Nationale Ouderendag 2016

Bianca vertelt over de Nationale Ouderendag

Door Bianca van Wijk

Elke oudere heeft wel een wens; iets wat hij graag nog eens zou willen doen, maar waar hij niet meer zelfstandig toe in staat is. De wensen van ouderen kunnen enorm variëren; van een uitstapje naar het bos of een familie-uitje, tot een bezoek aan een attractiepark of een reis.

De gedachte achter het ontstaan van de Nationale Ouderendag is dat de jongere generatie iets voor ouderen kan betekenen. Interactie tussen jong en oud wordt op deze dag gestimuleerd en hierdoor kan de jongere generatie zien hoe leuk het is om met ouderen om te gaan. Op deze dag is er extra aandacht voor eenzame en kwetsbare ouderen; de ouderen worden betrokken bij de maatschappij waardoor de eenzaamheid teruggedrongen wordt. De Nationale Ouderendag wordt landelijk georganiseerd door het Nationale Ouderenfonds, een samenwerkingspartner van UWassistent. Wij werken met hen samen om de kwaliteit van het leven van senioren te verbeteren, wat aansluit bij ons doel om mensen prettig te laten wonen.

Nationale Ouderendag 2016 ging in de ochtend van 7 oktober ook in Den Haag van start. Als Senioren-assistent maak ik dagelijks mensen blij, maar vandaag was het net even anders. Vele ouderen hebben een individuele wens ingeleverd door middel van de wenskaarten. Het comité in Den Haag heeft hard gewerkt om bij iedere wens een passende vrijwilliger te vinden. Spontane aanmeldingen van vrijwilligers waren er gelukkig ook. Mensen die graag iets terug doen voor onze ouderen, dat is mooi om te zien. De wensvragers zijn van te voren gebeld door de wens-vervullers en alles voor de grote dag is van tevoren geregeld. Taxibussen, rolstoelen, aan alles is gedacht.

En wat hebben de mensen het naar hun zin gehad. Ik was zelf aan het begin en het einde van de dag in een verpleeghuis waar een aantal bewoners een dagje weg waren. Eén van de dames zei bij terugkomst: ‘Ik heb een gouden dag gehad!’ Ze was een dagje naar Blijdorp geweest. Al maanden zit ze binnen en er is weinig tot geen gelegenheid voor haar om weg te gaan. Met een grote glimlach nam ze weer plaats achter de tafel waar ze altijd zit. Ook een middagje Paagman heeft een oudere dame enorm goed gedaan. Ze is gek op lezen, ze heeft mede door een lieve vrijwilliger weer een keer heerlijk tussen de boeken gezeten. Daarna uiteraard iets gegeten en gedronken in het Café van de Paagman. De Nationale Ouderendag is wat ons betreft geslaagd en we gaan zeker volgend jaar er weer een groot feest van maken!

www.nationaleouderendag.nl

Reacties