Robot Tessa - De robot die zorgt voor structuur in het dagelijks leven

Robot Tessa

Tessa is een sociale robot die helpt om structuur in het dagelijks leven aan te brengen. Ze herinnert de gebruiker aan kleine taken en geplande afspraken. Voor wie de robot speciaal bedoeld is en wat de robot allemaal kan, vertellen we u graag in deze blog.

Voor wie is Robot Tessa bedoeld?

Robot Tessa is speciaal bedoeld voor thuiswonende mensen met (milde) dementie, een cognitieve beperking of een niet-aangeboren hersenletsel. Tessa helpt bij het structureren van de dag en dat kan vooral handig zijn voor de mensen uit de bovengenoemde doelgroepen. We zien steeds vaker dat gadgets mensen kunnen helpen en ondersteunen, waardoor ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Denk aan een automatisch potopener, leefstijlmonitoring en een Wolk-airbag om ´veilig´ te vallen.

Lees ook onze blog Langer zelfstandig thuis wonen dankzij deze gadgets

Wat doet Robot Tessa?

Is er niemand in de buurt, dan biedt Robot Tessa uitkomst. Tessa herinnert de gebruiker aan bepaalde activiteiten en taken die vooraf via een app zijn ingesteld door verzorger, mantelzorger of familielid. Dit kunnen agendapunten zijn, bijvoorbeeld dat er ´s middags bezoek komt, maar ook kleine taken zoals de planten water geven of het aansporen om wat rek- en strekoefeningen te doen. Dit zijn typisch voorbeelden van taken en activiteiten die makkelijk vergeten kunnen worden door de gebruiker. Het is handig wanneer een robot ze hieraan herinnert.

Robot Tessa ziet er ook nog eens schattig uit; met de kraaloogjes, het haarbandje en het bloempotje op haar hoofd. Tessa staat dus ook leuk in de woonkamer! Natuurlijk evenaart de robot het menselijke gezelschap niet, maar het kan mensen met een beperking of een vorm van lichte dementie zeker helpen met de regie in eigen handen houden.

Bij meer dan 75 zorginstanties wordt Robot Tessa ingezet. Hier is aangetoond dat:

Tessa de gebruiker zelfstandiger maakt.
Tessa wordt gezien als een maatje, waarbij de gebruiker meer zelfregie ervaart.
Tessa de zorgverlener of mantelzorger ontlast.
Tessa de zorgkosten verlaagt.

Bron: dementie-winkel.nl


Heeft u ondersteuning nodig bij het huishouden? Of heeft u behoefte aan persoonlijke begeleiding? De contactpersoon uit uw regio neemt graag contact met u op en heeft een vrijblijvende kennismaking met u om te kijken wat UWassistent voor u kan betekenen.



Reacties