Ouderen blijven langer zelfstandig wonen

Ouderen blijven langer zelfstandig wonen

Om de zorgkosten te beperken, worden ouderen sinds enkele jaren gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen. Onderzoekers zien een verband tussen de hervormingen in de ouderenzorg en de toename van ouderen op de spoedeisende hulp. Omdat ouderen langer zelfstandig thuis wonen, gebeuren er door fysieke problemen meer ongelukken die tot een ziekenhuisbezoek leiden.

Ouderen zijn kwetsbaar

Afgelopen week sloegen ziekenhuizen in het hele land alweer alarm over een groep ouderen die zij steeds vaker zien; de patiƫnten die geen specialistische zorg in het ziekenhuis meer nodig hebben, maar die wel de bedden in het ziekenhuis bezet houden, omdat ze niet fit genoeg zijn om naar huis te worden gestuurd.

Proactieve zorg

Het Sociaal en Cultureel Planbureau is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat mensen met veel vrienden of een goede familieband langer zelfstandig thuis blijven wonen. Overal worden partijen gestimuleerd om samen tot proactieve zorg voor ouderen te komen, wat een goede ontwikkeling is. Ouderen moeten leren om veilig te wonen, goed voor zichzelf te zorgen en er voor te zorgen dat zij familieleden of kennissen hebben die hen kunnen ondersteunen.

Veilig wonen

Naast de inzet van familie en vrienden, kan er ook gebruik worden gemaakt van diensten en hulpmiddelen om ouderen langer en zelfstandig thuis te laten wonen. Daarbij kan gedacht worden aan aanpassingen in de badkamer of toilet, het installeren van een traplift, een vaste maaltijdservice of een mobiele personenalarmering. Door de inzet hiervan kunnen ouderen veilig thuis genieten van hun oude dag.

UWassistent helpt

UWassistent ondersteunt kwetsbare ouderen en helpt met de inzet van diensten en hulpmiddelen. Wij bieden ondersteuning om er voor te zorgen dat zij zo lang mogelijk veilig zelfstandig kunnen blijven wonen. Benieuwd wat UWassistent voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@uwassistent.nl

Reacties