Eten en drinken bij dementie

 

Goed eten en drinken is voor iedereen belangrijk, zeker voor mensen met dementie. Zij hebben helaas vaak problemen met eten en drinken, met diverse gezondheidsrisico’s tot gevolg. Maakt u zich zorgen over de voedsel- en vochtinname van uw naaste? In deze UWassistent blog vertellen we meer over eten en drinken bij dementie.

Als eten en drinken een probleem is geworden, dan kan iemand ondervoed raken of uitdrogen. Ondervoeding zorgt ervoor dat mensen vatbaarder zijn voor infecties, ontstekingen, zwakte en vermoeidheid. Uitdroging kan zelfs levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om slechte voedsel- en vochtinname te herkennen.

Problemen herkennen

In het beginstadium van dementie zijn de tekenen van slecht eten en drinken meestal nog niet zo duidelijk te zien. De oudere kan zelfs veel te veel (zoet) eten. Let goed op het gedrag van een persoon met dementie. Gaat het kauwen of slikken moeizaam? Stopt hij of zij zomaar ontzettend heet eten in de mond? Dit zijn tekenen van eetproblemen. Daarnaast is langzaam eten, waarbij veel aansporing nodig is, ook een teken. Verder is het mogelijk dat uw naaste eten en drinken niet herkent en dus niets tot zich neemt.

Eten zoals vroeger

Iemand aansporen tot voedsel- en vochtinname kan lastig zijn. Welke oplossing passend is, ligt aan de situatie en de persoon. Eten zoals vroeger kan helpen. Mensen met dementie vinden het prettig om herinneringen op te halen. Betrek uw naaste daarom bij het koken. De handelingen komen hem of haar misschien bekend voor. Daarnaast helpt het om gerechten te koken die uw naaste vroeger vaak heeft gemaakt en gegeten. Zorg wel dat het koken rustig en gestructureerd verloopt.

Eten makkelijker maken

Het is belangrijk dat een dementerende zelf het eten in de mond kan steken. Dit verhoogt het eetplezier en het gevoel van onafhankelijkheid. Om het eten makkelijker te maken zijn er handige besteksets op de markt. Ook ‘fingerfood’ behoort tot de mogelijkheden, dit zijn dingen die zonder bestek gegeten kunnen worden. Denk hierbij aan frietjes, boontjes en worteltjes. Fingerfood is zeer geschikt om in kleine porties gedurende de dag te serveren. Meer eetmomenten met kleinere porties werkt beter dan weinig eetmomenten met grote porties.

Beter drinken

Mensen met dementie zijn vatbaarder voor uitdroging. Om te zorgen dat uw naaste goed drinkt, kunt u een aantal tips toepassen. Serveer bijvoorbeeld bij iedere maaltijd een glas drinken. Denk hierbij aan water, melk of sap. Sommige mensen vergeten te drinken. Als u dit merkt, geef dan het glas meteen aan in de handen. Drinkt uw naaste alsnog te weinig? Voeg dan dingen aan zijn of haar menu toe die ook vocht bevatten zoals fruit, yoghurt of vla.

Op de website dementie.nl leest u meer tips om te helpen bij eten en drinken. Daarnaast heeft de Dementiewinkel een uitgebreid aanbod aan handige producten in de categorie Eten & Drinken. Denk bijvoorbeeld aan aangepast servies, eenvoudig bedienbare apparaten en fotokaarten met gerechten.

UWassistent is ook benieuwd naar uw tips en gebruikte producten. Laat een bericht achter!

Waardeer dit blogbericht:
Aanvullende mantelzorg: van zorgen naar samenzijn
Pensioen: patronen doorbreken

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 29 juni 2022