Vitamine D behoefte bij ouderen

Het belang van vitamine D

Door Jolanda Donk-Roozeboom

Als diëtist kom ik dagelijks bij ouderen aan huis langs, om ze te adviseren over de voedingsstoffen die ze nodig hebben en om ze te begeleiden bij het aanpassen van hun voedingspatroon. Een van de onderwerpen die ik dan regelmatig bespreek, is Vitamine D.

Vitamine D is erg belangrijk, vooral voor ouderen. Het is nodig voor de opname van calcium, wat de groei en de sterkte van de botten stimuleert. Daarnaast zorgt vitamine D ook voor een goede spierwerking en een goed immuunsysteem. Vitamine D kan door het eigen lichaam aangemaakt worden. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht en door bepaalde voeding.

Vitamine D voor ouderen

Ouderen komen vaak minder buiten (te veel zon/regen/wind, minder mobiel), waardoor er minder zonlicht op de huid komt. Daarnaast wordt de huid bij het ouder worden vaak dunner, waardoor er minder vitamine D kan worden aangemaakt. Normaal wordt de gemiddelde opname van Vitamine D vanuit de voeding geschat op 80 procent. Maar bij ouderen mensen neemt de eetlust vaak af. De inname van vlees en (vette) vis is hierdoor vaak ook beperkter. Ook hebben ouderen vaak minder trek in brood, waardoor de hoeveelheid van halvarine of margarine op brood ook minder genuttigd wordt. Daarnaast eten ouderen ook vaak roomboter, waar van nature minder Vitamine D in zit. Wanneer de opname van Vitamine D uit de voeding minder wordt en de huid minder vitamine D gaat aanmaken, kan er een vitamine D tekort ontstaan. Hierdoor kan er op den duur botontkalking en spierzwakte optreden.

Advies voldoende Vitamine D

Het advies voor ouderen is dan ook om extra vitamine D te gebruiken. Vrouwen vanaf een leeftijd van 50 jaar hebben 10 microgram per dag extra nodig. Vrouwen en mannen vanaf een leeftijd van 70 jaar kunnen 20 microgram per dag extra goed gebruiken. Ter vergelijking: een stukje gerookte makreel bevat zo’n 3,3 microgram vitamine D. Er zijn supplementen op de markt voor extra vitamine D. Zo kunt u precies in de gaten houden hoeveel extra vitamine D u extra binnenkrijgt, zodat het niet teveel of te weinig is.

Jolanda Donk-Roozeboom is diëtist en helpt mensen in hun zoektocht naar een gezond en passend voedingspatroon. Elke maand schrijft Jolanda een blog voor UWassistent over voeding en ouderen.

Reacties