Gevolgen van eenzaamheid

Gevolgen van eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Bij mensen die zich eenzaam voelen is de verbinding met anderen niet zoals deze moet zijn. Eenzaamheid is een signaal van je lichaam waarbij jij wordt aangezet tot het versterken van verbindingen met anderen.

In de Week tegen Eenzaamheid van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober 2018 wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem. Maar wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid kan zeer ernstige gevolgen hebben, die je niet moet onderschatten. Jezelf eenzaam voelen heeft niet alleen emotionele, maar ook lichamelijke gevolgen. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

Eenzaamheid zorgt voor een hoger stressniveau

Personen die zich eenzaam voelen blijken vaak het stresshormoon cortisol te hebben.

Eenzaamheid kan leiden tot een depressie

Uit verschillende onderzoeken bij mensen van middelbare leeftijd en ouder blijkt dat eenzaamheid tot een depressie kan leiden. De kans op een depressie is groter bij mensen die zich eenzaam voelen.

Eenzaamheid kan leiden tot suïcide

Diverse onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen eenzaamheid en (poging tot) suïcide. Dit kan verklaard worden door het verband tussen depressie en eenzaamheid.

Hogere kans op overlijden

Volgens onderzoek is het risico om vroegtijdig te overlijden 4 tot 30 procent hoger bij eenzame personen. Hierin bestaat geen aangetoond verschil tussen mannen en vrouwen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat het percentage om vroegtijdig te overlijden hoger is bij eenzame mensen dan bij mensen met overgewicht.

Grotere kans op hartziekten en beroerte

Eenzaamheid en sociale isolatie leiden tot een grotere kans op hartziekten en beroerten. Daarnaast verhoogt eenzaamheid ook het risico op andere gezondheidsproblemen zoals slaapproblemen en stress. Slaapproblemen kunnen dan weer leiden tot gebrek aan energie waardoor iemands gezondheid nog verder achteruit gaat.

Eenzaamheid maakt ongelukkig

Omdat mensen sociale wezens zijn, hebben we behoefte aan contact met anderen. Als je geen of weinig andere mensen om je heen hebt, word je ongelukkig. Je hebt andere mensen nodig om steun te bieden of om gevoelens te delen.

Verhoogde kans op dementie

Onderzoek heeft aangetoond dat eenzame ouderen bijna twee keer zo veel risico lopen om dementie te krijgen dan ouderen die niet eenzaam zijn. Daarnaast verloopt dementie sneller bij mensen die eenzaam zijn.

Afweersysteem functioneert slechter

Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor ziektes en ontstekingen.

Denk je dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Ga op zoek naar een maatje en lees onze tips tegen eenzaamheid.

Reacties