Mantelzorgwoningen

Mantelzorgwoning

Het gebeurt steeds vaker dat ouders bij hun kinderen gaan wonen, zodat ze door hun kinderen verzorgd kunnen worden.

Er zijn verschillende vormen van mantelzorgwoningen. Zo zijn er mobiele mantelzorgwoningen die als complete woningen tijdelijk in de omgeving van een bestaande woning kunnen worden geplaatst, zoals een chalet in de tuin. Ook is het mogelijk dat de oudere in een aanbouw van de bestaande woning gaat wonen, dat er een schuur omgebouwd wordt tot woonruimte, of dat een grote woning gesplitst wordt in twee woningdelen. Mantelzorgwoningen zijn vaak gelijkvloers en rolstoelvriendelijk.

Voordelen

Als de ouders nog fit genoeg zijn, kunnen deze bijvoorbeeld kleine huishoudelijke klussen doen, de tuin bijhouden of op de kleinkinderen passen. Dit helpt de kinderen als zij van hun werk komen. Daarnaast kan de jongere de zwaardere huishoudelijke klussen van de oudere overnemen.

Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen

Als ouders in een mantelzorgwoning naast de woning van hun mantelzorger wonen, kunnen zij langer zelfstandig thuis blijven wonen. Hun mantelzorger kan dan makkelijker inspringen wanneer nodig. Bovendien zitten de ouders dan niet de hele dag alleen, wat eenzaamheid tegen gaat.

Regels en wetten

Er zijn aparte regels en wetten wat betreft mantelzorgwoningen, die verschillen van ‘normale’ verbouwingen van de woningen. Zo mogen er maximaal twee personen in een mantelzorgwoning wonen. Ook kan het zijn dat er geen vergunning aangevraagd hoeft te worden, maar dat de mantelzorgwoning wel gemeld moet worden bij de gemeente voor bijvoorbeeld een extra huisnummer. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u ervaringen met het wonen in een mantelzorgwoning? Laat het ons weten via info@uwassistent.nl.

Reacties