Interessante weetjes over dementie!

 

Dementie; een ziekte waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Vele mysteries rondom dementie moeten nog worden ontrafeld. Toch komen we dankzij wetenschappelijk onderzoek steeds meer te weten over de ziekte. Ontzettend waardevol en onmisbaar in de strijd tegen deze ziekte!

In deze blog zetten we een aantal weetjes over dementie, die helemaal niet zo bekend zijn!

De cijfers…

Ruim 270.000 mensen in Nederland leiden aan dementie. Daarvan zijn 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. Naar verwachting loopt dit aantal op tot een half miljoen in 2040. Van de mensen met dementie, heeft 70 procent Alzheimer. De diagnosestelling duurt gemiddeld 14 maanden. Bij jonge mensen is dit zelfs vier jaar! 

Voeding en dementie

Nee, er is geen één-op-één relatie tussen voeding en dementie. Als je maar gezond genoeg eet, sluit je dementie niet uit. Was het maar waar. Tóch kan voeding, in combinatie met een hoop andere factoren, wel het de kans en het risico op de ziekte verlagen. Een Mediterraans dieet verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, vanwege het lage vetgehalte. Hart- en vaatziekten verhogen weer de kans op Alzheimer. 

Roken en dementie

Schrik niet… roken kan de kans op Alzheimer met 45% verhogen! Een hele tijd geleden is een fabel in de wereld gelanceerd naar aanleiding van een onderzoek, waarin de conclusie werd getrokken dat roken de kans op dementie zou verkleinen, omdat rokers simpelweg minder vaak dementie hebben. Huh, wat!? Maar de onderzoekers zagen iets over het hoofd: Een relatief hoger percentage is al overleden. De rokers leefden gewoon minder lang, dus hadden sowieso minder kans om dementie te krijgen! 

Torenhoge zorgkosten bij dementie

Dementie heeft van alle volksziekten de hoogste zorgkosten. In 2015 waren deze kosten 6,6 miljard, wat neerkomt op 7,7% van alle Nederlandse zorgkosten. Waar zijn die kosten voor? Het overgrote merendeel gaat naar thuiszorg, verzorgingstehuizen en verpleeghuizen. 

 

Heeft uw naaste of u een vorm van dementie? Wij begrijpen hoe taai en machteloos dit kan zijn. UWassistent is er voor u en uw naasten. Een helpende hand bij de dagelijkse klusjes, of intensievere begeleiding? Waar u ook voor kiest, u behoudt altijd zelf de regie. Belangrijk, vinden wij!

Vraag nu begeleiding aan!

 

Bij UWassistent leest u regelmatig over dementie. Houd de website in de gaten voor meer!

 

Waardeer dit blogbericht:
Pgb: Wat kunt u ermee?
Langer zelfstandig thuis wonen met e-health!
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 28 februari 2021