Informatie voor mantelzorgers

Informatie voor mantelzorgers

Mantelzorg komt steeds vaker voor. In Nederland zijn momenteel naar schatting 4,4 miljoen mantelzorgers. Mantelzorgers zien het vaak als vanzelfsprekend om voor hun dierbare naaste te zorgen. Toch is dit niet altijd eenvoudig. Het kan erg belastend zijn en het kan impact hebben op het leven van de mantelzorger. Vaak komt mantelzorg nog naast een drukke baan of een gezinsleven. Vind dan maar eens een moment om echt tot rust te komen of iets leuks te gaan doen als je de zorg hebt over iemand, dat is behoorlijk lastig! In deze blog belichten we drie punten die de zorg voor mantelzorgers iets makkelijker kunnen maken.

Informatie voor mantelzorgers

Bij Mezzo vind je als mantelzorger veel informatie. Zo kun je er informatie vinden over wetten en regels, juridische zaken, gemeente en zorg. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om te weten hoe het zit met de combinatie van werk en mantelzorg. Ook als je informatie zoekt over geldzaken omtrent mantelzorg, kun je bij Mezzo terecht. Wist je dat er mogelijkheden zijn om als mantelzorger vanuit een pgb betaald te worden? Of dat je in sommige gevallen (een deel van) de reiskosten vergoed kunt krijgen? Soms is er meer mogelijk dan je denkt, dus het is de moeite waard om je goed in te lezen in alles waar je als mantelzorger mee te maken hebt. Bij Mezzo kun je ook terecht voor steun en advies over mantelzorg. Je kunt zelfs bellen om je vragen te stellen.

Mantelzorgers en lotgenoten

Als je zelf mantelzorger bent of je kent iemand in je omgeving die mantelzorg verleent, heb je wellicht soms de behoefte om even tegen iemand te zeggen dat je het soms best zwaar of moeilijk vindt om intensieve zorg aan iemand te verlenen. Waarschijnlijk bespreek je dit liever niet met de persoon zelf, omdat je graag voor je naaste zorgt. Contact met lotgenoten kan uitkomst bieden. In Nederland zijn verschillende organisaties die bijvoorbeeld regelmatig bijeenkomsten organiseren voor mantelzorgers.

Een andere tip is om ervaringsverhalen van mantelzorgers te lezen. Misschien herken je jezelf of iemand in je omgeving in zulke verhalen. Vaak herinneren zulke verhalen je er even aan hoe waardevol mantelzorgers zijn. Bovendien kun je lezen hoe andere mantelzorgers de zorg voor hun naasten aanpakken. Dit kan voor jezelf ook leerzaam zijn.

Hulp bij mantelzorg

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om hulp te vragen bij mantelzorg. Bij UWassistent kun je hulp bij mantelzorg krijgen. Zo kun jij de taken uit handen geven die net teveel van jou of een mantelzorger in jouw omgeving vragen.

Reacties