Tijd geven en tijd nemen

Tijd geven en tijd nemen

Tijd nemen en tijd geven, zijn in de zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede mix kan heilzaam uitpakken voor mensen die afhankelijk zijn van zorg. Zo blijken veel ouderen die een aantal weken in het ziekenhuis belanden, bij thuiskomst veel minder zelfstandig te zijn dan voor hun opname in het ziekenhuis. Toch blijven ouderen langer zelfstandig wonen.

Een ziekenhuisopname is meestal ingrijpend en een heleboel zaken worden vaak niet begrepen. Patiƫnten durven niet om hulp of uitleg te vragen en hulpverleners nemen niet altijd de tijd om uit te leggen wat de bedoeling is. Hierdoor kunnen ouderen zich eenzaam, angstig of apathisch gaan voelen. Dit kan leiden tot een verlies van zelfstandigheid. Een kleine extra tijdinvestering kan hierbij helpen.

Ook in de thuissituatie zijn tijd en de beleving van tijd van groot belang, juist als u kwetsbaar bent en afhankelijk van zorg. Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de manier waarop ouderen een dag in willen vullen. Sommigen van hen organiseren zelf een actief leefpatroon met activiteiten en afspraken. Voor anderen geldt: ‘Pluk de dag’. De ene dag loopt dan totaal anders als de andere. Soms is er meer zorg nodig, andere dagen wat minder.

Afstemmen op uw ritme

Veel ouderen beleven tijd op een iets andere manier. De kloktijd wordt vaak wat meer losgelaten, met name als het lichaam rust nodig heeft of even niet meer helemaal wil meewerken. Mensen die te maken hebben met een (sterk) afnemende conditie en minder energie gaan eerder de ‘tijd uitzitten’. Er dreigt verlies van zelfstandigheid, eigenheid en bezigheden.

Een goede afstemming van de zorg en ondersteuning op uw ritme en tijdsbeleving kan dan wonderen doen. Als u het ritme van een organisatie of ondersteuner moet volgen, verdwijnt uw persoonlijke tijdsbeleving. Houd uw eigen tijd dus goed in de gaten!

UWassistent

Wilt u weten wat UWassistent voor u kan betekenen na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname? Neem dan contact met ons op via info@uwassistent.nl.

Reacties