Alles loopt op rolletjes

Rollatordansen

Bewegen voor ouderen is erg belangrijk. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je langer fit blijft, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Bewegen geeft energie. Bewegen is goed voor je hersenen en verlaagt de kans op dementie.

Maar hoe kun je als oudere voldoende blijven bewegen? Bijvoorbeeld als je wat minder mobiel bent en een rollator nodig hebt om te lopen?

Rollatordans

In verschillende bejaardentehuizen en wijkcentra is het al een groot succes; rollatordans. Deze vorm van beweging wordt vooral gedaan door minder mobiele ouderen, maar is ook erg geschikt voor jongeren met een beperking. Een rollator wordt nog vaak gezien als oubollig, maar het is een handig hulpmiddel als iemand extra steun nodig heeft bij het lopen.

Rollatordansen is als dansen met een partner; een dansende vrouw wordt normaal gesproken geleid door een partner. Nu leidt een rollatordanser de rollator.

Ontstaan van het rollatordansen

Jeanne Assmann was in de jaren zestig beroemd in het ballroomdansen. Nadat zij een hersenbloeding had gehad, was het dansen en praten voor haar onmogelijk en kwam zij op het idee van rollatordansen. Ze heeft hiermee onder andere een televisieprogramma bereikt en ze was betrokken bij een rollatordansversie van Het zwanenmeer.

Voordelen van rollatordansen

Rollatordansen is een verantwoorde beweegactiviteit en heeft een preventieve werking. Het draagt niet alleen bij aan het halen van de beweegnorm, maar zorgt er ook voor dat de danser een betere balans heeft, wat de kans op vallen verkleint.

Door vaker te rollatordansen wordt het zelfvertrouwen in de omgang met de rollator vergroot. Er is bij het dansen aandacht voor de houding, balans en het besturen van de rollator. Het belangrijkste van rollatordansen zijn de ‘danskriebels’; de beweging, de muziek en het plezier. Veilig gebruik van de rollator staat hierbij centraal.

Dansen met een rollator

De rollatordansen zijn gebaseerd op gewone dansen zoals een Engelse wals, de samba en de chachacha. Wel zijn de dansen aangepast; met een rollator moeten de bewegingen wat simpeler zijn. Zo worden bijvoorbeeld snelle draaien of passen achteruit aangepast om het voor de rollatordansers veilig en leuk te houden.

Herinneringen aan vroeger

Rollatordansen is niet alleen goed voor de beweging, ouderen halen er ook vaak herinneringen mee op. Door te dansen komen er vaak herinneringen aan vroeger terug, bijvoorbeeld over het dansen met een partner. Ouderen hebben hier vaak positieve herinneringen aan.

Dansen is dus mogelijk voor iedereen! Zelfs op latere leeftijd kun je nog beginnen met dansen.

Reacties