Online criminaliteit voorkomen: zo doet u dat

Internetfraude herkennen

Online criminaliteit: de keerzijde van het online tijdperk waarin we leven. We kunnen met één druk op de knop een grandioos lekkere maaltijd bestellen en binnen een minuut een ticket boeken naar de andere kant van de wereld. Hartstikke mooi en makkelijk. Toch is het ook oppassen geblazen op het web. De technieken zijn steeds verder gevorderd en daar maken criminelen misbruik van: internetfraude ligt op de loer. Online criminaliteit kan iedereen overkomen, al zijn de cijfers onder senioren fors gestegen. Oorzaak: steeds meer senioren nemen deel aan de online wereld van het internet.

Uit de Veiligheidsmonitor van het CBS blijkt dat het aantal slachtoffers van cybercrime maar liefst met 52 procent is gestegen tussen 2012 en 2017. De laatste vijf jaar is het aantal senioren dat internet gebruikt, verdubbeld. Veilig internetten kunt u leren, net als autorijden. Veiligheid op het web is net zoiets als veiligheid in het verkeer: altijd goed opletten en eerst kijken dan pas een handeling uitvoeren. Deze blog is voor iedereen die veiligheid voorop zet, ook bij het internetten.

Wees gerust: met een aantal handige tips verkleint u de kans dat u slachtoffer wordt van cybercriminaliteit aanzienlijk.

Eerst checken, dan klikken

Krijgt u een link doorgestuurd via bijvoorbeeld e-mail? Kijk dan eerst van wie de link afkomstig is. Onbekende afzender? Klik dan niet direct op de link. Ook als het tekstbericht bij de link vaag is, kunt u beter niet klikken en er voor de zekerheid even iemand naar laten kijken. Daarmee voorkomt u mogelijk een hoop poespas en bent u internetcriminelen een stap voor.

Betaalverzoek? Goed opletten!

Krijgt u via e-mail, whatsapp of een andere weg een linkje met het verzoek om iets te betalen? Laat die alarmbellen dan maar rinkelen. Dit fenomeen heet ‘phishing’. Criminelen gebruiken allerhande slimme trucjes om alles er zo geloofwaardig mogelijk uit te laten zien. Mogelijk is er dan iets niet in de haak, helemaal als het een onbekende afzender is. Nóóit (!) een bedrag overmaken via een link, zonder dat u weet naar wie u geld overmaakt of waarom.

Ziet of hoort u de volgende dingen? Dan is het tijd om extra voorzichtig te zijn. Internetfraude herkennen doet u zo:

Kan ik uw gegevens controleren? Ik werk bij een bank.
Gefeliciteerd, u heeft een prijs gewonnen.
U heeft nog een openstaande rekening. Voldoe zo snel mogelijk de betaling via de link.
Uw rekening is geblokkeerd. Log opnieuw in om de blokkering ongedaan te maken.

Veilig online winkelen

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Koopt u iets via Marktplaats? Doe dan even onderzoek naar de verkoper. Verkoopt die spullen ver onder de vraagprijs, dan is het misschien foute boel. Hoeft niet, kan wel. Let dan in ieder geval extra goed op.

Gebruik een creditcard voor betalingen bij platforms waar u iets koopt van anderen, of bij kleinere onbekende webshops. Dat geeft u koopbescherming en dan is er geen man overboord als de bestelling niet geleverd wordt: de creditcardmaatschappij probeert dan uw geld terug te vorderen.

Ook een slimme: betaal in delen. Maak indien mogelijk een afspraak om het resterende bedrag pas te betalen wanneer de bestelling binnen is.

Online criminaliteit herkennen

Hoe herkent u cybercrime, zoals phishing?

Check altijd de afzender. Is die onbekend? Dan is er waarschijnlijk al iets niet in de haak.
De afzender heeft een vreemd e-mailadres.
De mail of het berichtje heeft een onpersoonlijke aanhef (‘geachte meneer/mevrouw’ of ‘beste klant’).
Vraagt een organisatie, bank of bekende om een betaling? Vraag dit dan na. Beter een keer te veel gevraagd dan een keer te veel betaald.
Dit geldt ook voor accountgegevens… Wordt u gevraagd om gebruikersnaam of wachtwoord? Nooit geven! Uw bank vraagt nooit om inloggegevens. Bij twijfel, bel uw bank!

Hulp bij veilig internetten

Voelt u zich toch niet helemaal veilig op het internet? Of wilt u graag wat hulp met uw computer? Begrijpen we, want het is behoorlijk ingewikkeld om uw weg te vinden in het wereldwijde web. Neem dan het zekere voor het onzekere en stel al uw vragen of leg uw twijfels en vraag begeleiding aan via UWassistent.

Lees ook: De handigste gadgets voor senioren!

Reacties