Bemoeizorg: Hoe help je een hulpbehoevende die geen zorg wil? Drie tips!

Hoe help je een hulpbehoevende die geen zorg wil?

Als mensen zelf geen zorg vragen of dit niet willen of kunnen accepteren, kan bemoeizorg een oplossing zijn. Hierbij proberen verschillende partijen hulp te bieden aan zorgmijders: mensen die geen zorg of hulp accepteren, terwijl ze dit wel nodig hebben. Zij hebben dan vaak (psychische) problemen op verschillende vlakken die ze zelf niet kunnen oplossen. Kwetsbare ouderen vragen bijvoorbeeld niet altijd om hulp nadat ze hun partner zijn verloren. Of ze durven bijvoorbeeld niet naar buiten omdat ze bang zijn dat ze vallen, maar willen dit niet laten merken. Voor mantelzorgers kan dit ook een grote uitdaging zijn, want zij kunnen dan niet de hulp bieden die nodig is.

Kent u iemand in uw eigen omgeving die geen hulp wil óf kan accepteren? Dan geven we u hieronder een aantal tips om deze persoon toch te voorzien van de juiste zorg:

1. Probeer de zorgmijder te begrijpen

Als u zelf geen zorg nodig heeft, is het misschien lastig voor te stellen hoe moeilijk het kan zijn om afhankelijk te zijn van zorg van anderen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom sommigen, waaronder vaak ouderen, geen ondersteuning willen ontvangen. Probeer u in te leven in de zorgmijder. Waarom wil hij of zij geen hulp?

Het kan te maken hebben met angst of schaamte, maar het is ook mogelijk dat iemand zijn eigen probleem nog niet inziet. In het geval van een verslaving willen mensen vaak niet geholpen worden, omdat ze niet van de verslaving af willen of de ernst ervan niet inzien. Bij ouderen kan ook meespelen dat ze hun zelfstandigheid niet willen opgeven. Kortom: er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom mensen hulp niet accepteren.

Probeer een gesprek aan te knopen met de persoon die zorg behoeft. Waarom wil diegene geen hulp? Als ze zich bijvoorbeeld schamen, kunt u dit met praten proberen weg te nemen.

2. Schakel de juiste hulpverlening in: bemoeizorg

Als de hulpbehoevende nog steeds hulp weigert nadat je een of meerdere gesprekken hebt aangeknoopt, is het wellicht tijd om bemoeizorg in te schakelen. Deze zorg wordt meestal verleend door een team van maatschappelijk werkers, psychologen en verpleegkundigen. Zij proberen de drempel voor hulpvraag te verlagen voor de zorgmijder. Ze brengen in kaart wat het probleem is en welke ondersteuning iemand nodig heeft. Daarna verwijzen ze de persoon naar de geschikte hulpinstantie. De dienstverleners bij UWassistent kunnen deze mensen goed ondersteunen bij de dagelijkse taken.

3. Benadruk ook de zelfstandigheid

Vooral kwetsbare ouderen die zorg mijden, willen vaak hun zelfstandigheid niet inleveren. Als u dit weet, kunt u tactisch deze angst proberen weg te nemen. Een simpel voorbeeldje: uw 80-jarige moeder wil zelfstandig boodschappen blijven doen met de rollator, maar de familie is bang dat ze valt of dat er iets gebeurt onderweg. Jullie zouden graag willen dat er iemand meeloopt. U kunt dan aangeven dat ze dan nog steeds zélf de boodschappen kan doen en volledig de controle zelf houdt. Er loopt alleen iemand mee voor de eigen veiligheid en gezelligheid. Benadruk dat ze echt niet volledig hun zelfstandigheid kwijtraken.

Op zoek naar goede hulp?

Voor laagdrempelige zorgtaken kun je prima terecht bij UWassistent. Gezelschap of huishoudelijke hulp kan wonderen doen en een vangnet zijn voor zorgmijders!

Reacties