Vallen en opstaan

Tips tegen vallen

Het is de angst van veel ouderen: vallen. Struikelen over een lage drempel of rondslingerende legoblokjes van de kleinkinderen, kan al veel leed veroorzaken. Opstaan is niet altijd simpel en vanzelfsprekend, laat staan als er niemand in de buurt is om even een handje te helpen. Tevens zijn ouderen lichamelijk kwetsbaarder. De spierfunctie en coördinatie gaan achteruit. Gevolg? Het is moeilijker om in balans te blijven en de stabiliteit vermindert. Bij een val kunnen ouderen slecht terechtkomen. Botbreuken zijn geen uitzondering, en het duurt ook nog eens langer om te herstellen bij ouderen. UWassistent geeft graag tips aan jou of iemand in je omgeving om de kans op vallen te verkleinen.

Balansoefeningen en valpreventie

Het kan heel nuttig zijn om balansoefeningen te doen om het risico op vallen te verminderen. Oefeningen kun je aan een fysiotherapeut vragen, maar je kunt ze ook op internet vinden. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je net wat steviger staat. Een ander idee, wat ook nog eens verrassend leuk kan zijn, is een speciaal anti-valparcours. Dit is een soort hindernisbaan met oefeningen. Je leert om minder bang te zijn, maar ook hoe je jezelf het beste kunt opvangen als je valt.

Aanpassingen in huis (antislip, geen spullen op de grond, goede verlichting, beugels, geen tapijt)

Beter voorkomen dan genezen, toch? Haal er gerust wat hulpmiddelen bij die de kans op vallen verkleinen. Een antislipmatje in de badkamer, goede verlichting bij de trap en beugels in de badkamer kunnen een hoop ellende voorkomen. Pas ook op met een tapijt, want voor je het weet struikel je over de opgerolde uiteindes ervan. Als er kleine kinderen in je huis rondlopen, pas dan extra goed op voor rondslingerend speelgoed.

Personenalarmering

Een ongeluk (ongelukkige val) zit in een klein hoekje. Het is goed om te weten wat je moet doen als je bent gevallen. Een personenalarmering kan hierbij erg nuttig zijn. Met één druk op de knop gaat er een melding naar een organisatie of alarmcentrale. Zo kun je met een veiliger gevoel rondlopen in huis of buitenshuis. Hulp nodig bij het aanvragen van personenalarmering? De persoonlijke assistenten van UWassistent helpen daar graag bij!

Reacties