Eenzaamheid bij ouderen

Week tegen Eenzaamheid 2017

Wat is eenzaamheid?

Eenzaam zijn, is niet hetzelfde als alleen zijn. Iemand is eenzaam als hij zich niet verbonden voelt. Personen die eenzaam zijn, missen een hechte, emotionele band met anderen of hebben minder sociale relaties dan zij willen hebben. Eenzaamheid is persoonlijk; de ene persoon heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Een persoon is pas eenzaam als hij sociale relaties mist, of sociale contacten als negatief ervaart.

Oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid kan ontstaan als door omstandigheden het sociale netwerk verandert of een naaste wegvalt. Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, maar ouderdom is geen oorzaak van eenzaamheid. Eenzaamheid bij ouderen komt wel vaker voor door veranderingen in hun leven. Zo voelen 75-plussers zich vaak sneller eenzaam door het verlies van een partner en andere leeftijdsgenoten, maar ook door het verlies van zelfstandigheid.

Gevolgen van eenzaamheid

De invloed van eenzaamheid is vaak groter dan verwacht. Het kan niet alleen leiden tot een minder gelukkig gevoel, maar ook tot gezondheidsrisico’s. Eenzaamheid kan leiden tot verdriet of angst, met daarbij lichamelijke of psychische klachten. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij de gevolgen de eenzaamheid versterken.

Kom erbij! in de Week tegen Eenzaamheid

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 21 september tot en met 1 oktober 2017 wordt er aandacht gevraagd voor het probleem van eenzaamheid.

Door het hele land worden tijdens de Week tegen Eenzaamheid activiteiten georganiseerd, zoals gezamenlijk eten of een cultureel uitstapje. Het doel van deze activiteiten is om aanwezigen te inspireren eenzaamheid aan te pakken, zowel bij zichzelf als bij iemand anders. Daarnaast is het doel bij de activiteiten om nieuwe sociale contacten op te doen en bestaande sociale contacten te versterken.

De Week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd door Coalitie Erbij, een samenwerkingsverband tussen maatschappelijke organisaties zoals het Nationaal Ouderenfonds, het Leger des Heils en De Zonnebloem. Samen steunen zij mensen die zich eenzaam voelen of die dreigen te vereenzamen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt in het hele land opgeroepen om de deur uit te gaan. Kent u iemand die misschien eenzaam is? Nodig die persoon dan uit om samen iets te ondernemen.

Wie gaat u vergezellen tijdens de Week tegen Eenzaamheid? Of kent u iemand die regelmatig een gezelschapsmaatje kan gebruiken? UWassistent is zeer benieuwd! Laat het ons weten via info@uwassistent.nl of laat een reactie achter.

Reacties