Eenzaam? – 8 tips tegen eenzaamheid

Tips tegen eenzaamheid

Wat is eenzaamheid?

Iemand is eenzaam als hij of zij zich niet verbonden voelt. Als je eenzaam bent, mis je een emotionele band met anderen of heb je minder sociale relaties dan je graag zou willen. Je voelt je alleen.

Eenzaamheid neemt toe naarmate mensen ouder worden, maar ouderdom is geen oorzaak van eenzaamheid. Wel kunnen factoren die bij ouderdom voorkomen, zoals het verlies van een naaste of steeds minder onafhankelijk zijn, oorzaken van eenzaamheid zijn.

Help zelf iemand die eenzaam is!

Misschien ken je wel een eenzame oudere maar weet je niet goed hoe je hierover moet beginnen of hoe je kunt helpen. Met onze tips ontdek je hoe je een eenzaam persoon kan helpen.

1. Nodig iemand uit

Het is lastig voor iemand om toe te geven dat hij zich eenzaam of alleen voelt. Denk je dat iemand zich alleen voelt? Nodig deze persoon dan uit voor een bezoekje of een bakje koffie. Maak een praatje of ga samen boodschappen doen.

2. Praat er over

Vraag op een luchtige manier of iemand zich weleens alleen voelt. Vraag wat zijn wensen zijn om zich minder eenzaam te voelen.

3. Maak een uitje

Zorg ervoor dat deze persoon op stap gaat met anderen! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert regelmatig uitjes op diverse plekken in Nederland. Maak bijvoorbeeld een boottocht of ga een dagje naar het strand.

4. Stuur een kaartje

Stuur een kaartje met Kerstmis en verjaardagen of bel spontaan iemand op. Daarmee laat je zien dat je aan iemand denkt.

5. Zilverlijn

De Zilverlijn belt regelmatig op! De Zilverlijn is een belservice van Het Nationaal Ouderenfonds, waar vrijwilligers een luisterend oor of een goed gesprek bieden aan mensen die daar behoefte aan hebben.

6. Week tegen Eenzaamheid

In september wordt de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd. In deze week wordt aandacht gevraagd voor het probleem van eenzaamheid. Door het hele land worden uitstapjes georganiseerd met als doel om nieuwe sociale contacten op te doen en bestaande contacten te versterken.

7. BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus van Het Nationaal Ouderenfonds rijdt op diverse plaatsen in Nederland, bijvoorbeeld naar de supermarkt, het tuincentrum of een museum. Met deze bus kunnen 55-plussers samen een uitstapje maken onder begeleiding van vrijwilligers.

8. Gezelschapsmaatje

Zoek een gezelschapsmaatje voor deze persoon. De gezelschapsmaatjes van UWassistent komen graag langs voor een praatje, een kopje koffie of om een spelletje te spelen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld mee gaan wandelen of boodschappen doen.

Ken je iemand die een gezelschapsmaatje kan gebruiken? Of wil je graag aan de slag als gezelschapsmaatje? Laat het ons weten via info@uwassistent.nl of laat een reactie achter.

Reacties