Drinkvoeding voor ouderen

Drinkvoeding voor ouderen

Door Jolanda Donk-Roozeboom

Wanneer ik bij ouderen op huisbezoek ga, vertellen zij mij vaak dat ze minder eetlust hebben door een verminderde smaak of reuk of dat ze snel een vol gevoel ervaren. Ook hoor ik vaak dat er minder makkelijk gegeten wordt, doordat het gebit voor problemen zorgt of doordat er kauw- en slikproblemen zijn. Daarnaast hebben ouderen regelmatig last van medicatie, eenzaamheid, vergeetachtigheid of een depressie, waardoor de voedselinname kan afnemen.

Ouderen zeggen dan vaak tegen mij: “Ach Jolanda, ik heb ook minder eten nodig, want ik ben ook minder actief”. Maar door het ouder worden neemt de energie-, eiwitten-, vitamine- en mineralenbehoefte juist toe. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van afvallen, wondjes, spiermassaverlies, botontkalking of longproblemen, neemt de behoefte aan energie en voedingsstoffen nog meer toe.

Drinkvoedingen

De verhoogde energie- en voedingsstoffenbehoefte kan gerealiseerd worden door veranderingen of aanvullingen in te voeren in het dagelijkse voedingspatroon. Maar soms is de behoefte zo groot dat de keuze gemaakt wordt om te starten met aanvullende drinkvoedingen. Vroeger waren deze niet zo lekker en was er weinig keuze, maar tegenwoordig zijn ze beter van smaak en is er een enorme keuze aan drinkvoedingen. Zowel op sap-, yoghurt- en melkbasis zijn drinkvoedingen te bestellen, in heel veel verschillende smaken.

Een toereikende voeding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het oude gewicht weer gerealiseerd wordt, dat wondjes sneller genezen en dat mensen meer energie en spierkracht krijgen. Hierdoor kunnen dagelijkse activiteiten zoals koken, wassen, sociale activiteiten en uitjes soms ook weer vaker/beter uitgevoerd worden.

Jolanda Donk-Roozeboom is diëtist en helpt mensen in hun zoektocht naar een gezond en passend voedingspatroon. Elke maand schrijft Jolanda een blog voor UWassistent over voeding en ouderen.

Reacties