Pgb: Wat kunt u ermee?

Wat is het pgb?

Ingewikkeld kunt u het best noemen, dat zorglandschap in Nederland. De mogelijkheden voor zorg zijn breed. Heel breed. Wij zorgen ervoor dat u door de bomen het bos weer ziet. In blogs leggen we uit hoe, waar en wanneer u zorg of begeleiding met een pgb kunt aanvragen!

Persoonsgebonden budget (pgb)

In grote lijnen kunnen mensen in Nederland kiezen voor zorg in natura of een pgb. Zorg in natura wordt geregeld door de gemeente, een zorgverzekeraar of het zorgloket. Welke zorg u dan krijgt, ligt vast. Dat wordt voor u geregeld. Met een pgb is dat juist andersom; hiermee bepaalt u zelf uw zorgverlener en koopt u de zorg ook zelf in.

Juist bij een pgb zijn de keuzes talrijk. Wat heeft u nodig? Begeleiding, verzorging, huishoudelijke hulp? En welke zorgaanbieder? U bepaalt alles zelf. Lekker autonoom, dat zeker, maar ook moeilijk kiezen. UWassistent helpt u!

Wanneer recht op een pgb?

Als u extra zorg of begeleiding behoeft, komt u in principe ook in aanmerking voor een pgb. Dan bent u er nog niet, want ook binnen het pgb zijn er vier mogelijkheden:

Pgb via Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)
Pgb voor WLz (Wet langdurige zorg)
Pgb via Zvw (Zorgverzekeringswet)
Pgb voor jeugdhulp (Jeugdwet)

Ieder pgb-type kent een aantal voorwaarden. In deze blog leest u meer over Wmo-pgb, want dit is de manier om ondersteuning te krijgen in het dagelijks leven. Via UWassistent kunt u deze begeleiding krijgen, helemaal op maat! Het doel van de Wmo is volwassenen laten participeren in de maatschappij. Zo lang mogelijk. En zo zelfstandig mogelijk. Het is bedoeld voor volwassenen die in het dagelijks leven belemmerd worden, door lichamelijke of psychische barrières.

Wat zijn de voorwaarden voor een pgb vanuit de Wmo? U moet vooral duidelijk aan kunnen geven waarom pgb voor u wenselijk is. En dat is niet alles. De gemeente moet de kwaliteit van de ingekochte diensten en hulpmiddelen beoordelen. Krijgt u hulp van vrienden of familie? Dan gelden extra regels.

Ondersteuning door UWassistent met een pgb

Bij UWassistent kunt u verschillende diensten aanvragen met een pgb. Huishoudelijke hulp, tuin- en klushulp of begeleiding; wat u maar nodig heeft. In een volgend artikel leggen we uit hoe u een pgb aanvraagt! Houd de website in de gaten! Wilt u hulp bij het aanvragen van een pgb? Daarmee helpen we u graag!



Reacties