Ouderdom door de jaren heen

Ouderdom door de tijd

Vroeger werden mensen vaak niet ouder dan een jaar of 60. Tegenwoordig worden mensen gemiddeld veel ouder. Kijken we nu anders aan tegen ouderdom dan vroeger? En verschilt dat ook per cultuur of land?

Ouderdom vroeger en nu

Vroeger werd ‘oud zijn’ minder gezien als een getal. Je lichamelijke gesteldheid bepaalde of je oud was of niet. Als je geen nuttige taken meer kon uitvoeren, werd je als oud bestempeld. Als we heel ver teruggaan in de tijd, naar de Grieken en Romeinen, zien we al dat ouderen in die tijd niet met open armen werden ontvangen. Soms waren er zelfs opstanden tegen ouderen. Voor mensen in die tijd stond ouderdom voor achteruitgang. In de Moderne Tijd ligt de levensverwachting veel hoger. We worden ook gezonder oud dan vroeger. Het verschilt nu per cultuur hoe er tegen ouderdom aangekeken wordt, maar over het algemeen worden ouderen meer gerespecteerd dan vroeger.

Ouderdom in verschillende culturen

In Nederland smokkelen mensen er bijvoorbeeld maar al te graag een aantal jaar af als er gevraagd wordt naar de leeftijd. ‘Wat zou ik graag nog een twintiger of dertiger willen zijn’, is een veelgehoorde uitspraak. De verjaardagen worden na verloop van tijd het liefst overgeslagen. Natuurlijk is er een punt waarop we accepteren dat we ouder worden. Ondanks dat we zelf niet altijd staan te springen om een jaartje ouder te worden, is er over het algemeen wel veel respect voor ouderen. In Nederland spreken we ouderen met ‘u’ aan en van onze opa’s en oma’s hebben we wijze levenslessen geleerd.

Er zijn ook landen en culturen waar ouder worden door iedereen als zeer positief wordt gezien. In Afrikaanse landen scheppen mensen op over hoe oud ze wel niet zijn. Rimpels en grijze haren zijn iets om trots op te zijn: hoe meer hoe beter. Het is vanzelfsprekend dat jongere mensen advies vragen aan ouderen. Ouderdom wordt geassocieerd met wijsheid en levenservaring. In het Midden-Oosten ligt de nadruk sterk op harmonie en familie. De ouders wonen dan vaak bij de kinderen en zij zorgen voor ze.

Hoe je het ook wendt of keert: oud worden we allemaal. We kunnen het net zo goed accepteren, toch?

Reacties