Mantelzorg vergoeding uit de zorgverzekering

Mantelzorg vergoeding

Soms is het mogelijk om een mantelzorg vergoeding te krijgen uit uw aanvullende verzekering. Inmiddels hebben alle zorgverzekeraars hun premies en voorwaarden voor 2019 bekendgemaakt. Wilt u weten of uw mantelzorger in aanmerking komt voor een mantelzorg vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Vergoedingen

De meeste klanten betalen de dienstverlener van UWassistent particulier, maar in sommige gevallen zijn er ook mogelijkheden om onze dienstverlening vergoed te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een pgb en de Wmo. Daarnaast zijn er soms mogelijkheden vanuit de zorgverzekeraar.

UWassistent heeft mogelijke vergoedingen voor mantelzorg vergoeding bij een zorgverzekeraar voor u op een rijtje gezet:

Vervangende mantelzorg

Omdat mantelzorgers ook weleens met vakantie gaan of ziek zijn en niet altijd hun naaste kunnen ondersteunen, zijn er vanuit aanvullende zorgverzekeringen verschillende vergoedingen voor vervangende mantelzorg. Met deze vergoeding is het mogelijk dat de zorg tijdelijk overgenomen wordt door een beroepskracht of een vrijwilliger. De vergoedingen verschillen echter sterk per zorgverzekering en aanvullende verzekering.

Overnemen regeltaken

Een mantelzorgmakelaar neemt regeltaken van de mantelzorger over zodat de mantelzorger minder belast wordt. Een mantelzorger heeft vaak naast de zorgtaken een drukke baan en een gezinsleven en kan snel overbelast raken door de ingewikkelde regeltaken die soms bij de zorg horen. Een mantelzorgmakelaar kan helpen door deze taken over te nemen; hij of zij is op de hoogte van de wetgeving en de bureaucratische regels in de zorg. De kosten van een mantelzorgmakelaar kunnen steeds vaker vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed worden.

Mantelzorgcursus

Het is ook mogelijk een vergoeding te ontvangen voor een mantelzorgcursus. Tijdens zo’n cursus worden praktische tips gedeeld en worden handvatten aangereikt om de balans te behouden tussen het werk en gezin van de mantelzorger in combinatie met de zorg voor zijn naaste. Onderwerpen die besproken worden tijdens een mantelzorgcursus zijn bijvoorbeeld algemene dagelijkse levensverrichtingen en tiltechnieken. Vaak wordt een mantelzorgercursus vergoed vanuit de aanvullende verzekering van de hulpbehoevende.

Mantelzorgwaardering

Naast de vergoedingen vanuit de zorgverzekering heeft een mantelzorger ook recht op een waardering. De gemeente waar de hulpbehoevende woont is verantwoordelijk voor de waardering van mantelzorgers. De waardering verschilt per gemeente; dit kan bijvoorbeeld een financiƫle vergoeding zijn, een bos bloemen of een georganiseerde activiteit. Bovendien kan een gemeente een mantelzorger ondersteunen door bijvoorbeeld een extra parkeervergunning af te geven of een vergoeding voor de kosten van het openbaar vervoer. De vergoedingsmogelijkheden voor mantelzorgers verschillen echter per gemeente.

Geen recht op vergoeding?

Heeft u geen recht op vergoeding vanuit een pgb of de zorgverzekering? Indien u door ziekte of handicap extra kosten maakt voor gezinshulp dan zijn deze kosten mogelijk aftrekbaar bij de belastingaangifte. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de belastingdienst.

Reacties