Dementie herkennen

Dementie herkennen

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland en het aantal mensen dat aan dementie overlijdt is de laatste jaren gestegen (Bron: CBS). Dementie is helaas (nog) niet te voorkomen. Veel ouderen zijn bang om dement te worden; ze kunnen dan niet meer voor zichzelf zorgen en verliezen hun onafhankelijkheid. Gemiddeld zeven jaar voordat de diagnose dementie wordt gesteld, zijn er al lichte stoornissen in het functioneren van de hersenen. Maar hoe herken je dementie?

Symptomen dementie

Het is lastig om beginnende dementie te herkennen. Hoe weet je of er echt iets aan de hand is met een naaste? Want iedereen kan wel eens verward, vergeetachtig of prikkelbaar zijn. Bovendien zal iemand met beginnende dementie dit zelf niet toegeven. Hoe kun je dementie onderscheiden van iemand die gewoon vergeetachtig is? Hieronder staan de symptomen van dementie op een rijtje.

1. Vergeetachtig

Iemand stelt vaak dezelfde vragen en vergeet belangrijke data of gebeurtenissen.

2. Veranderingen in gedrag en karakter

Ander gedrag vertonen, zoals bangheid of verwardheid. De stemming kan zonder aanleiding veranderen.

3. Problemen met dagelijkse handelingen

Lastiger kunnen plannen van de dagelijkse activiteiten en moeite met het uitvoeren van activiteiten in de juiste volgorde.

4. Desoriƫntatie in tijd en plaats

De route naar een bekende locatie vergeten of niet weten welke dag het is.

5. Taalproblemen

Moeilijk gesprekken kunnen volgen en niet op de juiste woorden of namen kunnen komen.

6. Terugtrekken uit sociale activiteiten

Minder ondernemen en minder contact zoeken met anderen.

7. Spullen kwijt zijn

Niet meer weten waar je iets hebt gelaten of spullen op vreemde plekken opbergen.

8. Slecht inschattingsvermogen

Lastig situaties in kunnen schatten en moeilijker keuzes kunnen maken.

9. Onrust

Steeds het gevoel hebben iets te moeten en altijd op zoek zijn naar iets.

10. Problemen met zien

Minder goed afstanden in kunnen schatten en moeite met lezen en het onderscheiden van kleuren.

Beginnende dementie

Niet alle symptomen treden bij beginnende dementie al op. Het verloop van dementie verschilt per persoon en per vorm van dementie. Vaak begint het met lichte vergeetachtigheid. Je vergeet bijvoorbeeld de planten water te geven of je weet niet meer hoe de oven werkt. Misschien vergeet je wat je die dag gedaan hebt en ook plannen wordt steeds moeilijker. Toch is het lastig om hieruit een conclusie te trekken, omdat dit ook ouderdomsklachten kunnen zijn. Bij twijfel is het verstandig om te overleggen met de huisarts, omdat de symptomen ook een andere oorzaak kunnen hebben.

Het eerste duidelijke teken van dementie is als de vergeetachtigheid een patroon begint te worden. Vaak treden er daarna veranderingen in het gedrag op of krijg je concentratieproblemen. Het wordt lastiger om gesprekken te volgen of beslissingen te nemen. Het kost veel kracht om je ergens op de focussen. De symptomen van dementie zullen geleidelijk sterker worden.

Wil je weten op welke manier UWassistent kan helpen bij dementie? Neem dan contact met ons op via info@uwassistent.nl.

Reacties