7 tips tegen geheugenverlies

Tips tegen geheugenverlies

Als je ouder wordt kun je last hebben van geheugenverlies of vergeetachtigheid. Vaak gaat het hierbij om normale (ouderdoms-)vergeetachtigheid. UWassistent geeft 7 tips om geheugenverlies tegen te gaan.

1. Blijf bewegen

Beweging is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat bewegen niet alleen geheugenverlies kan voorkomen, maar dat het zelfs het geheugen kan verbeteren. Door te bewegen is er een betere toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen wat de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert. Bovendien is bewegen ook goed voor het lichaam. De gezondheid van ouderen verbetert als zij blijven sporten.

2. Zorg voor een goede nachtrust

Voldoende slaap is belangrijk voor de hersenen. Eerder gaven wij al tips om beter te slapen.

3. Voorkom schade aan je hersenen

Gedurende je leven kunnen je hersenen beschadigen. Bijvoorbeeld door koppen bij voetbal, verkeersongelukken, roken of het drinken van alcohol. Zorg er voor dat je zo min mogelijk hersenschade oploopt zodat je hersenen langer goed kunnen blijven functioneren.

4. Leer iets nieuws

Door nieuwe activiteiten te ondernemen worden er nieuwe verbindingen tussen de hersencellen gebouwd. Bij nieuwe activiteiten worden je hersenen uitgedaagd, waardoor je brein beter gaat functioneren en nieuwe informatie sneller verwerkt wordt.

5. Blijf kauwen

Door goed op je eten te kauwen gaat je hart sneller kloppen en worden je hersenen beter doorbloed.

6. Houd je hersenen scherp

Hoewel niet wetenschappelijk is bewezen dat braingames een positieve invloed hebben op de hersenen, kun je wel je hersenen scherp houden. Dit doe je door bijvoorbeeld een geheugentraining in de vorm van een puzzel of een andere braingame. Door deze geestelijke inspanning wordt de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen gestimuleerd.

7. Eet gezond

Graanproducten zorgen voor een stabiele toevoer van glucose waardoor je scherp blijft. Als je je ontbijt overslaat kan je activiteiten die op je geheugen gebaseerd zijn minder goed uitvoeren. Sla dus nooit je ontbijt over.

Welke tips gebruik jij om geheugenverlies tegen te gaan?

Reacties