Vergeetachtigheid of dementie?

Vergeetachtigheid of dementie?

Als je ouder wordt gaat alles wat trager, ook het leren van nieuwe dingen. Ook heb je wel eens last van vergeetachtigheid. Je geheugen werkt iets langzamer en wellicht kun je niet meer zoveel dingen tegelijk onthouden. Soms wordt het warrig in je hoofd of heb je moeite met nadenken. Maar wanneer moet je je daar ongerust over maken?

Cognitieve vaardigheden

Cognitieve vaardigheden zijn vaardigheden waar inzicht bij nodig is. Deze vaardigheden zijn nodig om te kunnen leren en te onthouden. Het heeft te maken met je concentratie, je geheugen en je taalkundigheid. Een voorbeeld van een cognitieve vaardigheid is je op één onderdeel van de omgeving richten en daar de relevante informatie uit kunnen filteren, terwijl minder belangrijke informatie genegeerd wordt.

Veel mensen doen aan geheugentraining om hun cognitieve vaardigheden op peil te houden, maar het is niet altijd duidelijk of dit echt een positieve invloed heeft. Een gezonde levensstijl met verantwoorde voeding en voldoende beweging is wel gunstig voor de hersenen.

Vergeetachtigheid

Bij vergeetachtigheid gaat het om normale geheugenklachten, het verstoort je dagelijks leven niet. Als je bijvoorbeeld een keer niet op een woord of naam kan komen, valt dat onder vergeetachtigheid. Naarmate je ouder wordt, werkt je geheugen trager en kost het meer moeite om je te concentreren. Dit is normale (ouderdoms)vergeetachtigheid.

Dementie

De symptomen van dementie zijn erger dan de symptomen van vergeetachtigheid. Iemand met dementie vergeet niet alleen iemands naam, maar herkent deze persoon ook niet meer. Hij kan verdwalen in zijn eigen omgeving en weet niet meer hoe hij het huishouden moet doen.

Er ‘verdwijnt’ steeds meer informatie uit het geheugen. Eerst is dat vooral nieuwe informatie, maar later gaat het ook om vertrouwde handelingen die verdwijnen. Je vergeet dan bijvoorbeeld belangrijke datums of gebeurtenissen of je stelt steeds dezelfde vraag. Het gaat bij dementie niet alleen om geheugenproblemen, maar ook om gedragsveranderingen.

Als je je zorgen maakt over je geheugen, kun je het beste even langs de huisarts gaan. Hij kan onderzoeken of er spraken is van dementie of van normale vergeetachtigheid.

Reacties