Samen tegen eenzaamheid bij ouderen

Samen tegen eenzaamheid

Eenzaamheid onder ouderen: een hot topic. Dikgedrukte koppen in de kranten: ‘Bijna helft ouderen in Nederland eenzaam’, ‘Eenzaamheid groeit, vooral onder ouderen’. Tv-programma’s geheel gewijd aan het thema en telefoonlijnen speciaal voor mensen die zich eenzaam voelen. Wat is er toch aan de hand met eenzaamheid in Nederland? Het lijkt wel of alle 65+’ers eenzaam zijn. Is het de media-aandacht die het probleem onder een vergrootglas legt of is er écht een stijgende lijn te vinden in het aantal mensen dat in de avond alleen op de bank zit, zichzelf afvragend wanneer de eerstvolgende keer wordt voor een praatje met de buurvrouw of een kopje koffie met de kinderen?

We besteden met UWassistent graag aandacht aan dit onderwerp, omdat we ons willen inzetten tegen eenzaamheid bij ouderen: samen tegen eenzaamheid. In deze nieuwe rubriek delen we tips tegen eenzaamheid en duiken we dieper in dit thema om uit te zoeken hoe eenzaamheid ontstaat, hoe mensen het ervaren en hoe senioren hun eenzaamheid bestrijden.

Lees ook: Eenzaamheid bij ouderen: hoe uit zich dat?

Eenzaamheid bij ouderen: dit zijn de cijfers

Ruim de helft van de 55-jarigen voelt zich weleens eenzaam (Nationaal Ouderenfonds). En, zorgwekkend: 1 op de 11 ouderen geeft aan zich ernstig eenzaam te voelen. Oorzaak? Meerdere factoren. Eenzaamheid is meestal een opeenstapeling van verschillende ‘risicofactoren’. Verlies van partner of sociale contacten, persoonlijkheid, familie, gezondheidsproblemen: dit kan allemaal bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid.

Dat ouderen relatief vaak eenzaam zijn, komt bijvoorbeeld door een kleiner wordend netwerk en het wegvallen van een partner. We associëren het met ouderen die stilletjes naar buiten staren. Het zwaaien naar de buren of het bezoek van een verzorger is het hoogtepunt van de dag. Dit komt voor. Maar vaak is eenzaamheid niet direct zichtbaar van de buitenkant.

Eenzaamheid oplossen: klein beginnen

Wij van UWassistent richten ons liever op het bestrijden van eenzaamheid. Daarom heeft iedereen bij ons de mogelijkheid om een maatje aan te vragen. Een buddy die ouderen (of anderen) gezelschap houdt. Wetenschappelijk bewezen: een maatje heeft een positieve invloed op psychologisch en sociaal gebied: het stimuleert mensen om meer positieve relaties aan te gaan en de horizon te verbreden. Een maatje via UWassistent aanvragen zorgt voor minder eenzaamheid en daarmee biedt u tegelijkertijd iemand de kans om te werken.

Die paar uurtjes per week gezelschap kunnen iemands lichtpuntjes van de week zijn. De gezelschapsmaatjes die via UWassistent werken, zien mensen opleven als het tijd is voor het wekelijkse uitje, wat dat dan ook is. Zo ook een dienstverlener uit Dongen die wekelijks langsgaat bij een klant met dementie:

“Als ze weet dat ik kom, staat ze al voor het raam te wachten. Kopjes koffie, wandelingen, uitjes: niets is te gek. Ze was laatst bijvoorbeeld enorm verdrietig toen ze besefte dat het haar trouwdag was. Ik besloot samen met haar niet verdrietig te zijn, maar de trouwdag te vieren. Geweldig vond ze het. Dat positieve hebben eenzame ouderen echt nodig om weer vooruit te kunnen!”

Eenzaamheid is een ongrijpbaar fenomeen. Wat houdt het precies in? Is het geen partner hebben? Of geen sociale contacten? Of is het een veel groter gevoel? Daar gaan we in de komende artikelen verder op in. Houd de UWassistent blog in de gaten voor meer over dit onderwerp!



Reacties