Tips voor positief denken

Tips voor positief denken

Vandaag is het Blue Monday; de meest deprimerende dag van het jaar. Maar wat is Blue Monday? En wat kun je tegen deze negatieve gevoelens doen?

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is de naam die gegeven is aan de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Deze maandag zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn, omdat op dit moment mensen zich neerslachtig voelen over de goede voornemens die zijn mislukt, en omdat de vakanties nog ver weg lijken.

Positief denken

Iedereen heeft wel eens een dipje; zo’n dag waarop er maar weinig goed gaat en je eigenlijk nergens zin in hebt. Ook optimisten hebben weleens slechte dagen. Maar mensen die positief denken halen meer voldoening en plezier uit het leven.

Mensen met een positieve instelling hebben minder stress, een sterker immuunsysteem en zijn meestal gezonder waardoor ze langer leven; genoeg redenen om negatieve gedachten om te zetten door positief te denken!

Tips voor positief denken

Positief denken kun je leren. UWassistent heeft enkele tips op een rijtje gezet:

Denk aan alle goede dingen in je leven

Door te waarderen wat je hebt ervaar je meer positiviteit in je leven. Dankbaarheid is een goede manier om negatieve gevoelens om te zetten. Hierdoor focus je je op wat je wél hebt, en niet op wat je zou willen hebben. Wees dankbaar voor wat je hebt!

Ga om met positieve mensen

Je omgeving heeft veel invloed op je – meer dan je misschien denkt. Een klagende kennis kan jou een slecht humeur geven, net als een familielid dat altijd benadrukt wat je niet goed doet. Omring jezelf met mensen die positief denken en die jou waarderen en steunen. Praat je met iemand die heel positief is? Na het gesprek zul je merken dat je enthousiaster en energieker bent en dat je je gelukkiger voelt!

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het imago dat iemand uitdraagt kan een vals beeld geven omdat dit waarschijnlijk geen realistisch imago is, maar het imago dat deze persoon graag aan de wereld laat zien. Bij sommige mensen lijkt altijd alles goed te gaan – vergelijk jezelf niet met anderen! Maak je ook niet druk om wat anderen van je denken; je kan niet veranderen wat anderen over je denken, dus probeer dat ook niet.

Kijk naar de positieve kant

Bij een belangrijke situatie in je leven is het belangrijk dat je er positief naar kijkt. Lukt dat niet? Leg de situatie dan aan iemand anders voor en bespreek hoe diegene naar de situatie kijkt. Je zult zien dat er verschillende mogelijkheden zijn en zorg dat jij altijd kijkt naar de positieve kant van de situatie!

Neem voldoende rust

Een gehaast leven zorgt ervoor dat je het (negatieve) gevoel hebt dat je niet alle belangrijke dingen voldoende aandacht kan geven. Door meer rust te nemen kun je beter relativeren waardoor onnodige zorgen weggenomen worden. Neem daarnaast voldoende tijd voor jezelf om dingen te doen waar je plezier uithaalt, of die je gelukkig maken.

Maak grapjes en lach

Lachen is het beste medicijn voor positieve gevoelens! Heb jij nog een goede tip voor positief denken?

Reacties