Tips tegen eenzaamheid tijdens coronacrisis

Een groot deel van de Nederlandse bevolking zit aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus. Voor veel mensen is dat geen probleem, zij vermaken zich wel óf hebben de zorg over hun kinderen. Het is vaak anders voor degenen die alleen thuis wonen: eenzaamheid ligt op de loer. Wij delen vandaag een aantal tips, waardoor u zich tijdens de coronacrisis minder alleen hoeft te voelen.  

 

Leg contact met familie en vrienden 

Wanneer u tot de kwetsbare doelgroep hoort en/of wat ouder bent, is het niet verstandig om bezoek te ontvangen of vrienden en familie op te zoeken. Dat betekent natuurlijk niet dat u ze helemaal hoeft te mijden. Je kan tegenwoordig video-bellen. Dan is het net alsof u nog gewoon samen bent. Dit kan onder andere met de programma's: Skype of WhatsApp. Zijn deze programma's niet helemaal uw ding? Dan kunt u natuurlijk altijd gewoon uitgebreid bellen om gezellig te kletsen. 

 

Bezoek voor het raam 

Voelt elkaar zien met een beeldscherm er tussen toch anders? Dat begrijpen we. Vraag aan familie, vrienden, (klein)kinderen, of ze een bezoekje willen brengen voor het raam. U kunt ze dan in levende lijve zien! Oké, wel vanachter het raam, maar dat mag de pret niet drukken. Ondertussen kunt u met ze bellen, om zo toch nog bij te kunnen kletsen.   

 

Vraag om kaartjes en knutselwerkjes! 

Wat leuk is het om een kaartje te mogen ontvangen! Vraag aan de (klein)kinderen of ze eens een kaartje of een ander knutselwerkje kunnen toesturen. Hang ze op in de woonkamer en u wordt er iedere dag aan herinnerend dat er aan u gedacht wordt! Er zijn overigens genoeg initiatieven waarbij mensen een kaartje kunnen sturen naar ouderen, bijvoorbeeld Coromapost, met hun slogan ‘Bezorg je oma geen corona, maar een kaartje’.   

 

Blijf bezig! 

Wanneer u bezig blijft, denkt u minder snel aan alle ellende. Maak een puzzel, speel online spelletjes en blijf in beweging! Vooral dat laatste is heel belangrijk, want 30 minuten per dag bewegen levert veel gezondheidsvoordelen op. En bewegen kan ook gewoon in huis, daarvoor hoeft u niet naar buiten.  

Bent u een echte muziekliefhebber? Bekijk en geniet dan eens van een concert via YouTube. Liever naar een museum? Het Rijksmuseum heeft een aantal online exposities die u kunt bekijken.  

 

De UWassistent Hulplijn voor een luisterend oor 

Om vereenzaming onder ouderen tegen te gaan, zijn wij de UWassistent Hulplijn gestart! Hiermee bieden wij een gezellig praatje, maar vooral een luisterend oor aan. Geef uw telefoonnummer op en u wordt binnen 2 dagen teruggebeld voor een goed gesprek.  

 

De UWassistent Hulplijn 

Waardeer dit blogbericht:
5 verrassende voordelen van huishoudelijke hulp
Tijdelijk in quarantaine? Doe deze oefeningen thui...

Gerelateerde berichten