Hoe word ik 100?

De honderdplussers van tegenwoordig zijn van de vooroorlogse generatie; zij hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. De levensverwachting lag toen rond de 70 jaar. Sinds die tijd zijn er geen hongersnoden en oorlogen meer geweest, en in ziekenhuizen worden steeds meer operaties mogelijk.

De levensverwachting van zowel mannen als vrouwen wordt steeds hoger. In het begin van 2018 woonden er ongeveer 2200 honderdplussers in Nederland. Naar verwachting blijft dit aantal toenemen; over ruim tien jaar is dit aantal waarschijnlijk verdubbeld!

Maar hoe kun je deze prachtige leeftijd bereiken? Hoe blijft je zo lang mogelijk fit? UWassistent geeft 7 tips!

1. Blijf nieuwsgierig

De meeste honderdplussers van tegenwoordig stimuleren nog vaak hun hersenen; ze kijken naar het journaal of naar actualiteitenprogramma’s of ze lezen de krant.

2. Behoud sociale contacten

De ouderen met een (groot) netwerk om zich heen blijven langer fit dan ouderen die zich eenzaam voelen. Het is belangrijk om te blijven investeren in je relaties, zodat het leven waardevol blijft.

3. Ga je eigen gang

Ouderen die doen wat ze zelf willen en eigenwijs zijn blijken langer te leven! Ze lijken zich weinig aan te trekken wat anderen over hen zeggen.

4. Geniet van het leven

Ook op honderdjarige leeftijd is het belangrijk dat je activiteiten blijft doen waar je blij van wordt, of waardoor je een doel hebt in het leven. Denk bijvoorbeeld aan toneelvoorstellingen die je inspireren, samen met anderen breien of vrijwilligerswerk waar je blij van wordt!

5. Beweeg voldoende

Door voldoende lichaamsbeweging blijf je langer gezond. Genoeg beweging zorgt er bijvoorbeeld voor dat je suikerspiegel daalt, waardoor je vitaler blijft. Hierdoor voel je je beter en fitter.

6. Eet gezond

Gezond eten is belangrijk, maar wat is gezond? Veel mensen lijken niet te weten wat echt gezond eten is. In ieder geval is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten!

7. Blijf positief

Honderdplussers hebben vaak een positieve houding. Ze beschikken over genoeg humor en kunnen goed relativeren.

Zou je honderd willen worden?

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om honderd te worden. Sommige mensen zouden het niet eens willen! Zolang mensen gezond zijn en plezier hebben in het leven is het mooi om honderd te worden. Niemand wil dement worden, of achter een rollator lopen. We leven steeds langer, en dat kunnen we dan maar het best zo gezond mogelijk doen.

Oud worden is niet altijd makkelijk of leuk, maar het kan wel heel mooi zijn!

Waardeer dit blogbericht:
Terugblik op 2018
Mooie momenten uit 2018