Eenzaamheid bij ouderen

Een 88-jarige man op de vierde verdieping van een klein flatje, zittend in zijn fauteuil met de benen omhoog. Kijkend op zijn horloge, in zijn rechterhand de krant van vandaag die hij voor de tweede keer leest. Het hoogtepunt van zijn dag? Dochterlief, die de boodschappen komt brengen, een kopje koffie drinkt en gehaast weer weggaat om de kinderen naar de voetbal en hockey te brengen.

 

Eenzaam voelen

Volgens Het Ouderenfonds voelen veel ouderen zich eenzaam. Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers in Nederland, waarvan zeker een kwart zich eenzaam voelt. Meer dan 200.000 van hen zijn extreem eenzaam, wat betekent dat zij slechts een keer in de maand sociaal contact hebben (Bron: Onderzoek TNS/Nipo). Het meest eenzaam zijn de gescheiden alleenstaande ouderen die weinig sociale contacten hebben.

Eenzaamheid neemt toe als de leeftijd toeneemt. Vaak komt dit door intense gebeurtenissen, zoals het overlijden van de partner, verminderde vitaliteit en afnemende zelfstandigheid. Het RIVM stelt dat niet alleen sociale eenzaamheid, maar ook emotionele eenzaamheid toeneemt met de leeftijd.

 

Gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid kan veel gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Een lagere weerstand en een verhoogde kans op hartziekten en Alzheimer kunnen het gevolg zijn van (langdurige) eenzaamheid.

 

UWassistent ondersteunt eenzame ouderen

Persoonlijke assistent Corine Stigter deelt haar ervaring:

“Een klant van mij heeft nooit een partner gehad en is erg eenzaam. In ons eerste gesprek gaf hij aan dat hij nergens van geniet. Tijdens het gesprek kwamen er toch dingen naar boven die hij wel leuk vindt en hij stond er voor open dat ik wekelijks even bij hem zou komen; iemand die er echt helemaal voor hem is.

Hij was al blij toen ik een week later binnenkwam. Eerst koffie gedronken en daarna op pad met de rolstoel. Geld pinnen en lopen langs de kinderboerderij, want daar geniet hij echt van. Hij kijkt uit naar de volgende keer en ik ging met een goed gevoel naar huis.”

 

Gezelschapsmaatje

Ken jij iemand die wel een gezelschapsmaatje kan gebruiken? De persoonlijke assistenten van UWassistent gaan graag op zoek naar passend gezelschap.

Waardeer dit blogbericht:
Naambadges in de zorg
Linda Herkemij – persoonlijke assistent in regio D...