9 tips voor senioren om zelfstandig te blijven wonen

Langer zelfstandig thuis wonen

Senioren blijven steeds langer zelfstandig wonen. Hierdoor gebeuren er echter meer ongelukken, vooral door fysieke problemen. Het is belangrijk dat zij veilig langer in hun woning kunnen blijven wonen. UWassistent geeft 9 tips om senioren langer zelf thuis te laten wonen.

1. Veiligheid

Ten eerste is het belangrijk dat het huis veilig is, en dat de woning gemakkelijk toegankelijk en begaanbaar is. Staan er bijvoorbeeld veel overbodige spullen in de woonkamer waardoor de senior het overzicht kan kwijtraken? Zijn er scherpe hoeken aan meubels waar hij zich aan kan bezeren? Door slechts enkele kleine aanpassingen, zoals het verwijderen van een kleed, of beschermers op scherpe hoeken van meubels te plaatsen, kan de woning al veiliger gemaakt worden.

2. Contact met anderen

Eenzaamheid is voor veel ouderen een groot probleem. Veel senioren krijgen hier mee te maken door het verlies van dierbaren. Een dagelijks praatje of samen iets doen is essentieel voor langer en veilig thuis blijven wonen.

3. Hulpmiddelen

Met slechts enkele eenvoudige hulpmiddelen kan het voor een oudere al veel gemakkelijker zijn om voor zichzelf te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een medicijndoosje met vakjes voor weekdagen, een warmhoudbord, een vergrootglas of handgrepen in de badkamer. Door deze hulpmiddelen te gebruiken kan een senior eenvoudiger dagelijkse activiteiten zelf blijven doen.

4. Aanpassingen

Soms zijn er grondige aanpassingen nodig om een senior zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van drempels waar hij over kan struikelen, het verbreden van een deurpost als er een rolstoel nodig is, of het plaatsen van een traplift als hij moeite heeft met traplopen.

5. Gebruiksvriendelijke apparaten

Er komen steeds meer gebruiksvriendelijke apparaten op de markt. Zo zijn er telefoons en afstandsbedieningen met weinig knoppen, of met een functiegeheugen dat je op bepaalde wensen kunt instellen waardoor de senior bijvoorbeeld gemakkelijk een naaste kan bellen.

6. Domotica

Naast de apparaten die steeds gebruiksvriendelijker worden, worden er ook nieuwe technieken ontwikkeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bel met intercom, waarbij de voordeur op afstand geopend kan worden. Ook zijn er tegenwoordig mogelijkheden om verlichting en verwarming op afstand te activeren.

7. Licht

Zorg voor voldoende licht in huis, zodat de senior de omgeving goed kan zien. Bovendien zorgt licht voor een gezond dag- en nachtritme. Ook ’s nachts is goede verlichting belangrijk. Door nachtlampen of een lichtslang op de gang te plaatsen is het gemakkelijker om bijvoorbeeld ’s nachts de badkamer te kunnen vinden.

8. Internet

Het internet biedt veel mogelijkheden. Steeds meer ouderen maken gebruik van internet en UWassistent gaf eerder 8 tips om meer te doen met internet. Het internet kan ook worden ingezet voor de zorg, door bijvoorbeeld een online agenda voor mantelzorgers of beeldbellen met een zorgverlener. Daarnaast is het via internet gemakkelijker om sociale contacten te onderhouden.

9. Overige hulp

Er zijn nog veel meer mogelijkheden te bedenken voor senioren om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. UWassistent biedt verschillende diensten aan, zoals een huishoudelijke hulp of een gezelschapsmaatje. Ook kunnen wij u helpen met bijvoorbeeld een maaltijdservice of vervoer naar afspraken.

Reacties