Gezond oud worden, wat is het geheim?

De geheimen van gezond ouder worden

Als we dan toch gemiddeld steeds ouder worden, kunnen we dat maar beter zo gezond mogelijk doen, nietwaar? Gezond ouder worden, wat is het geheime recept? Onderzoekers buigen zich al heel lang over deze vraag. Terecht, want de gemiddelde leeftijd ligt steeds hoger. Die extra jaren willen we liever al fietsend, wandelend en spelend met de kleinkinderen doorbrengen. Niet zittend achter de geraniums.

Tuurlijk, in goede gezondheid richting de 90 jaar gaan is zeker ook een kwestie van pech of geluk. Met sterke genen, een portie geluk en een gezonde opvoeding kom je al een heel eind. Toch hoeven we echt niet ons lot af te wachten. Onderzoekers komen steeds meer te weten over gezond oud worden en er zijn vermoedens over hoe we daar zelf voor kunnen zorgen. Wat zijn die geheimen? Lees snel verder!

Gezond oud worden: hebben we daar invloed op?

Gezond oud worden, wat houdt dat in? Daarvoor nemen we even een zijstapje. Want wat is gezond?

Een vitale man van 83 jaar oud die tikkertje speelt met z’n kleinzoon en zonder problemen behendig een gevallen koffielepeltje opraapt van de grond: wat zou u zeggen, is die man gezond? Het antwoord is waarschijnlijk ‘ja’ En dan deze: een 76-jarige man met diabetes en artrose die van een afstandje naar z’n kleinzoon kijkt, maar niet mee kan spelen met z’n kleinzoon.

De tweede man zouden we als ‘minder gezond’ bestempelen. Een logische gedachte, maar ‘gezond’ zijn gaat verder dan een lichaam dat perfect functioneert. Gezond van geest, daar hebben we ook heel veel aan. Sterker nog, volgens ouderengeneeskundige en onderzoeker Rudi Westendorp kun je ‘ook met een falend lijf een prachtig leven hebben’. Hij schreef er zelfs een boek over wat bijna uitkomt: ‘wetenschappelijke tips om zo lang mogelijk gezond te blijven’.

Tuurlijk, we moeten zo vroeg mogelijk al goed voor ons eigen lichaam zorgen. Elke dag een halfuur matig tot intensief bewegen houdt de conditie op peil. Krachttraining is goed voor spieropbouw en botten. En dan hebben we het nog niet eens over gezond eten en niet roken. Maar dat is nog lang niet de sleutel tot een hoge kwaliteit van leven.

Gezond en gelukkig

Het geheim van vitaal ouder worden zit ‘m ook in de kwaliteit van leven die mensen aan zichzelf toekennen. Ouder worden associëren we meestal met lichamelijke ongemakken. Toch is dat maar een klein deel van het verhaal, want ‘vitaliteit’ en ‘gezond zijn’ zijn net zo goed gerelateerd aan de mate van het gevoel gelukkig te zijn. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat ouderen die zich goed kunnen aanpassen aan fysieke of mentale beperkingen, die zich goed voelen en sociale contacten hebben, zich vaker gelukkig en succesvol noemen.

Naarmate we ouder worden, hebben we meer veerkracht en kunnen we beter met tegenslagen omgaan. Hoe meer levenservaring, hoe krachtiger we in het leven lijken te staan. We laten de boel de boel en accepteren situaties eerder zoals ze zijn. Een mooi vooruitzicht!

UWassistent draagt bij aan gelukkig en gezond ouder worden

UWassistent wil graag bijdragen aan het geluksgevoel van onder andere senioren. Daarom kunt u via ons gezelschap aanvragen! Een wandelmaatje is bijvoorbeeld goed voor de sociale contacten én om fit te blijven. Ook en beetje hulp bij het huishouden kan bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven, omdat u of uw naaste dan meer energie en tijd heeft om alles uit het leven te halen!

In een nieuwe rubriek van UWassistent zullen we nog meer geheimen ontrafelen van gezond oud worden. We interviewen zogenoemde supersenioren en zij doen hun verhaal over hoe ze fit, gelukkig en gezond blijven, allemaal op hun eigen manier. Houd onze blog goed in de gaten!

Reacties