Domotica – slimme technologie voor in en om het huis

Domotica voor thuis

De meeste ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Door het gebruik van domotica kan het gevoel van veiligheid vergroot worden en wordt het gebruikersgemak van woningen verbeterd.

Wat is domotica?

Domotica betekent letterlijk: het aansturen van elektrische apparaten in huis door informatica en elektronica, ook wel huisautomatisering of thuistechnologie genoemd. Tegenwoordig gaat domotica veel verder. Het wordt zowel binnen als buitenshuis geïntegreerd voor een betere kwaliteit van leven. Alle technologische middelen die het comfort verbeteren, vallen onder domotica.

Domotica in huis

Er zijn ontelbare mogelijkheden om domotica in huis te gebruiken. Een eenvoudig voorbeeld is slimme verlichting; lampen kunnen in- en uitgeschakeld worden via een afstandsbediening of een app op de smartphone of tablet. Ook kan bijvoorbeeld op afstand de verwarming aangezet worden. Als u deze al aanzet terwijl u nog onderweg bent, komt u thuis in een opgewarmd huis. Tegenwoordig zijn ook gordijnen, nachtverlichting en zonwering op afstand bedienbaar. Daarnaast biedt domotica nog meer mogelijkheden; denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid waarbij de verwarming automatisch uitgaat als het raam opengaat of een koppeling tussen een alarmsysteem en een raam- of deursensor.

Domotica in de zorg

Niet alleen in huis wordt domotica op vele manieren toegepast. Ook binnen verpleeg- en verzorgingstehuizen is domotica onmisbaar geworden. Ze ondersteunen de zorgmedewerkers in hun werk en vergroten zo de kwaliteit van leven van de bewoners. Dit kunnen diverse middelen zijn, zoals een opsta-alarmering bij iemand met een verhoogd valrisico of verlichting bij de looproute van bed naar toilet, voor bewoners die daar ’s nachts zelfstandig gebruik van maken.

Langer zelfstandig wonen

Domotica in huis zorgt niet alleen voor wat extra luxe, het verlicht ook allerlei zorgtaken in huis. Denk bijvoorbeeld aan een brandalarm of een intercomsysteem. Door het toepassen van domotica kunnen ouderen en personen met een handicap langer zelfstandig blijven wonen. Veiligheid is hierbij erg belangrijk. Vaak is het mogelijk om met één druk op de knop alle apparatuur uit te schakelen als het huis verlaten wordt. Er blijft dan niets ingeschakeld wat gevaar kan opleveren, zoals een kookplaat.

Maakt u al gebruik van domotica? Laat het ons weten via info@uwassistent.nl.

Reacties