Een wandelstok kopen is één ding. Vervolgens dient u de wandelstok nog op de juiste hoogte in te stellen en op de juiste manier te gebruiken. We geven u hieronder graag een aantal handige tips.

De wandelstokhoogte instellen

Alleen als een wandelstok op de juiste hoogte ingesteld is, kan hij u goed ondersteunen en uw benen, knieën en enkels ontlasten. Een wandelstok die te kort of juist te lang is, kan juist voor extra klachten aan uw rug en / of schouders zorgen omdat u scheef gaat lopen met een te korte of een te lange wandelstok. Hoe weet u of de wandelstok op de juiste hoogte is ingesteld?

1. Ga recht staan met uw favoriete schoenen aan.

2. Laat uw armen losjes langs uw lichaam hangen met licht gebogen ellebogen.

3. Meet de afstand van de grond tot aan de bovenkant van uw pols, bij de knokkel net voorbij uw pols.

4. De afstand die u gemeten heeft, is de lengte van de wandelstok inclusief handgreep.

U kunt de wandelstok ook verstellen door de stok naast het been waar u de stok gaat gebruiken te zetten en te verstellen tot aan de knokkel net voorbij uw pols. Heeft u een traditionele wandelstok? Dan dient u deze op de juiste hoogte af te zagen en de dop opnieuw te monteren.

Met een wandelstok lopen

Hoe gebruikt u een wandelstok op de juiste manier, zonder dat u extra klachten krijgt? Een wandelstok gebruikt u over het algemeen als één been ‘slechter’ is dan het andere been. De wandelstok gebruikt u aan de kant van het goede been, tegelijkertijd met het slechte been mee. Zo is uw evenwicht beter op het moment dat u op het slechte been staat. Staat u op het slechte been, dan steunt u eveneens op de wandelstok. Staat u op het goede been, dan beweegt de wandelstok met uw slechte been mee.

Zet de stok altijd stevig neer bij iedere stap. Gebruik uw wandelstok bij evenwichtsproblemen vooral om uw balans te bewaren. Wilt u uw rug en benen eveneens ontlasten? Dan kunt u met uw armen en bovenlichaam op de wandelstok steunen.

Na bovenstaande uitleg over wandelstokken kunt u met een gerust hart op pad gaan en van net dat beetje extra ondersteuning en balans genieten. Wilt u graag hulp bij de keuze voor of het gebruik van een wandelstok? Informeer dan eens bij een specialist naar de mogelijkheden.