Levensverwachting stijgt: we worden steeds ouder

Levensverwachting stijgt

Nederlanders leven steeds langer. Een kwart van de mensen wordt nu al ouder dan 90 jaar. Volgens het NIDI hebben vooral vrouwen en hoogopgeleiden een grotere kans om ouder te worden.

Langer gezond

Naarmate we ouder worden, voelen we ons minder gezond. Het CBS voorspelt dat we een steeds groter deel van ons leven gezond zullen zijn. Tot op hogere leeftijd zullen we vrij zijn van beperkingen bij horen, zien en bewegen. Ook zullen we ons langer gezond blijven voelen. Sinds de jaren 80 zijn de sterftecijfers van Nederlanders gedaald en zijn de gezondheid en levensverwachting verbeterd.

Levensverwachting

In 1950 was de levensverwachting van pasgeboren meisjes 72,6 jaar, van jongens 70,3 jaar. 50 jaar later was deze levensverwachting gestegen naar een gemiddelde van 80,6 jaar voor meisjes, en 75,5 jaar voor jongens. Tien jaar later waren de levensverwachting al gestegen naar 82,7 voor meisjes en 78,8 voor jongens.

Als de ontwikkelingen rondom sterfte en gezondheid van de afgelopen dertig jaar doorzetten, zullen zowel mannen als vrouwen nog langer leven. In 2030 verwacht het CBS, op basis van de statistieken van de afgelopen decennia, dat mannen gemiddeld vijf jaar langer zullen leven, en vrouwen vier jaar ouder zullen worden.

Beperkingen

Ondanks dat we een steeds groter deel van ons leven gezond zullen zijn, zullen we toch te maken krijgen met lichamelijke beperkingen. Denk hierbij eerst aan lichte beperkingen in mobiliteit, horen en zien, zoals het lezen van een krant of het volgen van een gesprek. Daarna volgen zware lichamelijke beperkingen, zoals niet meer kunnen traplopen of (aan een oog) niet meer kunnen zien.

Ouder worden

Ouder worden vraagt om aanpassingen. Blijven bewegen en sociaal actief blijven is belangrijk. UWassistent gaf 7 tips om gezond te blijven. Veel mensen hebben een negatief beeld van ouder worden. Ze denken daarbij vooral aan de beperkingen van het ouder worden en zijn vaak bang om dement te worden. Ouderen kunnen echter steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen en er zijn verschillende manieren om de kans op dementie te verkleinen. Er zijn steeds meer 90-plussers die zonder (ernstige) beperkingen oud worden.

Reacties