Zorgt u voor een hulpbehoevende uit uw directe sociale omgeving, bijvoorbeeld uw ouder(s)? Doet u dat vrijwillig en onbetaald? Dan verleent u mantelzorg. Deze zorg begint met sporadische klusjes, vaak komen er steeds meer taken bij en later bent u misschien wel dagelijks voor uw naaste in de weer. Een mooie en dankbare taak, maar ook een zware taak. Daarom is het verstandig om hulp te vragen, incidenteel of structureel. Dit heet aanvullende mantelzorg, u leest er meer over in deze nieuwe blog van UWassistent.

U kunt als mantelzorger alleen goed voor uw naaste(n) zorgen, als u de taken goed kunt combineren met uw eigen leven. Zorg dat u genoeg tijd overhoudt voor andere dingen die voor u ook belangrijk zijn zoals uw gezin, werk, vrienden en hobby’s.

Mantelzorg en vakantie

U kijkt uit naar uw aankomende vakantie, maar wie zorgt er voor uw naaste? Er moeten tenslotte boodschappen gehaald worden, er moet iemand mee naar de fysiotherapeut en de kliko's moeten aan straat. Uw naaste zit waarschijnlijk ook om een gezellig praatje verlegen. U voelt zich misschien wel schuldig dat u op vakantie wilt gaan. Dat is niet nodig! Zeker als u langdurig mantelzorger bent, is het belangrijk om uzelf niet te vergeten.

Hulp uit uw eigen omgeving

Mantelzorgtaken worden niet altijd bewust verdeeld. Het is nu eenmaal zo gegroeid. Vraag daarom hulp aan uw omgeving, als de zorg u boven het hoofd dreigt te groeien. Heeft u broers of zussen? Hebben zij tijd om bijvoorbeeld eens boodschappen te doen of te helpen met de administratie van uw ouder(s)? Zij staan er misschien helemaal niet bij stil hoe veel u doet. Heeft u meer tijd voor uzelf nodig en wilt u de taken anders verdelen? Vele handen maken licht werk. Praat met uw omgeving! Dit hoeft niet alleen familie te zijn. U kunt bijvoorbeeld ook hulp vragen aan buren of kennissen.

Aanvullende mantelzorg via UWassistent

Heeft u geen familie of kennissen waar u op kunt terugvallen? Vraag dan hulp via UWassistent. De dienstverleners staan voor u klaar om incidenteel of structureel taken uit handen te nemen. Dit kan gaan om huishoudelijke taken, maar ook om begeleiding naar afspraken. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de mogelijkheden. Uw wensen staan voorop. In de vrijblijvende kennismaking kunt u al uw vragen stellen en uw wensen voorleggen aan de vaste contactpersoon. Hij of zij gaat daarna op zoek naar een passende, betrouwbare dienstverlener. Zo houdt u tijd over voor uzelf. Daarnaast kunt u de tijd met uw naaste anders indelen. Het draait minder om zorgen en meer om samenzijn.

Kosten aanvullende mantelzorg

Aanvullende mantelzorg is soms gratis, bijvoorbeeld als u hulp vraagt aan familie of een vrijwilliger. Als er wel kosten aan verbonden zijn, worden de kosten in sommige gevallen vergoed. We schreven eerder een blog over de financiële regels omtrent mantelzorg.

Aanvullende mantelzorg aanvragen