Ouderen en autorijden

Ouderen en autorijden

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Voor veel ouderen, vooral in dorpen waar weinig voorzieningen zijn, is autorijden belangrijk om zelfstandig te blijven. Door te blijven autorijden behouden senioren hun vrijheid en zelfredzaamheid.

Rijbewijs en medische keuring

Normaal gesproken wordt een rijbewijs met tien jaar verlengd. Vanaf zestigjarige leeftijd verandert dat. Het rijbewijs wordt dan met een kortere periode verlengd, afhankelijk van de leeftijd.

Om te mogen autorijden moet iemand geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Hoe ouder iemand is, hoe meer kans er is op medische problemen. Vanaf 75-jarige leeftijd moeten automobilisten zich elke vijf jaar laten keuren. Bij verlenging van het rijbewijs moet een arts een medische verklaring afgeven. Het CBR beoordeelt de rijgeschiktheid van bestuurders en beslist of een rijbewijs verlengd mag worden.

Gezondheidsproblemen

Als iemand tussen de vijfjaarlijkse keuringen door gezondheidsproblemen krijgt, is het de verantwoordelijkheid van deze persoon zelf om dit de melden bij het CBR. Als andere personen een melding doen, moet daar een doktersverklaring bij – maar deze mag door een arts niet zomaar aan derden verstrekt worden.

Krijgt iemand bijvoorbeeld de diagnose dementie? Dan moet deze persoon dit zelf doorgeven.

Dementie

Om auto te mogen rijden, moet iemand bepaalde handelingen kunnen verrichten, zoals snel en goed reageren op onverwachte gebeurtenissen. Ook is het belangrijk om ingewikkelde situaties goed te kunnen overzien. Bij (beginnende) dementie kan iemand bijvoorbeeld moeite hebben om het overzicht te houden of reageert hij minder snel. Iemand met dementie kan bij het CBR een rijtest doen. Indien deze positief is kan het rijbewijs met maximaal een jaar verlengd worden.

Alternatief

Gelukkig voor veel ouderen is er een alternatief als het rijbewijs niet meer verlengd wordt; een brommobiel. Om in een brommobiel te kunnen rijden, is alleen een brommobielrijbewijs nodig. Deze kan aangevraagd worden bij de gemeente en daar hoeft geen examen voor gedaan te worden.

Reacties