(Online) daten voor ouderen

Online daten voor ouderen

Ouderen en romantiek

Er is weinig bekend over de behoeften en opvattingen van ouderen over intimiteit en relaties. Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft een verkennend onderzoek gedaan om te analyseren hoe ouderen hier over denken. Uit dit onderzoek is gebleken dat zelfs bewoners in verpleeghuizen voldoende ruimte voor romantiek ervaren. Het gemis aan romantisch contact zorgt er echter voor dat bewoners eenzamer en minder gelukkig zijn.

Ook ouderen hebben behoefte aan romantiek, maar waar vind je dat nog op oudere leeftijd?

Steeds meer ouderen gaan daten

Meer senioren nemen de stap om (online) te gaan daten. Michaela ten Siethoff van Toekomst Relatiebemiddeling, persoonlijke relatiebemiddeling voor senioren, vertelt: “senioren hebben al een hoop levenservaring, waardoor ze vooral heel goed weten wat ze niet willen in een nieuwe relatie. Wat ze wel willen, dat moeten ze vaak zelf nog ontdekken. Het is belangrijk om de tijd te nemen om elkaar goed te leren kennen. Je hoeft immers niet bij het eerste kopje koffie of thee te beslissen of dit de partner voor de rest van je leven wordt. Een eerste ontmoeting is altijd spannend, mensen zijn dan niet zichzelf. Pas als je samen ongedwongen dingen gaat doen zoals naar een braderie, een concertbezoek of een fietstocht, kun je elkaar echt leren kennen en kun je iets op gaan bouwen.”

Online daten

Steeds meer ouderen maken gebruik van internet, vooral Facebook is populair onder senioren. Het gebruik van internet maakt de wereld groter. Door de digitale vernieuwingen kunnen ouderen in contact blijven met hun familieleden, ze kunnen herenigd worden met oude bekenden of ze kunnen nieuwe mensen ontmoeten.

Er zijn talloze websites met mogelijkheden voor online dating. De meeste datingsites werken hetzelfde; je schrijft je in, vertelt iets over jezelf, plaatst er een foto bij en je geeft aan waar je naar op zoek bent. Het systeem gaat dan voor je op zoek naar een passende match. Er zijn zelfs speciale 50-plus datingsites voor senioren. Deze sites zijn met name geschikt voor het snel en eenvoudig vinden van mensen met dezelfde interesses.

Niet iedereen is positief over online daten, er zitten een hoop ‘niet zo nette mensen’ op de sites. Zij maken misbruik van de situatie, plaatsen geen realistische foto’s van zichzelf of spreken niet de waarheid over hun relatiestatus.

Steeds meer alleenstaanden

Niet alleen de digitale ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat steeds meer ouderen online op zoek gaan naar een nieuwe partner. De huidige trend laat zien dat er steeds meer single 50-plussers zijn. De groei van het aantal alleenstaanden is het gevolg van veranderingen in de maatschappij, zoals welvaart, de uitbreiding van de verzorgingsstaat en de veranderende denkwijze over het huwelijk en relaties. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat stellen op oudere leeftijd nog uit elkaar gaan.

Wel hebben de mannen het voor het uitzoeken; er zijn meer oudere vrouwen dan oudere mannen op zoek naar een partner. Dit komt niet alleen omdat er meer oudere vrouwen zijn, maar ook omdat zij vaker initiatief nemen.

Op zoek naar een relatie

Er is een verschil tussen de veertigers en vijftigers die een relatie zoeken, in vergelijking met de 70-plussers. De eerste groep staat vaak nog midden in het leven, is nog druk aan het werk, heeft wellicht nog thuiswonende kinderen en een grote sociale kring om zich heen. Zij stellen meer eisen, omdat een nieuwe relatie in hun huidige leven moet passen.

Bij 70-plussers is dit anders. Zij realiseren zich dat zij niet alleen willen zijn. Ze hebben een pensioen, een huis en alles goed voor elkaar. Ze zijn op zoek naar een relatie voor de gezelligheid. Als het klikt en als je verliefd bent, dan is niets beter dan samenzijn.

“Mensen in deze leeftijdsgroep gaan er al snel helemaal voor. Ze realiseren zich dat ze niet meer weten hoeveel tijd ze hebben. Op deze leeftijd vallen er meer mensen weg, waardoor ze zich realiseren dat het leven eindig is”, aldus Michaela, specialist op het gebied van relatiebemiddeling voor ouderen.

“Mensen zijn heel erg blij als het lukt om een nieuwe partner te vinden en dit lukt heel vaak. Het is echt bijzonder en ze zien dit als een gedroomde toevoeging aan hun leven, ze zijn superblij met elkaar. Want hoe is het mogelijk dat ze elkaar nu, op latere leeftijd, nog gevonden hebben? Veel van deze mensen hadden anders eenzaam achter de geraniums gezeten, nu gaan ze samen op pad!”

Je bent nooit te oud om liefde te vinden!

Reacties