Dag van de Mantelzorg 2017

Dag van de Mantelzorg 2017

Komende vrijdag is het weer zo ver: de Dag van de Mantelzorg. Op vrijdag 10 november worden mantelzorgers in het zonnetje gezet!

Ongeveer een derde van de volwassen Nederlanders geeft mantelzorg. De meeste van hen hebben naast hun zorgtaken ook een betaalde baan.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorgers zijn beroepsmatig geen zorgverleners, maar zorgen onbetaald en vaak langdurig, voor iemand met wie ze een persoonlijke band hebben. Veel mensen krijgen in hun leven te maken met zorg voor een naaste, zoals zorg voor (schoon)ouders, partner of kinderen.

Een mantelzorger helpt de hulpbehoevende met bijvoorbeeld het huishouden en persoonlijke verzorging. De verzorgers zien de zorg die zij verlenen vaak als iets vanzelfsprekends en zien zichzelf niet als mantelzorger. Het geeft hen een goed gevoel om een naaste te kunnen helpen.

Vaak wordt gedacht dat mantelzorgers voor een oudere persoon zorgen, die niet meer in staat is om alles zelf te doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om (een van de) ouders, of een oudere buurman of -vrouw. Maar er zijn ook mantelzorgers die voor een jongere persoon zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een broer of zus, of zoon of dochter, die door een beperking niet geheel zelfstandig is.

Er is op verschillende manieren mantelzorgondersteuning mogelijk, zoals respijtzorg of door het plaatsen van een mantelzorgwoning.

Respijtzorg

Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, is het belangrijk dat zij af en toe de zorg overdragen. Dit wordt respijtzorg genoemd. Respijtzorg kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens de vakantie van een mantelzorger, of regelmatig, zoals een dagdeel per week. Respijtzorg kan zowel thuis als op een andere locatie plaatsvinden. Soms is het mogelijk om de kosten hiervan vergoed te krijgen door bijvoorbeeld de zorgverzekering of de gemeente.

Waardering voor mantelzorgers

Elk jaar op 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Het doel van deze dag is onder andere om de mantelzorgers een moment ontspanning te geven en de waardering te laten blijken.

Ook op andere manieren wordt waardering gegeven, bijvoorbeeld door de gemeente van de hulpbehoevende. Elke gemeente beslist zelf op welke manier ze die waardering geven. Dit kan bijvoorbeeld door de mantelzorger te ondersteunen of door een geldbedrag te geven.

Mezzo

Bent u mantelzorger en kunt u wel wat advies of ondersteuning gebruiken? Mezzo is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Dit mantelzorgsteunpunt is bedoeld als luisterend oor voor mantelzorgers en voor het beantwoorden van hun vragen. Mezzo zorgt er ook voor dat de belangrijke signalen van mantelzorgers terechtkomen bij de overheid.

UWassistent

Elke maand zet UWassistent een mantelzorger in het zonnetje! Kent u een mantelzorger die u graag een keer wil verrassen? Laat het ons weten via info@uwassistent.nl.

Reacties