Internetfraude herkennen: UWassistent geeft tips!

Tips tegen internetfraude

Het internet is voor criminelen de ideale plek om toe te slaan. Ze kunnen zich verschuilen achter hun computer en de boel bedriegen. Oplichting via internet wordt ook wel ‘cybercrime’ of internetfraude genoemd. Gelukkig zijn de meeste websites betrouwbaar, maar helaas zijn ze dat niet allemaal.

Iedereen die actief is op internet kan ermee te maken krijgen. Hoe kun je internetfraude herkennen? En wat moet je doen als je twijfelt of je wordt opgelicht? UWassistent geeft tips!

Valse webshops

Sommige online winkels zien er precies zo uit als de echte, maar zijn nep. Dit kan lastig te herkennen zijn, maar er zijn wel kleine aanwijzingen die kunnen duiden op een neppe webshop. Merk je één van de volgende dingen? Let dan even extra op tijdens het online winkelen. Alleen maar torenhoge kortingen, veel taalfouten, geen contactgegevens op de website en alleen met creditcard kunnen betalen, zijn bijvoorbeeld een teken dat het wellicht niet helemaal in de haak is. Twijfel je? Google de naam van de webshop even. Als er eerder meldingen zijn gemaakt, zie je dat direct.

Heb je sterke vermoedens van een online nepwinkel? Dan kun je aangifte doen bij het meldpunt internetoplichting. Zo zorg je ervoor dat niemand de dupe wordt van de nepwinkel.

Nepmails

Banken of andere instanties, zullen nooit via e-mail om persoonlijke gegevens of inlogcodes vragen. Geef die nooit ofte nimmer door via de mail. E-mail is voor oplichters een ideale kans om toe te slaan. Dit noemen we ‘phishing’. Heb je een mailtje of telefoontje gekregen dat je niet vertrouwt? Neem dan altijd contact op met je bank of de instantie van wie de mail afkomstig zou zijn. Zo weet je direct of het echt is of niet!

Gehackt of een virus, wat nu?

Een virus is een klein programma dat je computer kan beschadigen. Vaak worden virussen per e-mail verspreid. Dan zie je een bijlage in de vorm van een geluidsfragment of foto. Maar zo onschuldig als het lijkt, zo gevaarlijk kan het zijn. Ze kunnen computers kraken en bestanden verwijderen. Dat kan zo ver gaan, dat de hackers geld eisen om bestanden weer vrij te geven. Voorkom dit door een goede virusscanner te installeren. Wees voorzichtig met het openen van verdachte bestanden.

Tips bij internetfraude

Let altijd goed op! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Verstrek nooit persoonsgegevens als daarom gevraagd wordt via e-mail. En als je iets niet vertrouwt? Neem dan het zekere voor het onzekere en vraag het na in je omgeving. Laat je kinderen, kennissen, collega’s of buurman even kijken. Beter dubbel checken dan het slachtoffer worden van internetfraude.

We zijn het ermee eens hoor, computers zijn ingewikkelde dingen. Daarom mag je altijd computerhulp aanvragen via UWassistent. We helpen je graag!

Lees bij UWassistent ook tips voor het gebruik van social media!

Reacties