Tijdens uw werkende leven heeft u heel wat patronen ontwikkeld. U ging om een bepaalde tijd van huis, pakte de fiets of auto, had lunchpauze, ging na het werk misschien wel een rondje wandelen. Patronen zijn prettig, ze geven ons houvast. Als u met pensioen gaat, hoeft het allemaal niet meer volgens een vast stramien. Heerlijk! Maar het plotselinge staken van een bepaalde dagindeling, kan moeilijk zijn. In het begin zeker niet, u waant zich een vakantieganger. Wat later slaat de verveling toe, worden de dagen eentonig en neemt de mate van beweging af. UWassistent geeft tips tegen te veel tijd, gebrek aan zingeving en onvoldoende beweging. Leest u mee?

 

Meer mensen met pensioen

In 2020 zijn meer werknemers met pensioen gegaan, wel 30 procent meer dan in 2019. De coronacrisis heeft mogelijk effect gehad op deze stijging, maar is waarschijnlijk niet de belangrijkste factor. Vermoedelijk heeft het niet verhogen van de AOW-leeftijd in 2020 het grootste effect gehad. Omdat die leeftijd niet is verhoogd, kwamen in 2020 meer mensen in aanmerking voor een AOW-uitkering.

Bron: nos.nl

 

Pensioenprobleem 1: te veel tijd

We horen het weinig mensen zeggen: ‘Ik heb te veel tijd’. Toch kan dit net zo’n groot probleem zijn als te weinig tijd hebben. Jarenlang was u vrij in het weekend. Dit patroon verdwijnt nu u áltijd weekend heeft. Zo’n lange vakantie kan gaan vervelen, echt waar. Het werkt dan goed om doordeweeks vaste activiteiten te plannen zoals bijeenkomsten, sporten, klussen of het bijhouden van uw administratie. Richt het weekend in voor (onverwachtse) sociale activiteiten zoals lunchen op het terras, bezoek van de kleinkinderen of een glaasje drinken met de buren. Deze verdeling zorgt voor balans. Zo voorkomt u dat u teveel gaat doen, maar gaat u ook verveling tegen.

 

Pensioenprobleem 2: gebrek aan zingeving

Uw werk heeft u lange tijd voldoening gebracht. Werk geeft onder andere een doel, stabiliteit, status en identiteit. Het goede gevoel wat werken u gaf, moet u nu ergens anders vandaan halen. U gaat op zoek naar zingeving, een invulling van uw pensioen. Dit kan lastig zijn. Schrijf daarom eens op waar u voldoening uit haalt, wat geeft u een goed gevoel? Dit kán met uw oude baan te maken hebben, maar dat hoeft niet!

Overweeg bijvoorbeeld om dienstverlener te worden bij UWassistent. Als dienstverlener maakt u het verschil voor een ander! Ga bijvoorbeeld aan de slag als tuinhulp of begeleider. Schrijf u in via onze website! U gaat aan de slag bij een andere particulier, bepaalt uw eigen beschikbaarheid en blijft lekker bezig na uw pensioen.

 

Aan de slag als dienstverlener!

 

Pensioenprobleem 3: onvoldoende beweging

Haalde u voorheen uw beweging uit de fietsroute naar de zaak of uw wandeling tijdens de pauze? Dan vallen deze activiteiten nu weg. Zo krijgt u automatisch minder beweging en dat is natuurlijk niet wenselijk. Ontdek daarom of u andere vormen van beweging kunt oppakken. Probeer ongeveer een half uur per dag te bewegen. Dat is gezond! Als het u aan motivatie ontbreekt, kunt u het beste op zoek gaan naar een sportmaatje of sportclub. Mist u de pauzewandeling? Deze hoeft u nu natuurlijk niet over te slaan, maak uw eigen dagindeling.

Als u meer thuis bent, wordt uw huis sneller vies. Heeft u geen zin in poetswerk of doet u liever iets anders? De huishoudelijke hulpen van UWassistent komen graag bij u langs!