Oorzaken van eenzaamheid

Oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel, waardoor het lastig is om aan te geven wanneer iemand eenzaam is. De ene persoon heeft meer behoefte aan sociale contacten dan iemand anders. Sommige mensen voelen zich eenzaam terwijl ze nog vele sociale contacten hebben, terwijl anderen zich niet eenzaam voelen met minder sociale contacten.

Maar welke factoren kunnen van invloed zijn op het gevoel van eenzaamheid? UWassistent heeft de belangrijkste oorzaken op een rij gezet:

Individualisering

De maatschappij is de afgelopen decennia veranderd en de huidige trend van individualisering speelt een grote rol bij eenzaamheid. Er zijn bijvoorbeeld steeds minder sociale verbanden zoals kerkgemeenschappen om op terug te vallen. Mensen zijn eerder op zichzelf aangewezen.

Activiteiten

Regelmatig de deur uit gaan is niet voldoende; voor veel mensen geeft dat niet genoeg voldoening. Om eenzaamheid tegen te gaan zijn er activiteiten nodig waarbij je je nuttig maakt. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk. Bij vrijwilligerswerk maak je je nuttig én ontmoet je nieuwe mensen waardoor je je netwerk vergroot.

Bij ouderen is er een grotere kans op eenzaamheid omdat zij vaker te maken hebben met onderstaande situaties:

Pensionering

Als je met pensioen gaat heb je ineens geen collega’s meer, en daarnaast ook geen dagelijkse bezigheid. Het verlies van deze bezigheden kan zorgen voor een verminderd gevoel van eigenwaarde. Het is belangrijk om niet achter de geraniums te zitten na pensionering, maar om activiteiten te blijven ondernemen.

Afhankelijkheid

Voor de eigenwaarde van ouderen is het van belang om zo veel mogelijk zelf te blijven doen. Dit moet dan ook gestimuleerd worden door bijvoorbeeld de partner of mantelzorger.

Privacy

In verzorgingstehuizen kunnen ouderen het gevoel hebben dat ze zichzelf niet meer kunnen zijn; ze worden bekeken en besproken door personeel en medebewoners. Ouderen kunnen zich anders voor gaan doen, waardoor ze van zichzelf verwijderd raken. Dit kan een gevoel van eenzaamheid veroorzaken.

Wegvallen van de partner

Over het algemeen zijn mensen zonder partner eenzamer dan mensen met een partner.

Wegvallen van familie, vrienden en kennissen

Wie veel contact heeft met anderen loopt minder risico op eenzaamheid. Ouderen hebben meer kans dat leeftijdsgenoten wegvallen. Hoe kleiner hun netwerk wordt, hoe groter de kans op eenzaamheid.

Tehuis of thuis?

Is het verzorgingstehuis een tehuis of een thuis? Hoe voelt dit voor de oudere? Zijn er allerlei regels waar de oudere zich aan moet houden? Dan zal hij zich waarschijnlijk niet snel thuis voelen in het tehuis. Hoe is de sfeer op de afdeling? Een negatieve sfeer zal er voor zorgen dat de oudere zich eerder eenzaam voelt.

Ken je iemand die (misschien) eenzaam is? Lees dan onze tips tegen eenzaamheid.

Reacties