Slaapproblemen? 7 tips om beter te slapen!

Tips om beter te slapen

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid, ook op hogere leeftijd. Een goede nachtrust ondersteunt het geheugen en helpt je om je te concentreren. Voldoende slapen is belangrijk voor het immuunsysteem en helpt ziektes voorkomen. Onvoldoende slaap kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Veranderend slaappatroon

Ons slaappatroon verandert naarmate we ouder worden. Op oudere leeftijd heb je niet minder slaap nodig dan op jongere leeftijd. De meeste gezonde ouderen hebben 7,5 tot 9 uur slaap nodig. Wel verandert de verdeling van slaap over de dag heen en verandert de slaapkwaliteit. Zo slapen ouderen lichter en worden ze vaker wakker. Ze zijn gevoeliger voor geluiden en doen vaak overdag een dutje.

Slaapproblemen

Bijna de helft van de 50-plussers heeft chronische slaapproblemen. Vaak heeft dit te maken met medische of psychische problemen, het gebruik van medicijnen of een stressvolle gebeurtenis. Slapeloosheid is het meest voorkomende slaapprobleem; moeite met inslapen of ’s nachts lang wakker liggen. Als het slaapprobleem langer dan twee maanden duurt, is er sprake van chronische slapeloosheid. Zowel te kort (minder dan 7 uur) als te lang (meer dan 9 uur) slapen vergroot de kans op slapeloosheidsklachten.

Heb jij ook problemen met slapen? UWassistent geef 7 tips!

1. Elke dag hetzelfde ritueel

Als je elke avond rond hetzelfde tijdstip en volgens hetzelfde ritueel naar bed gaat, val je gemakkelijker in slaap. Een ritueel zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen.

2. Beweeg voldoende

Als je overdag veel beweegt, ben je moe aan het eind van de dag waardoor je klaar bent om te gaan slapen. Probeer om de laatste drie uur voor je gaat slapen niet te gaan sporten. Je lichaam heeft dan nog te veel adrenaline waardoor het juist moelijker wordt om in slaap te vallen.

3. Ga naar buiten

Zonlicht helpt je melatonine op peil te houden. Melatonine is een hormoon dat er voor zorgt dat je slaperig wordt als het donker wordt. Het reguleert je slaapt-waakritme. Daarom is het belangrijk om minimaal twee uur zonlicht per dag te zien. Houd overdag je gordijnen open, zodat je pas moe wordt als het donker wordt.

4. Creëer een rustige omgeving

Zorg er voor dat de omgeving waarin je slaapt donker, rustig en comfortabel is. De ideale kamertemperatuur om te slapen ligt tussen de 16 en 18 graden. Denk daarnaast aan een dekbedovertrek met een relaxerende kleur zoals wit of blauw en zorg voor een matras waar je goed op ligt.

5. Eet bewust

Drink geen cafeïne of alcohol voor het slapengaan. Eet ook geen grote maaltijd of pittig eten net voordat je gaat slapen; doe dit minimaal drie uur voor je naar bed gaat. Ga echter ook niet met honger naar bed, neem dan een kleine gezonde snack voor dat je gaat slapen.

6. Gebruik geen slaapmiddelen

Slaapmiddelen kun je beter vermijden; vooral bij ouderen brengen deze middelen veel risico’s met zich mee. Door gewenning aan slaapmiddelen is er een steeds hogere dosis nodig en kun je niet meer zonder. Als je echter pijn hebt en daardoor niet in slaap kan komen, is het verstandig om met je arts te overleggen over eventuele pijnstilling.

7. Ontspan voor je naar bed gaat

Zorg ervoor dat je minstens een uur voordat je naar bed gaat je lichaam ontspant. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, het drinken van een kop thee of het nemen van een warm bad. Gebruik voor het slapengaan geen beeldschermen, hierdoor kan het lastiger zijn om in slaap te vallen.

Slaap-en waakdiensten

Is er ’s nachts ondersteuning nodig? Is je vader of moeder ’s nachts liever niet alleen, of is er na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname behoefte aan nachtzorg? UWassistent biedt slaap- en waakdiensten aan om u ’s nachts te ondersteunen!

Reacties