Til- en transfertechnieken voor mantelzorgers

Tillen en verplaatsen voor mantelzorgers

We laten graag professionals aan het woord. In elke gastblog vertelt een zorgprofessional over zijn vakgebied. Deze week is het onderwerp geriatriefysiotherapie, fysiotherapie voor ouderen.

Hoe til je iemand uit bed of uit een stoel, zonder zelf klachten te ontwikkelen? Linda en Elbrich, beiden masterstudent geriatriefysiotherapie en werkzaam als eerstelijns fysiotherapeut, hebben daarvoor een folder gemaakt met handige instructies.

1 op de 7 mantelzorgers voelt zich zwaar belast

De overheid voert al jaren een beleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Ook het beleid van de huidige regering is hier sterk op gericht. Het gevolg hiervan is dat veel thuiswonende ouderen intensieve zorg nodig hebben. Die zorgtaak komt dan vaak op de schouders van de partner terecht. En niet zelden leidt dit tot overbelasting van die mantelzorger. Volgens onderzoek van het CBS voelt 1 op de 7 mantelzorgers zich tamelijk zwaar tot zwaar belast. De verwachting is dat vanwege de vergrijzing de druk op de mantelzorgers de komende jaren eerder zal toenemen dan afnemen.

Foute tiltechnieken leiden tot lichamelijke klachten bij de mantelzorger

Als therapeuten komen wij regelmatig bij mensen thuis. Ook wij merken dat er veel (kwetsbare) ouderen thuis wonen ondanks de zware zorglast. Daarnaast zien we met regelmaat dat mantelzorgers niet goed weten hoe ze hun partner het beste kunnen helpen bij het maken van transfers. Als gevolg van foutieve tiltechnieken gebeurt het dat deze, vaak oudere mantelzorger, zelf weer het risico loopt lichamelijke klachten te ontwikkelen.

Juiste til- en transfertechnieken voor mantelzorgers

Voor de module ‘Ouderen en Veroudering’ hebben wij een gezondheid bevorderende interventie bedacht voor de mantelzorger die hierboven beschreven staat. Hierbij is de folder ‘Basis til- en transfertechnieken voor mantelzorgers’ ontstaan. Tekst en foto's maken duidelijk wat de juiste technieken zijn om iemand te verplaatsen in/uit bed of in/uit een stoel. Er zijn meerdere manieren om te helpen bij het maken van transfers zonder zelf klachten te ontwikkelen, deze folder is daar een voorbeeld van. Voor persoonlijk advies kunt u bij de fysiotherapeut terecht.

Wilt u meer informatie over geriatriefysiotherapie? Stuur dan een e-mail naar info@uwassistent.nl.

Klik hier om de folder te bekijken!

Reacties