Maakt een schoonmaakster gelukkig?

Een schoonmaakster maakt gelukkig

Stel je voor dat je na een lange werkdag thuiskomt in een brandschoon huis. Alle kamers zijn opgeruimd en gepoetst, de vaat is gedaan en de was ligt opgevouwen in de kast. Zou je daar gelukkig van worden?

Een schoonmaakster maakt gelukkig

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft uitgewezen dat een schoonmaakster gelukkig maakt! Door geld uit te geven aan diensten waarmee je tijd bespaart, in plaats van geld uit te geven aan materiële zaken, gaat je geluk omhoog.

Uit het onderzoek bleek dat in alle onderzochte landen (Nederland, Denemarken, Verenigde Staten en Canada) inwoners gelukkiger zijn als ze geld uitgeven om tijd te kopen.

Tijd kopen

Tijd kopen, hoe doe je dat? Door geld uit te geven aan tijdbesparende diensten hou je zelf meer tijd over. Voorbeelden van tijdbesparende diensten zijn het inhuren van een schoonmaakster of strijkservice, het nemen van een taxi of de bezorging van je boodschappen. Het creëren van tijd voor leuke activiteiten levert geluk op, ook als je betaalt om deze tijd te kopen.

Geld uitgeven aan tijdsbesparing

De (huishoudelijke) taken waar je zelf een hekel aan hebt, kun je het best uitbesteden. Door deze taken uit te besteden, word je gelukkiger dan door geld uit te geven aan materiële zaken.

Je wordt gelukkiger van een schoonmaakster dan van winkelen; als je iets nieuws koopt voel je je ook gelukkig, maar dit geluksgevoel duurt korter dan het geluksgevoel nadat je schoonmaakster is langs geweest.

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht wees uit dat de mensen die geld uitgaven aan tijdbesparende diensten zich gelukkiger voelden. Hierbij maakte het niet uit hoeveel uren de persoon werkte, wat de hoogte van het inkomen was en hoeveel kinderen er in huis woonden. Het niveau van blijheid stijgt bij het inhuren van een schoonmaakster.

Hoeveel geld geef je uit voor extra tijd?

Een opvallende uitkomst van het onderzoek was dat de hogere inkomens gemiddeld niet veel meer geld uitgaven aan tijdbesparende diensten dan mensen met lagere inkomens. Gemiddeld geven Nederlanders honderdvijftig euro per maand uit aan tijdbesparende diensten zoals een schoonmaakster, terwijl Nederlandse miljonairs gemiddeld tweehonderd euro per maand uitgaven.

Toch blijkt dat sommige mensen het lastig vinden om geld uit te geven aan bijvoorbeeld een schoonmaakster. Veel mensen vinden dat ze het zelf moeten doen. Vrouwen kunnen zich verplicht voelen om huishoudelijke taken op zich te nemen, omdat dit zo ‘hoort’ volgens de cultuur.

Ook hebben sommige mensen er moeite mee dat een ‘vreemde’ in hun huis komt poetsen.

Uitbesteden of zelf doen?

Nederlanders denken vaak dat ze alles zelf wel kunnen. Maar naast het drukke leven van je werk en je gezin, moet je je afvragen of je je huis nog zelf moet willen poetsen. Er zitten immers maar vierentwintig uur in een dag.

De constante tijdsdruk die we tegenwoordig ervaren staat ons geluk in de weg. Door het inzetten van een schoonmaakster (of een tuinman, als je een hekel hebt aan het onderhouden van de tuin) vermindert je stress, wat leidt tot meer tevredenheid en een gelukkiger gevoel.

Tijd is een abstract begrip; vaak denken we dat we ergens morgen wel tijd voor hebben. Vaak is dat niet zo.

Besteed niet alles uit

Maar: geef ook niet teveel geld uit aan het besparen van tijd, daarvan word je niet gelukkiger. Wellicht krijg je dan het gevoel dat je de controle kwijt bent. Besteed dus niet elke dagelijkse taak uit, maar vooral de taak of taken die je echt verschrikkelijk vindt.

Iedereen heeft evenveel uren in een dag. Gebruik ze op een manier waarvan jij gelukkig wordt! Heb je behoefte aan een schoonmaakster? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!

Reacties