte af te zagen en de dop opnieuw te monteren.

Met een wandelstok lopen

Hoe gebruikt u een wandelstok op de juiste manier, zonder dat u extra klachten krijgt? Een wandelstok gebruikt u over het algemeen als één been ‘slechter’ is dan het andere been. De wandelstok gebruikt u aan de kant van het goede been, tegelijkertijd met het slechte been mee. Zo is uw evenwicht beter op het moment dat u op het slechte been staat. Staat u op het slechte been, dan steunt u eveneens op de wandelstok. Staat u op het goede been, dan beweegt de wandelstok met uw slechte been mee.

Zet de stok altijd stevig neer bij iedere stap. Gebruik uw wandelstok bij evenwichtsproblemen vooral om uw balans te bewaren. Wilt u uw rug en benen eveneens ontlasten? Dan kunt u met uw armen en bovenlichaam op de wandelstok steunen.

Na bovenstaande uitleg over wandelstokken kunt u met een gerust hart op pad gaan en van net dat beetje extra ondersteuning en balans genieten. Wilt u graag hulp bij de keuze voor of het gebruik van een wandelstok? Informeer dan eens bij een specialist naar de mogelijkheden.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Mooie fietsroutes

Nederland is een ideaal fietsland. Er zijn veilige, comfortabele fietspaden en het land is lekker vlak. UWassistent heeft mooie fietsroutes voor u uitgezocht!

Fietsen in omgeving Schijndel

Tijdens deze afwisselende route van ruim 40 kilometer fietst u niet alleen door een prachtig natuurgebied en over oude dijken, maar komt u ook diverse bezienswaardigheden tegen. U fietst bijvoorbeeld langs Kasteel Heeswijk, de ruïne van het oude landgoed ‘Seldensate’, molens, oude boerderij en de dijk van een waterwering. U fietst onder andere door de Brabantse plaatsen Schijndel, Heeswijk en Sint Michielsgestel.

Schloss Diepenbrock

In de Gelderse achterhoek ligt een prachtig landschap met verscholen, kleine boerderijtjes. Deze fietsroute leidt u naar Barlo in Duitsland waar u veel meer, grote boerenhoeves kunt zien. Deze afwisselende en bosrijke omgeving gaat over zandwegen die over het algemeen goed berijdbaar zijn. Het hoogtepunt van deze tocht is Schloss Diepenbrock met restaurant en een terras aan het water.

Nationaal Park Wieden-Weerribben

Het Nationaal Park Wieden-Weerribben is een moerasgebied dat is ontstaan door turfwinning rond de 13e eeuw. Het overgebleven land overstroomde, waardoor er meren ontstonden. De plassen die hierbij zijn ontstaan noemt men hier wieden. Je start de fietsroute van meer dan 40 kilometer in Giethoorn, een prachtig dorp van vele eilandjes met oude boerderijen.

Amsterdam: centrum en het Vondelpark

Deze fietsroute van ruim 30 kilometer leidt je van Amstelveen langs de Amstel en het Amstelpark naar het centrum van Amsterdam. Verschillende bezienswaardigheden zijn hier te zien; van de dagelijkse markt op de Nieuwmarkt tot de monumentale panden. Je komt langs De Waag, die oorspronkelijk een stadspoort was maar sindsdien vele functies heeft gehad zoals museum, brandweerkazerne en theater. Van het Centraal Station een stukje langs het IJ, en daarna richting het Vondelpark. Via het – kunstmatig aangelegde – Amsterdamse Bos waar enkele monumenten te vinden zijn fiets je terug richting Amstelveen.

Fietsroute met hunebedden

Het dorpje Sleen ligt in een gebied waar de geschiedenis herleeft door de hunebedden die er staan. In het natuurgebied Sleenerzand ligt een prachtige natuur waarin stuifzand afgewisseld wordt met heidevelden en vennetjes. In deze fietsroute van ongeveer 30 kilometer ontdek je een stukje écht Drenthe.

De Ronde van Nederland

De meest ultieme fietsroute is toch wel de Ronde van Nederland. Deze fietsroute geeft maar liefst 1300 kilometer fietsplezier. Hij gaat zo veel mogelijk langs de grenzen met Duitsland en België en langs de Noordzee. Er is een grote variatie aan landschappen door de verschillen in het land. Je doorkruist bijna alle provincies. Wat je allemaal gaat zien in deze route? Denk aan de Brabantse vennen, duinen, rivieren, heuvels, karakteristieke dorpen, en nog veel meer; bij deze fietsroute kom je alles tegen.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Tips tegen uitstelgedrag

Uitstelgedrag houdt in dat je je taken niet uitvoert, én dat je je hier slecht over voelt. Door dit slechte gevoel worden er stresshormonen aangemaakt, waardoor jij stress ervaart en je zorgen maakt. Dit bevordert de groei van vetcellen en is slecht voor je immuunsysteem. Uitstelgedrag kan er dus voor zorgen dat je ziek of dik wordt. Dit zijn goede redenen om uitstelgedrag aan te pakken! UWassistent geeft 9 tips tegen uitstelgedrag.

1. Stel een deadline

Verplicht jezelf om de taak te voltooien voor een bepaalde deadline. Lukt dit niet? Maak het dan een publiekelijke deadline. Stel familie, vrienden of collega’s op de hoogte van je deadline. Door een concrete toezegging te doen aan iemand die belangrijk voor je is, dan is de kans lager dat je je taak uitstelt omdat je je belofte na wilt komen.

2. Maak een to-do list

Door een lijst te maken van openstaande taken weet je precies wat je nog moet doen. Zonder lijst heb je geen overzicht, wat tot meer uitstelgedrag kan leiden. Bovendien kun je op je to-do list afvinken wat je al gedaan hebt. Dit werkt motiverend om de lijst verder af te werken.

3. Geen zin? Doe een makkelijke taak

Heb je geen zin in een moeilijke of grote taak, bijvoorbeeld waarbij je lang bezig bent of belangrijke beslissingen moet nemen? Doe dan een gemakkelijk taak. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van je bureau of het afhandelen van enkele e-mails. Ook deze taken moeten immers een keer gedaan worden en nu ben je wél productief bezig. Door andere nuttige dingen te doen kom je weer in een productieve flow waardoor je persoonlijke effectiviteit verbetert.

4. Voorkom afleiding

Tegenwoordig zijn mensen snel afgeleid door – vooral – hun mobiele telefoon. Zet deze dus uit, of op vliegtuigstand, of op stil. Kies voor een werkplek waar je niet snel afgeleid wordt. Minder afleiding zorgt voor minder uitstel.

5. Stel doelen op

Mensen die laag scoren op doelen stellen, hebben vaker uitstelgedrag. Door korte termijn doelen te stellen bereik je meer doelen dan door lange termijn doelen te stellen.

6. Zet alles klaar

Heb je geen zin in een taak? Zorg dan dat alles alvast klaar staat. Ben je van plan om je administratie op te ruimen? Leg dan alvast al je archiefmappen en papieren op tafel. Als alles klaar ligt dan is de drempel om te beginnen met de taak veel lager.

7. Begin eraan! Want het begin is het moeilijkst

Neem jezelf voor om vijftien minuten aan de taak te werken die je uitstelt. Vaak zul je zien dat je daarna doorgaat omdat je er toch al mee bezig bent. Het begin is het moeilijkst; als je eenmaal op gang bent dan komt de rest vanzelf!

8. Vraag hulp!

Soms hebben mensen last van faalangst; dit gebeurt vooral bij nieuwe taken. Omdat ze er niet aan durven te beginnen of omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen, stellen ze de taak uit. Twijfel je of je een taak wel aankan of weet je niet goed wat je moet doen? Vraag dan hulp!

9. Zeg nee

Vaak komt uitstelgedrag omdat je het te druk hebt. Zeg eens nee tegen dingen die jou niet helpen om je doelen te behalen.

Iedere stap in de richting van je einddoel is een stap in de goede richting. Ook meerdere kleine stappen zorgen er voor dat je je doel bereikt.

Zijn er taken in het huishouden die je echt niet zelf meer wil of kan uitvoeren? Een huishoudelijke hulp via UWassistent zorgt ervoor dat uw huis weer schoon wordt!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Ouderen in het zonnetje

Vandaag (5 oktober) is het Nationale Ouderendag. Op deze dag laat het Nationaal Ouderenfonds wensen uitkomen van senioren die hun wens moeilijk alleen kunnen vervullen, bijvoorbeeld doordat ze alleen zijn of lastig op pad kunnen. “Een mooie doe-dag die ons ondertussen bewust maakt dat veel ouderen best wat meer aandacht kunnen gebruiken,’’ aldus Liesbeth Pauw van UWassistent regio Woerden. Zij is dagelijks actief in de zorg voor senioren en met het vervullen van hun wensen, in Woerden en een ruime regio daar omheen.

“Of je je nu inzet als vrijwilliger, mantelzorger of professional, zorgen voor je medemens is zinvol en dankbaar. Wij van UWassistent maken daar werk van, met inmiddels heel veel tevreden dienstverleners en klanten! Wij doen ons werk met een lach en zijn trots als onze klanten happy zijn!’’

Goed verzorgd zijn, een veilig idee

In de regio Woerden wordt inmiddels met drie vaste medewerkers gewerkt vanuit de vestiging in de Zorgpassage van het Antoniusziekenhuis in Woerden. Bijna 100 dienstverleners zetten zich in voor meer dan 200 klanten. De hulp is zeer divers. Een voorbeeld: “Voor een dame van 91 die aan dementie lijdt, verzorgen we begeleiding,’’ vertelt Liesbeth. “Mevrouw is erg vergeetachtig en voelt zich vaak eenzaam, hoewel haar kinderen haar zo vaak mogelijk bezoeken. In afstemming met de thuiszorg komen wij tweemaal daags op bezoek. Niet gehaast, maar met alle aandacht en tijd om met mevrouw te eten, wandelen, babbelen of een spelletje te spelen. De regelmaat en de rust in onze aanwezigheid doen haar goed; ze is niet alleen. Dat is ook voor de familie (lees: mantelzorgers) een veilige gedachte.” 

Ook op de Nationale Ouderendag waren ze in Woerden druk in de weer. Naast de reguliere hulp en ondersteuning, werd vandaag de extra mogelijkheid geboden om gezellig te komen genieten van een kopje koffie in hun vestiging. 

Wat opvalt is dat de vraag om begeleiding naast de traditionele zorg groeiende is. Vaak begint het bij huishoudelijke hulp. Steeds vaker worden aanvullende diensten gevraagd, zoals boodschappenhulp, een tuinman of klushulp, een wandelmaatje, gezelschap bij het koken en eten en begeleiding bij het invullen van formulieren en de administratie. Kunt u een helpende hand gebruiken? Of wilt u juist helpen? Neem dan contact met ons op!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Warme maaltijden bij ouderen

Jolanda Donk-Roozeboom is diëtist en helpt mensen in hun zoektocht naar een gezond en passend voedingspatroon. Elke maand schrijft Jolanda een blog voor UWassistent over voeding en ouderen.

Vorige week kwam ik nog bij een meneer op huisbezoek. Wij hebben het toen gehad over het gebruik van de warme maaltijd.

Deze meneer is alleen, omdat zijn vrouw al zeven jaar geleden overleden is. Zijn eetlust is verminderd en omdat hij nu ook nog eens alleen voor zichzelf hoeft te koken, vindt hij dit echt niet meer de moeite waard. “Moet ik voor die ene aardappel de pan opzetten?” zegt hij zelf. Daarnaast vindt hij het erg ongezellig om alleen te eten. Al met al zorgt dit ervoor dat meneer steeds vaker geen warme maaltijd voor hemzelf klaarmaakt.

Soms maakt meneer nog wel een afspraak met zijn buurvrouw, om samen warm te gaan eten. Maar hij wil haar ook niet te vaak tot last zijn. Zijn dochter kookt ook 1 a 2 dagen in de week voor hem een warme maaltijd, waardoor hij deze maaltijd alleen nog maar hoeft op te warmen.

Maar is het opwarmen van een warme maaltijd nu eigenlijk wel goed? Gaan er voedingsstoffen verloren? En zijn de microgolven niet gevaarlijk? Of kan meneer beter kiezen voor kant-en-klaar maaltijden vanuit de supermarkt?

Kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt bevatten vaak heel veel zout. Dit lijkt dus een gezonde optie, maar eigenlijk is dit het vaak niet. Zout kan er onder andere voor zorgen dat de bloeddruk omhoog gaat, maar ook is dit vaak slecht voor bijvoorbeeld de nierfunctie. Wanneer de maaltijd opgewarmd wordt via de magnetron, gaan er geen voedingsstoffen extra verloren en de microgolven kunnen geen kwaad.

Meneer gaat nu proberen om voor meerdere dagen te koken en dan een portie uit te wisselen met zijn buren, zodat iedereen ook niet meerdere dagen achter elkaar hetzelfde hoeven te eten. En deze porties verwarmd hij dan met de magnetron. Ik ben heel benieuwd of dit een oplossing zal zijn.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Evelien is onze persoonlijke assistent in Zeeland!

Op maandag 1 oktober start onze nieuwe persoonlijke assistent Evelien Nieuwenhuijse in Zeeland! Evelien woont samen met haar dochter, zoon en hond in een leuk huis in Goes. In haar vrije tijd rijdt ze graag dressuur met haar eigen paarden.

Evelien heeft de opleidingen Verzorging en Schuldhulpverlening gedaan. Ze heeft acht jaar in een verpleeghuis gewerkt en heeft haar familie bijgestaan met alle vragen met betrekking tot de zorg. Van het uitzoeken van de beste behandeling, tot meegaan met moeilijke gesprekken bij een arts. Inmiddels werkt Evelien al bijna drie jaar in de jeugdzorg op een gesloten afdeling.

Evelien gaat aan de slag als persoonlijke assistent omdat ze goed kan regelen en ondernemen. Ze heeft een brede kennis van diverse gebieden in de zorg. Ze is erg betrokken en ze is pas tevreden als ze de klant van a tot z ontzorgd heeft en alles op rolletjes loopt.

“In 2014 heb ik borstkanker gehad. In die tijd ben ik geconfronteerd met heel veel ongemakken in zorgland. Als ernstig zieke alleenstaande ouder heb ik alles zelf uit moeten zoeken en moeten regelen, maar daar heb ik veel van geleerd.”

Eveliens vader heeft uitgezaaide kanker. Ze begeleidt hem al zes jaar en gaat steeds op zoek naar de beste behandeling. Ze ondersteunt hem door samen met hem naar artsen toe te gaan en begeleidt al het contact met de artsen en zorgverleners.

Binnen haar familie heeft ze ook de zorg voor haar jongere verstandelijk beperkte broer geregeld. “Ik heb geholpen met het regelen van alle testen tot de aanvraag van de CIZ indicatie en begeleid wonen. Hij heeft nu een mooi plekje en is daar gelukkig.”

Evelien wil graag een netwerk creëren om haar klanten heen. Ze wil hierin coachen en coördineren zodat ze contact heeft met zowel de klant, als de familieleden, als de dienstverleners. Ze vindt het niet alleen belangrijk dat de dienstverlener past bij de klant, maar ook dat de dienstverlener werk doet dat bij hem of haar past.

“Door de recente ontwikkelingen in de zorg moeten ouderen langer thuis blijven wonen. Daarnaast is het een chaos in zorgland. Ik wil mensen compleet ontzorgen. Ik wil mensen niet van het kastje naar de muur sturen, maar echt een oplossing zoeken.”

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Tips voor uitstapjes

Donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. In deze week wordt aandacht gevraagd voor het probleem van eenzaamheid.

Het is belangrijk dat je dingen blijft ondernemen, dit helpt tegen het gevoel van eenzaamheid. Er zijn veel organisaties die activiteiten organiseren, waarbij je nieuwe mensen kunt leren kennen of bestaande contacten kunt behouden.

Een lichamelijke beperking hoeft geen belemmering te zijn om eropuit te gaan. UWassistent geeft tips voor leuke uitjes voor eenzame ouderen.

Ga vrijwilligerswerk doen

Onderzoek heeft aangetoond dat het gevoel van eenzaamheid verminderd wordt door het doen van vrijwilligerswerk. Daarnaast is het doen van vrijwilligerswerk ook een goede optie voor iemand die meer behoefte heeft aan nieuwe contacten.

Maaltijdprojecten

In diverse regio’s in Nederland biedt het Leger des Heils warme maaltijden aan. Heb je geen zin om weer een volledige maaltijd voor jezelf te koken? Schuif dan eens een keer aan bij een maaltijdproject van het Leger des Heils.

Samen breien

In bijna alle regio’s in Nederland zijn gratis brei- en haakclubs. Door samen te breien kunnen ouderen even de deur uit en leren ze nieuwe mensen kennen. Ouderen kunnen hun jarenlange brei-ervaring delen met de nieuwe generatie.

Ga op stap met het Nationaal Ouderenfonds

Door het Nationaal Ouderenfonds worden diverse uitjes georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld naar het strand, een museum, of naar een voetbalwedstrijd. Voor de meeste uitje wordt een kleine bedrage gevraagd.

Doe mee aan uitjes van stichting Vier het Leven

Deze stichting organiseert culturele activiteiten voor senioren die niet alleen op stap willen gaan. Samen met een gastheer of -vrouw gaan zij samen naar de bioscoop, het theater, of een museum.

Seniorenclub

In enkele regio’s organiseert het Leger des Heils wekelijkse bijeenkomsten voor senioren. Bij deze bijeenkomsten staan gezelligheid en sfeer voorop.

Rolstoelauto te huur

De Zonnebloem biedt verspreid over heel Nederland een rolstoelauto te huur aan. Hiermee zorgen ze er voor dat dagjes uit toegankelijker zijn voor mindervaliden.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

(Online) daten voor ouderen

Ouderen en romantiek

Er is weinig bekend over de behoeften en opvattingen van ouderen over intimiteit en relaties. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft een verkennend onderzoek gedaan om te analyseren hoe ouderen hier over denken. Uit dit onderzoek is gebleken dat zelfs bewoners in verpleeghuizen voldoende ruimte voor romantiek ervaren. Het gemis aan romantisch contact zorgt er echter voor dat bewoners eenzamer en minder gelukkig zijn.

Ook ouderen hebben behoefte aan romantiek, maar waar vind je dat nog op oudere leeftijd?

Steeds meer ouderen gaan daten

Meer senioren nemen de stap om (online) te gaan daten. Michaela ten Siethoff van Toekomst Relatiebemiddeling, persoonlijke relatiebemiddeling voor senioren, vertelt:

“Senioren hebben al een hoop levenservaring, waardoor ze vooral heel goed weten wat ze niet willen in een nieuwe relatie. Wat ze wel willen, dat moeten ze vaak zelf nog ontdekken.

Het is belangrijk om de tijd te nemen om elkaar goed te leren kennen. Je hoeft immers niet bij het eerste kopje koffie of thee te beslissen of dit de partner voor de rest van je leven wordt.

Een eerste ontmoeting is altijd spannend, mensen zijn dan niet zichzelf. Pas als je samen ongedwongen dingen gaat doen zoals naar een braderie, een concertbezoek of een fietstocht, kun je elkaar echt leren kennen en kun je iets op gaan bouwen.”

Online daten

Steeds meer ouderen maken gebruik van internet, vooral Facebook is populair onder senioren. Het gebruik van internet maakt de wereld groter. Door de digitale vernieuwingen kunnen ouderen in contact blijven met hun familieleden, ze kunnen herenigd worden met oude bekenden, of ze kunnen nieuwe mensen ontmoeten.

Er zijn talloze websites met mogelijkheden voor online dating. De meeste datingsites werken hetzelfde; je schrijft je in, vertelt iets over jezelf, plaatst er een foto bij en je geeft aan waar je naar op zoek bent. Het systeem gaat dan voor je op zoek naar een passende match. Er zijn zelfs speciale 50-plus datingsites voor senioren. Deze sites zijn met name geschikt voor het snel en eenvoudig vinden van mensen met dezelfde interesses.

Niet iedereen is positief over online daten, er zitten een hoop ‘niet zo nette’ mensen. Zij maken misbruik van de situatie, plaatsen geen realistische foto’s van zichzelf of spreken niet de waarheid over hun status.

Steeds meer alleenstaanden

Niet alleen de digitale ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat steeds meer ouderen online op zoek gaan naar een nieuwe partner. De huidige trend laat zien dat er steeds meer single 50-plussers zijn. De groei van het aantal alleenstaanden is het gevolg van veranderingen in de maatschappij, zoals welvaart, de uitbreiding van de verzorgingsstaat en de veranderende denkwijze over het huwelijk en relaties. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat stellen op oudere leeftijd nog uit elkaar gaan.

Wel hebben de mannen het voor het uitzoeken; er zijn meer oudere vrouwen dan oudere mannen op zoek naar een partner. Dit komt niet alleen omdat er meer oudere vrouwen zijn, maar ook omdat zij vaker initiatief nemen.

Op zoek naar een relatie

Er is een verschil tussen de 40’ers en 50’ers die een relatie zoeken, in vergelijking met de 70-plussers. De eerste groep staat vaak nog midden in het leven, is nog druk aan het werk, heeft wellicht nog thuiswonende kinderen en een grote sociale kring om zich heen. Zij stellen meer eisen, omdat een nieuwe relatie in hun huidige leven moet passen.

Bij 70-plussers is dit anders. Zij realiseren zich dat zij niet alleen willen zijn. Ze hebben een pensioen, een huis, en alles goed voor elkaar. Ze zijn op zoek naar een relatie voor de gezelligheid. Als het klikt en als je verliefd bent, dan is niets beter dan samenzijn.

“Mensen in deze leeftijdsgroep gaan er al snel helemaal voor. Ze realiseren zich dat ze niet meer weten hoeveel tijd ze hebben. Op deze leeftijd vallen er meer mensen weg, waardoor ze zich realiseren dat het leven eindig is.” aldus Michaela, specialist op het gebied van relatiebemiddeling voor ouderen.

“Mensen zijn heel erg blij als het lukt om een nieuwe partner te vinden en dit lukt heel vaak. Het is echt bijzonder en ze zien dit als een gedroomde toevoeging aan hun leven, ze zijn superblij met elkaar. Want hoe is het mogelijk dat ze elkaar nu, op latere leeftijd, nog gevonden hebben? Veel van deze mensen hadden anders eenzaam achter de geraniums gezeten, nu gaan ze samen op pad!”

Je bent nooit te oud om liefde te vinden!

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

6 leuke activiteiten op Wereld Alzheimer Dag!

Vrijdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag 2018. Dit jaar is het thema muzikale ontmoetingen. De afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren in het hele land activiteiten om samen van te genieten. UWassistent heeft enkele bijzondere activiteiten op een rijtje gezet!

Care&Culture koor

Het Care&Culture koor is een koor waar iedereen van basisschoolleerlingen tot verpleeghuisbewoners deel van uit mag maken, in diverse plaatsen in Nederland zijn deze koren al succesvol vormgegeven. Op 21 september geven ze een concert in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam

Onvergetelijke rondleiding

Het Stedelijk Museum Amsterdam organiseert op 21 september Onvergetelijk-rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Wandel mee!

Op zaterdag 22 september organiseert Alzheimer Café Zeewolde hun jaarlijkse wandeling over Zeewoldse dreven. De wandeling is voorzien van een warming-up en er is keuze tussen een korte of een langere wandeling.

Lezingen

Het Limburgs Museum organiseert tijdens de Wereld Alzheimer Dag diverse korte lezingen waarin het onderwerp dementie centraal staat. Kun je dementie voorkomen? En hoe raken we bewust van dementie? Dit zijn enkele onderwerpen die tijdens de lezingen zullen worden besproken.

Kom het beleven

In samenwerking met Steunpunt Mantelzorg van de Stichting Welzijn Ouderen wordt in de gemeente Drimmelen een inloopactiviteit ‘Kom het beleven’ georganiseerd. Het biedt diverse ervaringen om door de ogen van iemand met dementie het leven te bekijken, zoals een dementiebril.

Feestelijke bijeenkomst

In Roosendaal wordt ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag een feestelijke bijeenkomst met muziek, zang en dans georganiseerd. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen met dementie, vergezeld door hun partner of (andere) mantelzorgers.

Wat gaat u doen op Wereld Alzheimer Dag?

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Nancy bij Radio Steunkous

Afgelopen dinsdag was onze persoonlijke assistent Nancy Rietveld uitgenodigd bij Radio Steunkous. Omdat het vrijdag 21 september Wereld Alzheimer Dag is, mocht Nancy vertellen over het team dat werkzaam is bij Riet. Dit gehele team was afgelopen juli gekozen als medewerker van de maand!

Niet alleen vertelde Nancy over het team, ook werd Riet zelf thuis geïnterviewd samen met Esther, een van haar dienstverleners.

Radio Steunkous is een idee van twee wijkverpleegkundigen van Buurtzorg Amsterdam. Bij Radio Salto, de lokale Amsterdamse zender, hebben zij elke week een uur zendtijd. Zij kregen het verhaal van Riet te horen via haar mentor en waren zo onder de indruk van het verhaal dat zij UWassistent hebben opgezocht. Zij vinden het een fantastisch initiatief!

Via de website van Radio Steunkous is de uitzending terug te luisteren

In de uitzending komen ook Rob en zijn moeder Antje aan het woord (zie foto). Antje lijdt aan dementie, maar onderneemt nog veel met haar zoon zoals samen naar de sportschool gaan. 

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

UWassistent op de 50PlusBeurs

Interview Corine Stigter

UWassistent staat deze week op de 50PlusBeurs! 

Van dinsdag 18 september tot en met zaterdag 22 september staat UWassistent op de 50PlusBeurs in Jaarbeurs Utrecht. U vindt ons in hal 9, standnummer 09D23. Zien we u deze week op de beurs? 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Gevolgen van eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Bij mensen die zich eenzaam voelen is de verbinding met anderen niet zoals deze moet zijn. Eenzaamheid is een signaal van je lichaam waarbij jij wordt aangezet tot het versterken van verbindingen met anderen.

In de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober 2018 wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem. Maar wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid kan zeer ernstige gevolgen hebben, die je niet moet onderschatten. Jezelf eenzaam voelen heeft niet alleen emotionele, maar ook lichamelijke gevolgen. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

Eenzaamheid zorgt voor een hoger stressniveau

Personen die zich eenzaam voelen blijken vaak het stresshormoon cortisol te hebben.

Eenzaamheid kan leiden tot een depressie

Uit verschillende onderzoeken bij mensen van middelbare leeftijd en ouder blijkt dat eenzaamheid tot een depressie kan leiden. De kans op een depressie is groter bij mensen die zich eenzaam voelen.

Eenzaamheid kan leiden tot suïcide

Diverse onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen eenzaamheid en (poging tot) suïcide. Dit kan verklaard worden door het verband tussen depressie en eenzaamheid.

Hogere kans op overlijden

Volgens onderzoek is het risico om vroegtijdig te overlijden 4% tot 30% hoger bij eenzame personen. Hierin bestaat geen aangetoond verschil tussen mannen en vrouwen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat het percentage om vroegtijdig te overlijden hoger is bij eenzame mensen dan bij mensen met overgewicht.

Grotere kans op hartziekten en beroerte

Eenzaamheid en sociale isolatie leiden tot een grotere kans op hartziekten en beroerten. Daarnaast verhoogt eenzaamheid ook het risico op andere gezondheidsproblemen zoals slaapproblemen en stress. Slaapproblemen kunnen dan weer leiden tot gebrek aan energie waardoor iemands gezondheid nog verder achteruit gaat.

Eenzaamheid maakt ongelukkig

Omdat mensen sociale wezens zijn, hebben we behoefte aan contact met anderen. Als je geen of weinig andere mensen om je heen hebt, word je ongelukkig. Je hebt andere mensen nodig om steun te bieden of om gevoelens te delen.

Verhoogde kans op dementie

Onderzoek heeft aangetoond dat eenzame ouderen bijna twee keer zo veel risico lopen om dementie te krijgen dan ouderen die niet eenzaam zijn. Daarnaast verloopt dementie sneller bij mensen die eenzaam zijn.

Afweersysteem functioneert slechter

Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor ziektes en ontstekingen.

Denk je dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Ga op zoek naar een maatje en lees onze tips tegen eenzaamheid.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Dementie ervaren

Mensen die voor een naaste met dementie zorgen, kunnen zich vaak niet goed voorstellen hoe de dementerende de wereld beleeft. Vaak zijn ze onzeker, geïrriteerd of hulpeloos omdat ze niet goed weten hoe ze met die persoon om moeten gaan. Wat gebeurt er allemaal in het hoofd van je naaste?

Om te ervaren hoe het is om dementie te hebben zijn er verschillende initiatieven ontwikkeld.

Into D’mentia

Into D’mentia is ook wel bekend onder de naam Dementie Experience. In deze cabine kun je ervaren hoe het is om dementie te hebben. Deze simulator wordt veel gebruikt om vrijwilligers én professionals in de zorg te trainen. Door dementie in deze simulator te ervaren, kunnen zij zich beter inleven in de personen met dementie.

In de cabine is een woonkeuken nagebouwd, waarin bezoekers in 25 minuten een dag uit het leven van iemand met dementie doorlopen. Hoe ruim je de boodschappen op als je niet meer weet welke deur in de keuken de koelkast is? Hoe zet je de radio zachter als je niet meer weet hoe dat moet? En wat nu als je niet meer weet waar de voordeur is?

Een bezoek aan deze kamer laat je ervaren hoe het is om dementie te hebben. Je ervaart hoe eenzaam en verward je je voelt als je niet begrepen wordt. Deelnemers geven aan dat zij verwachten betere zorg te kunnen gaan leveren door de ervaring in de simulator. Later gaven zij ook aan dat ze nog regelmatig terugdachten aan hun ervaring in de simulator, om het gedrag van een naaste met dementie beter te kunnen begrijpen.

Dementiebril

Via een Virtual Reality-bril kun je zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Deze dementiebril is een korte film waar je ziet tegen welke problemen iemand aanloopt in dagelijkse situaties. Door een 360 graden simulatiefilm kun je in de huid van iemand met dementie kruipen. Je hoort de gedachten van iemand met dementie en ervaart hoe anderen op jou reageren.

Deze bril is ontwikkeld voor iedereen die te maken heeft met een naaste met dementie. De training met de bril is toegankelijk, zodat meer mantelzorgers de ervaring van dementie kunnen beleven. Het doel van deze bril is om het begrip voor de naaste met dementie te vergroten. Driekwart van de gebruikers van de dementiebril geeft aan dat ze zich na het gebruik van de dementiebril inderdaad beter kunnen verplaatsen in de persoon met dementie.

Kijk voor meer informatie over bovenstaande initiatieven op https://intodmentia.nl/

A Walk Through Dementia

De Engelse Alzheimer’s Research UK heeft de app A Walk Through Dementia ontwikkeld. De app is ontwikkeld om bewustwording in de samenleving te creëren. Deze app laat je ervaren hoe het leven voor iemand met dementie is. Het laat je bijvoorbeeld ervaren hoe moeilijk het kan zijn om thuis kopjes thee te zetten, of in de supermarkt de juiste boodschappen te doen.

Als je beschikt over een virtualrealitybril kun je deze app ook gebruiken om nog veel beter de personen met dementie te begrijpen.

Omgaan met dementie

Samendementievriendelijk.nl heeft een training ontwikkeld over ‘GOED omgaan met dementie’. Op hun site kun je je aanmelden waarna je deze gratis training kan volgen.

Heb je hulp nodig bij het verzorgen van iemand met dementie? UWassistent kan helpen! Neem voor meer informatie contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties

Van uitstel komt afstel

De was moet opgevouwen worden, je moet nog boodschappen doen en je moet nog steeds een schilderij ophangen. En wat ben je aan het doen? Je kijkt televisie, want de meeste klusjes kun je morgen ook nog doen.

Iedereen vertoont wel eens uitstelgedrag – maar waarom?

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is vaak een gevolg van een gebrek aan overzicht. Het betekent niet alleen dat je je taken niet doet, maar het betekent dat je de taken niet doet én dat je je er slecht over voelt. Je lichaam maakt hierdoor stresshormonen aan, waardoor jij stress ervaart, piekert en je je zorgen maakt. Dit is slecht voor je immuunsysteem en het bevordert de groei van vetcellen. Uitstelgedrag is slecht voor je gezondheid en voor je ontwikkeling.

Vaak wordt uitstelgedrag pas echt vervelend als je bepaalde taken echt moet doen en de deadline in zicht is. Hoewel de deadline eerst ver weg lijkt, komt deze vanzelf dichterbij.

Oorzaken van uitstelgedrag

Een bekende oorzaak van uitstelgedrag is een gebrek aan discipline. Mensen die niet goed zijn in doelen stellen, hebben vaak veel uitstelgedrag. Vaak mis je ook een overzicht van de taken die je nog te doen hebt. Hierdoor ontstaat er onrust in je hoofd, waardoor je je moeilijker kunt focussen.

Vaak zijn mensen bezig met meerdere dingen tegelijk. Tegenwoordig zijn mensen druk, druk, druk en komen ze niet meer toe aan lastige – maar belangrijke – taken. Onze hersenen zijn zuinig met energie, dus als er een keuze is tussen een makkelijke of een ingewikkelde taak dan kiezen de hersenen voor de makkelijke taak. Mensen voelen zich fijn bij gewoonteklussen waarbij de hersenen nauwelijks belast worden.

Een andere oorzaak voor uitstelgedrag zijn laagdrempelige afleidingen; sinds de komst van smartphones en – soms verslavende – apps zijn mensen vaak snel afgeleid; even je mail checken of een geluid van een nieuw bericht, het zorgt er voor dat je minder gefocust bent en het verlaagt je persoonlijke effectiviteit.

Daarnaast gebeurt uitstelgedrag ook vaak bij saaie taken waar je geen plezier aan beleeft, bij weinig motivatie, of als je nieuwe taken hebt waarvan je niet goed weet hoe je deze aan moet pakken.

Uitstelgedrag in de zorg

Niet alleen in het dagelijkse leven is er sprake van uitstelgedrag, ook in de zorg gebeurt het. Als iemand echter te lang met medische klachten rond blijft lopen kunnen de klachten verergeren.

Vaak wordt een ondersteuner of zorgverlener te laat ingeschakeld – huisartsen hebben regelmatig te maken met medische klachten die al te lang niet aangepakt zijn. Wacht dus niet tot iemand is gevallen of ernstig ziek is, maar schakel van tevoren hulp in!

Ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft? Wacht dan niet te lang, maar ga samen op zoek naar een oplossing.

 

Lees Meer
Waardeer dit blogbericht:
0 reacties