Tradities met de feestdagen

Tradities rondom feestdagen

De eerste dag van het nieuwe kalenderjaar staat in het teken van gelukwensen en goede voornemens.

Mensen zien de dagen van Kerstmis tot en met Driekoningen als een feestelijke periode; scholieren hebben vakantie en veel bedrijven zijn (enkele dagen) gesloten. Kerstbomen blijven staan tot Driekoningen en worden daarna soms nog traditioneel verbrand. Maar waar komen al deze tradities vandaan? UWassistent heeft enkele tradities op een rijtje gezet.

Kerstkaarten en gelukwensen

Volgens de etiquetteregels van de negentiende eeuw moest men zijn naasten binnen veertien dagen na nieuwjaar het beste toewensen. De bezoeken die plaatsvonden werden in de loop van de jaren vervangen door schriftelijke wensen. Het versturen van kerstkaarten is nog steeds populair – al worden er wel steeds minder kerstkaarten verstuurd.

Vuurwerk

Ter ere van de jaarwisseling wordt er vuurwerk afgestoken – vroeger waren dat nog kanonschoten of op het platteland lieten boeren melkbussen ontploffen met carbid. De Nederlanders die in de jaren vijftig terugkwamen naar Nederland stimuleerden de gewoonte om zelf vuurwerk af te steken met oud en nieuw; dat hadden ze opgepikt van de Chinezen. Oorspronkelijk dienden de luide knallen ervoor dat slechte geesten werden verjaagd. Tegenwoordig staat niemand meer stil bij deze betekenis.

Een koude nieuwjaarsduik

De eerste Nederlandse nieuwjaarsduik werd gehouden in Zandvoort in 1959, overgenomen vanuit Canada waar al sinds de jaren ’20 een nieuwjaarsduik wordt gehouden. Inmiddels worden er over het hele land op bijna 150 verschillende plekken nieuwjaarsduiken gehouden waarbij mensen zich in de zee of in een ander koud water storten. Maar waarom is ooit iemand begonnen met de nieuwjaarsduik? Misschien om het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen of om even goed wakker te worden na een late avond? Het idee achter de nieuwjaarsduik is niet duidelijk, maar inmiddels is het wel een traditie.

Kerstboomverbrandingen

Kerstboomverbrandingen (of nieuwjaarsvuren) werden oorspronkelijk bedoeld om slechte geesten te verdrijven. Ook geloofde men vroeger dat het ongeluk bracht als er na Nieuwjaar nog kerstgroen in huis aanwezig was. Tegenwoordig vinden veel kerstboomverbrandingen plaats in de loop van januari, tijdens of net na Driekoningen.

Reacties