Dementie voorkomen

Dementie voorkomen

Voor veel ouderen is hun grootste angst om dement te worden; ze verliezen dan hun onafhankelijkheid en kunnen niet meer voor zichzelf zorgen. Dat het geestelijke vermogen afneemt, is voor veel ouderen nog erger dan om lichamelijk beperkt te worden.

Dementie voorkomen

Kun je dementie voorkomen? Nee, helaas niet. Het kan iedereen overkomen. Maar er zijn wel manieren om de kans op dementie te verkleinen. Wetenschappers denken dat 10 tot 20 procent van de gevallen van dementie voorkomen kunnen worden als iedereen gezonder gaat leven. (Bron: Stichting Alzheimer Nederland)

Onderzoekers van de Lancet Commissie voor preventie van dementie geven aan dat zelfs 35 procent van de gevallen van dementie voorkomen kunnen worden. Volgens hen heeft bijvoorbeeld 9 procent van de dementerenden de ziekte gekregen vanwege gehoorverlies op middelbare leeftijd.

Ook onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam geven aan dat dementie in 30 procent van de gevallen te vermijden is. Waardoor de overige 70 procent van dementie veroorzaakt wordt is niet bekend. Misschien gaat het hierbij om factoren die wel te vermijden zijn, maar die nog niet bekend zijn. Ook zou het hier om genetische factoren kunnen gaan. Om dementie echt te kunnen voorkomen of genezen is nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig.

Risico’s dementie

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op het dementierisico. Deze factoren hebben te maken met iemands leefstijl.

1. Weinig beweging:

Lichaamsbeweging verhoogt de doorbloeding en de activiteit van de hersenen. Veel lichaamsbeweging, zelfs alleen wandelen, zorgt voor een verlaagde kans op dementie.

2. Gehoorverlies op middelbare leeftijd:

Als je minder hoort, kun je minder goed naar mensen luisteren, waardoor je sociale omgeving verdwijnt en je niet meer op de juiste manier kunt reageren. Als je je hersenen minder intensief gebruikt, heb je minder gemakkelijk toegang tot nieuwe informatie.

3. Weinig mentale activiteiten:

Oefeningen voor het stimuleren van de hersenen, zoals lezen, bordspellen doen of een muziekinstrument bespelen lijken de hersenen te beschermen tegen dementie. Maar ook je best doen op school is al belangrijk; door je hersens op jonge leeftijd te prikkelen, vormen ze een reserve die je later in je leven kan beschermen tegen dementie.

4. Ongezond eten:

Het is belangrijk om gezond te eten. Mensen die regelmatig omega-3-vetzuren eten (deze vetzuren zitten vooral in noten en vette vis) hebben een kleinere kans op dementie.

5. Hoge bloeddruk:

Voorkom een hoge bloeddruk door niet te zout te eten en voldoende te bewegen. Met een hogere bloeddruk heb je een groter risico op dementie.

6. Diabetes:

Mensen die aan diabetes lijden, hebben twee keer zoveel kans op dementie.

7. Weinig sociale contacten:

Een sociaal netwerk lijkt heel belangrijk voor een gezonde geest en het stimuleren van de hersenen. Weinig sociale contacten vergroot de kans op dementie.

Een Franse studie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat er een verband is tussen de pensioenleeftijd en dementie; een jaar eerder met pensioen verhoogt de kans om dement te worden met 3,2 procent. Een verklaring daarvoor is dat door het vervroegde pensioen de hersenen minder gestimuleerd worden, wat een groter risico is voor dementie.

Preventieve maatregelen

Het verkleinen van de risico’s op dementie heeft het meeste effect door er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Zo is het bijvoorbeeld het beste om niet te roken, maar als je dat al doet wordt de kans op dementie kleiner als je zo snel mogelijk stopt.

Hoewel er voorlopig geen geneesmiddel beschikbaar is om dementie te behandelen, lijkt het erop dat mensen zelf maatregelen kunnen nemen om de kans op dementie te verkleinen. Het is belangrijk om zowel geestelijk als lichamelijk actief te blijven en gezond te eten. Genezing is voorlopig nog niet mogelijk, waardoor het noodzakelijk is om preventieve maatregelen te ondernemen. Concrete veranderingen in de levensstijl kunnen de kans op dementie verlagen.

Reacties