De Nationale Voorleesdagen 2019

Nationale Voorleesdagen

Gisteren zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen! Deze worden gehouden tot en met zaterdag 2 februari. Hoewel De Nationale Voorleesdagen speciaal bedoeld zijn voor baby’s, peuters en kleuters die nog niet kunnen lezen, is het ook een goed moment om voor te lezen aan ouderen die zelf niet meer kunnen lezen.

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen werden gisteren traditiegetrouw op de eerste dag geopend met het Nationale Voorleesontbijt. Op deze dag lazen bekende én onbekende Nederlanders voor aan kinderen om het voorlezen te stimuleren.

Lezen

Bij lezen gaat het bijvoorbeeld om het lezen van boeken, kranten en tijdschriften. Nederlanders zijn de laatste jaren opmerkelijk minder gaan lezen. Hoe hoger het opleidingsniveau, des te meer mensen lezen.

Er zijn meer vrouwen die lezen dan mannen; maar als mannen lezen dan besteden ze hier meer tijd aan dan vrouwen.

Hoewel er steeds meer boeken digitaal verkrijgbaar zijn, lezen Nederlanders nog steeds het meest van papier. Vooral jongere mensen lezen regelmatig vanaf een scherm. Onderzoek in opdracht van boekhandels heeft uitgewezen dat het lezen van een digitaal boek voor ouderen beter is; dit komt doordat de verlichting en het goede contrast van de letters en de achtergrond beter is. Hierdoor lezen ze sneller en is het lezen minder vermoeiend.

Uit een leesonderzoek onder 50-plussers is gebleken dat bijna alle ouderen een krant lezen. Daarnaast is meer dan de helft van de 50-plussers lid van de bibliotheek.

Beginnen met voorlezen

Baby’s die worden voorgelezen blijken al snel een grotere woordenschat te hebben dan baby’s die niet worden voorgelezen.

Door voor te lezen wordt fantasie geprikkeld. Voorlezen is goed voor de onderlinge relatie – even een momentje samen – en door er een vast ritueel van te maken geeft het rust. Dit geldt niet alleen voor baby’s, maar ook voor ouderen!

Ouderen voorlezen

Veel ouderen krijgen slechtere ogen naarmate ze ouder worden. Hierdoor kost het lezen van teksten meer moeite.

Heeft u zelf geen tijd om voor te lezen maar wil de oudere graag voorgelezen worden? De meeste boeken zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar als luisterboeken! Zo kan de oudere toch blijven genieten van de verhalen.

Bent u voor uzelf of voor iemand anders op zoek naar iemand die u voor kan lezen? De gezelschapsmaatjes van UWassistent helpen u graag!

Reacties