Vochtbehoefte bij ouderen

Vochtbehoefte bij ouderen

Door Jolanda Donk-Roozeboom

Door het ouder worden gaan de nieren vaak minder concentrerend werken en daardoor kan het dorstgevoel afnemen. Daarnaast kan de huid dunner worden, waardoor de kans op uitdroging toe kan nemen. Ook kan medicatiegebruik (plaspillen, laxeerpillen, pillen tegen depressies) voor extra vochtverlies zorgen.

Ouderen hebben vocht nodig

In de praktijk hoor ik vaak dat ouderen minder gaan drinken omdat ze heel veel of ineens heel snel moeten plassen en dit graag willen beperken. Of dat ze minder mobiel worden en dus echt afhankelijker worden van wat hun aangeboden wordt door verpleging of familie. Ook merk ik dat mensen vergeten te drinken door hun vergeetachtigheid/dementie/zorgen voor hun partner. Omdat ouderen vaak meer tijd in huis doorbrengen, verliezen ze soms ook meer vocht door het verblijf in hun warme kamer.

Het lichaam bestaat voor ruim 60 procent uit vocht (bij ouderen 50 procent) en onze hersenen voor 97 procent. Dus is het heel belangrijk dat er voldoende gedronken wordt. De gemiddelde ouderen heeft toch wel 1,7 tot 2 liter vocht nodig.

Uitdroging

Als er te weinig gedronken wordt, kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden, zoals dorst, sufheid, minder zweten, minder plassen, minder elastische huid. En soms zelfs bij ernstige uitdroging: verwarring of zwalken. Er zijn ook veel darmproblemen zoals verstoppingen, veroorzaakt door te weinig drinken.

Wanneer u dorst heeft, bent u eigenlijk al te laat. U zou het beste kunnen proberen om het dorstgevoel voor te zijn. Wanneer de urine vrijwel helder/licht geel van kleur is, dan wordt er voldoende gedronken.

De hoeveelheid aan vocht is natuurlijk per persoon en situatie verschillend, maar het algemene advies is 8 tot 10 keer per dag iets te drinken. En bij hitte, koorts, diarree en overgeven heeft u vaak nog extra vocht nodig. Check dus goed de kleur van uw urine.

Jolanda Donk-Roozeboom is diëtist en helpt mensen in hun zoektocht naar een gezond en passend voedingspatroon. Elke maand schrijft Jolanda een blog voor UWassistent over voeding en ouderen.

Reacties